Stát přichází o miliardy kvůli fiktivním firmám. Jejich dluhy na daních rostou

Daňové přiznání (ilustrační foto)

Daňové přiznání (ilustrační foto) Zdroj: Anna Vackova, E15

Firmy s fiktivními adresami každoročně stát připravují na daních o miliardy korun. S největšími dlužníky ale podle Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) nejde ani zahájit vymáhání nedoplatků. Jen na dani z přidané hodnoty firmy dlužily ke konci 2012 roku 82,5 miliardy korun. Celkem přišel stát na daních o 134,7 miliardy korun, tedy o 27 procent více než o dva roky dříve. Ministr financí Andrej Babiš kvůli podvodům s DPH zvažuje obnovení finanční policie.

Finanční úřady ke konci roku 2012 vymáhaly nedoplatky na daních ve výši 98,8 miliardy korun. Od roku 2010 do roku 2012 vymohly jen zlomek, včetně dobrovolných úhrad šlo o 22,1 miliardy korun. Průměrně se jim podařilo vymoct 8,8 procenta dlužných daní.

„Jde o trvalý stav, na němž nezměnila nic ani řada opatření, která si kladla za cíl předcházet daňovým únikům a zefektivnit vymáhání dlužných daní,“ uvedli kontroloři. Poznamenali, že ačkoli přibývá daňových nedoplatků, počet pracovníků vymáhacích oddělení se snižuje.

Podle kontrolorů NKÚ je vymožení daňových nedoplatků „téměř nemožné“ u zadlužených společností, jejichž zakladatelé ukončí podnikání, neuhradí dluhy a ve stejné činnosti pokračují v nově založených subjektech, u firem, jejichž statutární orgán není funkční nebo které nesídlí na nahlášené adrese, případně sídlí na takzvané virtuální adrese, a u firem, které účelově mění své sídlo a místní příslušnost nebo se podvodným jednáním snaží získat majetkový prospěch, například vystavováním faktur na fiktivní plnění.

S tím souhlasí i Finanční správa. „Velký problém při správě daní představují nekontaktní firmy. Tyto společnosti sídlí velmi často na hromadných adresách a správce daně má jen velmi omezené prostředky, jak získat informace o jejich reálné činnosti, či jak zajistit důkazní prostředky, případně zajistit majetek,“ uvedla mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Petlachová.

Finanční správa proto pro tento rok plánuje předregistrační šetření, která budou předcházet registraci společností k DPH. „Předregistrační šetření jsou však pouze částečné řešení, neboť problematika zakládání společností na virtuálních adresách spadá do kompetence jiného resortu,“ uvedla Petlachová.

Jeden zaměstnanec řeší 600 dlužníků

Podle NKÚ připadá na jednoho pracovníka finaní správy zhruba 600 dlužníků, v Praze 1 a 4 je počet dlužníků na jednoho pracovníka dokonce téměř trojnásobný. Také finanční pracoviště podle NKÚ uvádí, že jejich nedostatečné personální obsazení vzhledem k počtu dlužníků, objemu daňových nedoplatků a nárůstu administrativních úkonů je jedním faktorů negativně ovlivňujících vymáhání.

Nyní se vymáháním zabývá zhruba 830 pracovníků Finanční správy, upozornila Petlachová. „Skutečnost, že poklesl počet „výkonných“ exekutorů je dán mimo jiné tím, že finanční správa byla nucena jednak snižovat na přelomu roků 2010/2011 personální stavy o více než 400 pracovníků kvůli razantnímu snížení objemu mzdových prostředků a jednak kvůli nutnosti zajistit další agendy, které ji postupně přibývají,“ uvedla. Na druhou stranu podle ní správa personálně posílila speciální kontrolní útvary zabývající se například akcemi u podvodů s pohonnými hmotami. Pomoci by měla i probíhající restrukturalizace celé Finanční správy.

K vnějším faktorům ovlivňujícím vymáhání patří i časté změny právních předpisů, které vyžadují zásadní zásahy do Automatizovaného daňového informačního systému, doplnili kontroloři.

Podvody s DPH, neboli karuselové obchody, dosahují podle expertů 2,7 procenta českého HDP. Ministr Babiš připomněl, že naši východní sousedé je už rok a půl úspěšně stíhají, což ovšem znamená, že se tito podvodníci přemísťují do České republiky. Pomoci má finanční policie.

Novinky 2014: Zrušení dědické a darovací daně či elektronická přiznání DPH