Ministerstvo financí utratilo za poradce a advokáty téměř 35 milionů

Alena Schillerová, ministryně financí.

Alena Schillerová, ministryně financí. Zdroj: Profimedia.cz

Ministryně financí Alena Schillerová
Ministryně financí Alena Schillerová
Ministryně financí Alena Schillerová
4
Fotogalerie

Rezort ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) loni opět využil desítek externích poradců, auditorů a advokátů. Oproti roku 2017 jim ale ministerstvo vyplatilo za služby pětkrát méně, konkrétně 34,7 milionů korun. Největší díl tradičně ukously advokátní kanceláře, které zastupují stát v mezinárodních arbitrážích. Vyplývá to ze zpráv ministerstva.

Na rozdíl od roku 2017 nemusel stát loni dotahovat tolik arbitráží a ušetřil tak na službách advokátů desítky milionů korun. Místo předloňských 175 milionů se náklady na služby poradců a advokátů vyšplhaly jen na 34,7 milionů. „Je to tím, že neprobíhalo tolik ústních jednání před mezinárodními tribunály a nové případy byly povětšinou v rané fázi,“ uvedl dříve mluvčí ministerstva Michal Žurovec.

Nejvíce peněz od ministerstva získali američtí advokáti Arnold & Porter, kteří rezort zastupují v pěti sporech se solárními elektrárnami, které se s Českem soudí kvůli zavedení solární daně. Za práci v loňském roce inkasovali 14,3 milionů.

Stejná advokátní kancelář zastupuje Českou republiku také v kauze Diag Human, za což loni dostala od ministerstva 3,7 milionů korun. Společnost Diag Human požaduje kvůli nerealizovaným obchodům s krevní plazmou po České republice až miliardu dolarů (22 miliard korun).

Druhou nejvyšší částku rezort vyplatil společnosti Zeiler.partners, která mu loni v červnu pomohla vyhrát spor se společností A11Y, která vyrábí pomůcky pro zrakově postižené. Firma obvinila české úřady z poškození podnikání a poškození know-how. „Jedná se o sedmou vyhranou arbitráž v řadě,“ komentoval tehdy výhru mluvčí rezortu Filip Běhal. Advokáti ze Zeiler.partners loni dostali od státu 6,2 milionů korun.

Dva miliony stál loni spor se senátorem Ivo Valentou (Soukromníci), který skrze kyperské firmy vede proti České republice arbitráž kvůli rušení licencí na videoloterijní terminály. Valenta ovládá přes kyperské firmy sázkový holding Synot a po státu žádá odškodnění v řádu miliard. Na případu pracuje advokátní kancelář Dechert, která zastupuje Česko i v dalších sporech.

Česko podle ministerstva financí čelí aktuálně třinácti mezinárodním arbitrážím. Nejnovější z nich souvisí s podnikatelem v cestovním ruchu Václavem Fischerem. Ten ve dvou sporech požaduje zhruba dvě miliardy korun za neochránění investice při vytěsnění ze společnosti Cestovní kancelář Fischer a za údajný nezákonný konkurz, kterým mělo dojít ke znehodnocení investice.

Podstatně nižší částku vydává ministerstvo na externí poradce a auditory. Ministryně Schillerová si loni platila jen jednoho poradce, ekonoma Aleše Michla, který si loni přišel na půl milionu korun. Michl skončil jako externí poradce na ministerstvu na konci října, tedy měsíc před tím, než se stal novým členem bankovní rady ČNB.

Předchůdci Schillerové mívali mnohem více poradců, například v roce 2015 si tehdejší ministr financí Andrej Babiš (ANO) platil šest poradců, mezi nimi i lékařku Ditu Protopopovou, která sehrála roli v jeho pozdějších kauzách. Od té doby se ale počet externích poradců snižoval.

Výdaje ministerstva financí za poradce a advokáty (v milionech korun)
RokČástka
201439,6
201589,3
201633,6
2017175,8
201834,7