Stát si prý neprověřil kompletní audit ČEZ, spokojil se s prezentací

Martin Roman, ČEZ

Martin Roman, ČEZ Zdroj: Eduard Erben, E15

Ekologický právní servis (EPS) zpochybnil důslednost ministerstva financí při prověřování obsahu interního auditu společnosti ČEZ, který měl zkontrolovat podezřelé zakázky od ČEZ pro strojírenskou firmu Škoda Power. Podle EPS ministerstvo dostatečně neprověřilo kompletní audit, respektive se spokojilo pouze s prezentací uveřejněnou na webových stránkách ČEZ.

Mluvčí MF Ondřej Jakob ale reagoval, že ministr se osobně a podrobně s auditem seznámil a nenašel jediný důvod proč jej zpochybňovat. Audit podle dřívějšího vyjádření ČEZ nenašel neetické či korupční jednání mezi energetickou firmou a plzeňskou Škodou.

Celý audit nebyl zveřejněn, ČEZ dal k dispozici jen souhrnnou prezentaci a tiskovou zprávu. Jejím závěrem bylo, že významný nárůst zakázek za desítky miliard korun pro Škodu Power po roce 2004, kdy ČEZ řídil bývalý manažer Škody Martin Roman, souvisel s celkovým růstem investičních výdajů ČEZ v souladu s tehdejší firemní strategií.

„Vláda se zřejmě neobtěžovala si od ČEZu audit vyžádat a jakkoliv jej přezkoumat. Přesto teď ministr Kalousek i premiér Nečas podle svých slov auditu věří. Nezbývá, než si položit otázku - čemu že to vlastně věří?,“ uvedl právník EPS Martin Fadrný.

EPS podal na ministerstvo financí žádost o informace, zda má celý audit k dispozici a zda jej přezkoumává. A z odpovědi ministerstva podle EPS vyplývá, že se spokojilo s prezentací uveřejněnou na webových stránkách ČEZ. EPS zároveň v této souvislosti zveřejnil dopis ministerstva, kde je uvedeno, že resort žádnými dalšími údaji o auditu nad rámec zveřejněných informací nedisponuje. Jakob ale oponuje, že se ministr financí Miroslav Kalousek s auditem seznámil podrobně. „Pro mne platí výsledek vnitřního auditu v ČEZ, nemám důvod ho zpochybňovat,“ řekl Kalousek dnešním Hospodářským novinám.

Mluvčí ČEZ Eva Nováková ČTK sdělila, že firma při informování o auditu dodržela rovný přístup ke všem akcionářům. „Ministerstvo financí obdrželo shodné informace jako všichni ostatní akcionáři tak, jak to předepisuje legislativa. Zpráva o auditu obsahuje dostatečné a věrné informace o výsledcích auditu,“ uvedla. Majoritním akcionářem společnosti ČEZ je stát, který drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií.

Nezávislá kontrola ČEZu ČEZem?

Podle Fadrného měl audit ČEZ řadu nedostatků. „Auditu mimo jiné vytýkáme, že nesrovnává výsledné ceny podezřelých projektů se zahraničím, neřeší dceřiné firmy ČEZ a neřeší ani vztah ČEZ a dalších firem holdingu Appian. Skutečný audit by se také tázal na obchodní partnery ČEZ s anonymními vlastníky a dotazoval by se konkurentů Škody Energy na to, zda byly konkrétní tendry v pořádku,“ uvedl.

Audit prověřoval okolnosti jednotlivých zakázek a dospěl k závěru, že se výběr dodavatelů konal bez významných odchylek od řídící dokumentace a zákonem stanovaných postupů. „Jde o standardní obchodní vztahy, s parametry obdobnými jako v případech jiných dodavatelů ČEZ,“ uvedl dříve mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Okolnostmi, za nichž v letech 2002 a 2003 přešla Škoda Holding do rukou investorů skrytých za skupinou Appian, se od října zabývá speciální tým protikorupčního útvaru policie. Z dokumentů zveřejněných deníkem Dnes vyplývá, že v některých firmách, přes které tekly peníze na nákup Škody, figurovali i tehdejší manažeři Škody v čele s Romanem.

Roman loni v září v čele ČEZ po sedmi letech skončil a stal se novým předsedou dozorčí rady společnosti. Ve funkcích generálního ředitele a předsedy představenstva ČEZ Romana nahradil Daniel Beneš.