Stát vyhrál čtyři mezinárodní arbitráže se solárníky o půl miliardy

Solární panely rozlité po českých polích.

Solární panely rozlité po českých polích. Zdroj: Hynek Glos

Solární elektrárna (Ilustrační)
2
Fotogalerie

Čtyři mezinárodní arbitráže celkem o zhruba půl miliardy korun ukončila Česká republika výhrou. Spory souvisely s investicemi do fotovoltaických elektráren.

FirmyPhotovoltaik Knopf Betriebs-Gmbh, WA Investments-Europa Nova Limited, Voltaic Network Gmbh a I.C.W. Europe Investments Limited se domáhaly odškodnění, protože podle nich byly poškozeny změnou podmínek státní podpory obnovitelných zdrojů energie, sdělilo ministerstvo financí. „Opatření cílila na řešení záležitostí veřejného zájmu a ani zavedení solární daně, ani zpětvzetí daňových zvýhodnění nebylo za daných podmínek nepřiměřené či svévolné,“ uvedl arbitrážní tribunál.

Z celkem sedmi arbitráží týkajícíh se solárních investorů zbývá poslední, a to sNatland Investment Group, Natland Group Limited, G.I.H.G. Limited a Radiance Energy Holding. „Informaci jsem zaregistroval v médiích, arbitráž stále běží a nemohu se k ní vyjadřovat,“ uvedl většinový majitel Natlandu Tomáš Raška.

Ministerstvo financí na dotaz E15.cz k poslední arbitráži dosud nereagovalo. Jak už dříve E15.cz informoval, stát zpochybnil nález arbitrů v tomto případě, který je podle informací E15.cz v neprospěch České republiky, a zažaloval jej u civilního soudu v Ženevě, kde žádá zrušení rozsudku. Švýcaři ale zatím nijak nerozhodli

Dosud, bez oznámených arbitráží, bylo podle údajů MF proti České republice ukončeno 26 sporů. Celkem 20 z nich skončilo pro stát úspěšně, tři spory byly ukončeny narovnáním a tři arbitráže ČR prohrála. Nejnákladnější arbitráží byl pro Česko spor se společností CME ohledně znehodnocení investice do televize Nova. Stát v roce 2003 musel firmě zaplatit 10,6 miliardy korun.

Arbitráže jsou většinou výsledkem smluv o ochraně investic z počátku 90. let. Smlouvy byly vesměs pro ČR nevýhodné. Ministerstvo financí delší dobu pracuje na tom, aby tyto smlouvy zanikly. V roce 2009 v létě začal stát vypovídat dvoustranné dohody se státy Evropské unie. Arbitrážní řízení je sice rychlejší a efektivnější než projednání u soudu, stojí ale mnohem více peněz.