Stát začne regulovat e-cigarety, chce vymýtit pochybné výrobky

e-cigareta

e-cigareta Zdroj: Pixabay

Lidé v Česku za elektronické cigarety utratí přes miliardu ročně. Po kontrole jejich složení přitom volali odborníci už dlouho.

Lidé v Česku utratí podle odhadu státu i trhu za elektronické cigarety 1,1 miliardy korun ročně. Jejich prodej však nebyl dosud téměř regulován. Na trh se tak dostávaly i výrobky pochybné úrovně a byl problém je dostat z prodeje. To by měla změnit chystaná vyhláška ministerstva zdravotnictví, která by měla platit od září.

K regulaci stát přistoupil i proto, že ani kouření tekutých náplní s nikotinem není bez zdravotních rizik. „U elektronických cigaret a jejich náplní bude přesně stanoveno, co mohou a nemohou obsahovat, a uživatelé budou lépe informováni než dosud,“ uvedl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. „Kouření elektronických cigaret, které obsahují nikotin, je zdraví škodlivé a spotřebitelé budou dle vyhlášky na tato rizika upozorněni,“ zdůraznil.

Přibývá důkazů, že elektronické cigarety jsou významně méně škodlivé než ty běžné. Neznamená to ale, že by byly zdravé. Jak uvedla loni na semináři ve sněmovna lékařka Eva Králíková, mezi jejich zápory patří udržování nebo i prohloubení závislosti. „Kuřáci, kteří se vrátí od elektronických ke klasickým cigaretám, mnohdy zjistí, že si nepozorovaně navykli na vyšší dávky nikotinu,“ upozornila tehdy.

Podle ministerstva zdravotnictví ale nelze akceptovat názor, že se jedná o zdravější variantu kouření ve srovnání s tabákovými výrobky, nebo prostředek k odvykání kouření. „Přímé vdechnutí nikotinu do plic může vést k silnějšímu toxikologickému a návykovému účinku než v případě klasické odvykací terapie,“ uvádí v důvodové zprávě k vyhlášce ministerstvo zdravotnictví.

Co vyhláška obsahuje:
- varovný nápis „Tento výrobek obsahuje nikotin, který je vysoce návykovou látkou“ pokrývající 30 procent obalu
- náplně nesmí obsahovat jiné jedovaté či rizikové látky než nikotin
- náplně musí obsahovat maximálně 20 mg nikotinu/mililitr
- výrobci a distributoři budou muset šest měsíců předem hlásit ministerstvu zdravotnictví uvedení elektronické cigarety nebo její náplně na trh, včetně přesného složení
- obsah nikotinu v nádržce na doplňování elektronické cigarety nesmí překročit dva mililitry
- tekuté náplně do elektronických cigaret obsahující nikotin se mohou prodávat pouze v nádobách nepřekračujících objem 10 mililitrů

Podle Komory elektronického kouření je v Česku v současnosti na trhu asi dvacet značek tekutých náplní do elektronických cigaret. Loni je využívalo podle informací Státního zdravotního ústavu 2,3 procenta dospělých. Největší podíl kuřáků elektronických cigaret je v nejmladší sledované věkové kategorii 15 až 24 let - užívá je 4,6 procenta lidí mezi nimi.

Komora se připomínkového řízení k vyhlášce účastní, a i proto se podle ní podařilo řadu sporných bodů odstranit. „S novým zněním návrhu máme již pouze jediné sporné téma, a to je kompletní zákaz reklamy, a to jak na výrobky obsahující či neobsahující nikotin,“ řekl deníku E15 mluvčí komory Bohdan Resler.

„Vzhledem k tomu, že standardní cigarety smějí mít reklamu na místech, kde jsou cigarety prodávány, pak je tento krok vyloženě diskriminující,“ dodal. Do budoucna výrobci a distributoři i přes regulaci očekávají, že tržby lidí za e-cigarety i podíl těch, kteří je využívají, nadále poroste.