Stát pomůže obcím, které se spolehly na ROP Severozápad

ROP Severozápad

ROP Severozápad Zdroj: ctk

Obce z Karlovarského a Ústeckého kraje, které se dostaly kvůli nedostatku peněz v ROP Severozápad do neřešitelné situace s vlastním financováním, se mohou obrátit na ministerstvo financí s žádostí o pomoc. Ministerstvo jim nabízí tzv. návratnou finanční výpomoc. Postižené obce se mají obrátit přímo na toto ministerstvo, kde bude případ každé obce prošetřen. To je výsledek úterního jednání ministra financí Miloslava Kalouska se zástupci Svazu města a obcí (SMO) z obou postižených krajů.

Ministr znovu před zástupci SMO zopakoval, že stát se necítí zodpovědný za situaci v ROP Severozápad, odpovědnost padá na zastupitelstva obou krajů, jejichž povinností je chybějící peníze dorovnat.

Problémy obcí v Karlovarském a Ústeckém kraji vyplývají z výpadku finančních prostředků v ROP Severozápad, které se v důsledku korekcí od Evropské komise snížily zhruba o 2 miliard korun. Kraje odmítají prostředky dorovnat a žádají to po státu.

„Jedny z nejvíce postižených subjektů v případě nedofinancování ROPu jsou obce, které v těchto krajích mohou přijít o finanční prostředky v objemu 1,5 miliardy korun,“ sdělila mluvčí SMO Ingrid Štegmannová. Konkrétně se to týká 20 měst a pěti obcí, které kvůli zastavení programu nedostaly finanční prostředky svých projektů. „Obce se tak velice jednoduše mohou dostat na samou hranici bezpečného zadlužení a je ohrožen jejich další vývoj,“ dodala představitelka SMO.

Hromadně žalovat stát. To bude pravděpodobně podle Josefa Hajma starosty obce Hřivice v Ústeckém kraji jediné řešení, jak řešit složitou situaci s nedostatkem financí z ROP Severozápad. Projekt rozvoje obce stál zhruba 11,1 milionu korun. „Zatím jsme s bankou dohodli odklad splatnosti celé částky. Ale protože ROP nemá dosud peníze, oddálení splátky nás stojí měsíčně na úrocích 16 tisíc korun. To jsou náklady, které nám nikdo neuzná,“ řekl Hajm. Pokud po 1. září nepřijdou konečně obci od ROPu peníze, nemá Hajm tušení, co s obcí bude. Úvěrující banka může podle něj poslat obec do exekuce. V takovém případě nevidí jinou možnost, než spojit se s dalšími obcemi a městy, které jsou ve stejné situaci, a podat společnou žalobu na stát. „Splácet z vlastních peněz celý úvěr je v našem případě nemyslitelné, neboť třikrát převyšuje roční příjem obce,“ dodává starosta obce, která má 620 obyvatel.

Příklady měst a obcí, které čekají na proplacení dotace (v mil. Kč)
Město Jílové - projekt Revitalizace a regenerace centra města Jílové 67
Město Děčín - Revitalizace objektu „Atlantik“ (knihovna/multimediální centrum) 65
Město Karlovy Vary - Výstavba krytého plaveckého bazénu, lávky a parkoviště 160
Obec Údlice - Revitalizace centra obce Údlice 11
Obec Povrly - Rozvoj Obce Povrly 4,6
Obec Hřivice - Realizace rozvojové strategie Obce Hřivice, I. etapa 11,1
Obec Kostomlaty pod Milešovkou - Revitalizace historického centra obce Kostomlaty pod Milešovkou - zpracování projektové dokumentace 1,2

Zdroj: Úřad Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad

To starosta obce Údlice v Chomutovském okrese na severu Čech je na tom lépe. „Pro nejhorší případ jsme již vyjednali s bankou překlenovací úvěr, který jsme schopni během několika dalších let splácet,“ řekl Miloš Pavlík, starosta obce s více než tisícovkou obyvatel. Znamenalo by to ale na spoustu let omezit ostatní nutné výdaje v obci, jako jsou opravy komunikací, školky, osvětlení. Jaké důsledky by to s sebou neslo, si nedokáže Pavlík vůbec představit.