Statisíce lidí se nyní mohou zbavit exekuce. Mnozí o tom však nevědí

Nejčastěji jde o dluhy za jízdu na černo, na nájmu v obecním bytě či zdravotním pojištění.

Nejčastěji jde o dluhy za jízdu na černo, na nájmu v obecním bytě či zdravotním pojištění. Zdroj: archiv blesku

Milostivé léto jde využít pouze pro dluhy vůči státu a jeho organizacím a firmám, které vymáhá soudní exekutor.
Využít to lze i na dluhy za odpady, koncesionářské poplatky, nemocniční péči, energii a další platby.
3
Fotogalerie

Desetitisícovým dluhům, které přerostly v několikamilionové exekuce, může být pro některé lidi brzy konec. Ve čtvrtek začíná takzvané Milostivé léto, tedy mimořádné tříměsíční období, kdy lidem v exekuci stačí zaplatit původní dluh a 908 korun exekutorovi. Úroky, penále a další platby jim posléze budou odpuštěny. Vymanit se z exekucí mohou až stovky tisíc lidí.

Milostivé léto lze využít pouze pro dluhy vůči státu a jeho organizacím a firmám, které vymáhá soudní exekutor. Nejčastěji jde o dluhy za jízdu na černo, na nájmu v obecním bytě či na zdravotním pojištění. Odpuštění se ale vztahuje i na dluhy za odpady, koncesionářské poplatky, nemocniční péči, energii a za další platby. K akci se dobrovolně připojily také společnosti Home Credit a Air Bank, zapojit se plánuje také Česká spořitelna. Zadlužení nesmějí být v insolvenci a musejí se sami ozvat exekutorovi, že této šance chtějí využít.

„Osobně jsem přesvědčený, že toto tříměsíční období může být výhodné pro obě strany. Tedy pro dlužníky, kteří mají reálný zájem na tom své dluhy splatit a exekuce se zbavit, ale drahým problémem je pro ně často příslušenství, které mnohdy činí až několikanásobek původního dluhu,“ říká lidovecký poslanec Marek Výborný, který byl ve sněmovně jedním z iniciátorů akce. „Pro města a obce a pro další věřitele navíc vzniká šance na to, že bude původní dluh splacen a dostanou zpět své dlužné peníze, což by se u řady dlužníků za standardní situace nikdy nestalo,“ dodal.

Klíčové je nyní podle politiků a odborníků, aby se dlužníci o této možnosti vůbec dozvěděli. „Týká se to řádově více než 300 tisíc lidí. Část z nich se to ale nedozví a další část nebude mít na zaplacení jistiny. Aby bylo jasno, nejde totiž o amnestii dluhů. Člověk musí zaplatit původní dluh, poté mu bude odpuštěno příslušenství,“ upozorňuje Daniel Hůle z Člověka v tísni. „Upřímně řečeno, já budu nakonec rád, když to využijí vyšší desítky tisíc lidí. I tak je to ale bezprecedentní příležitost,“ domnívá se Hůle.

Jak se budou dál vyvíjet ceny nemovitostí v Česku:

Video placeholde
• Mall.tv

Milostivé léto čelí řadě kritiků, zejména ze strany exekutorů, kteří považují akci za nesystémovou. Plošné řešení podle nich chrání i ty, kteří si to nezaslouží. Poplatek zhruba devět set korun za vedení exekuce navíc podle Exekutorské komory neodpovídá skutečným nákladům, které jsou prý zhruba čtyřikrát vyšší. „Soudní exekutoři veškeré náklady hradí ze svého, nedostávají nic ze státního rozpočtu. A nyní nemůžeme vymáhat ani skutečné náklady, které nám s vedením těchto exekucí vznikly,“ řekl šéf komory Jan Mlynarčík.

Zastánci akce kritizují exekutory, že se snaží zákon obejít. „Společně se musíme rázně postavit vůči všem aktivitám některých exekutorů, kteří hledají cesty, jak se Milostivému létu vyhnout,“ apeluje poslanec Patrik Nacher (ANO), který zákon spolupředkládal. Například pražský exekutor Juraj Podkonický si podle Hůleho údajně účtuje dvojnásobnou přirážku za vedení exekuce, tedy necelé dva tisíce korun.

„Jiná exekutorka říká, že ten dluh musí zaplatit pouze dlužník, nikoliv třetí osoba. Dlužníci často nemají účty a my už v tuto chvíli připravujeme dárcovskou databázi, kde dárci budou přímo platit exekutorům, a najednou se tu někdo tváří tak, že když to zaplatí někdo jiný, bude to nevyužitelné. Je to opravdu naprosto neuvěřitelné,“ dodal Hůle.

Nejasná situace je také u zdravotních pojišťoven. Všeobecná zdravotní pojišťovna například trvá na tom, že dle zákona patří penále do jistiny a bude ho tak vymáhat i při využití Milostivého léta. Po velké kritice ze strany poslanců pojišťovna uvedla, že čeká na vyjádření ministerstva spravedlnosti k výkladu zákona. Ředitel pojišťovny Zdeněk Kabátek řekl, že jinak by byla nutná novela zákona. VZP dluží zhruba čtvrt milionu lidí skoro třicet miliard korun, více než polovina této částky je penále.