Státní rozpočet v srpnu spadl do schodku téměř 15 miliard

Ministerstvo financí

Ministerstvo financí Zdroj: Euro Tomas Novak

Státní rozpočet skončil ke konci srpna ve schodku 14,8 miliardy korun, zatímco v červenci byl v přebytku 4,5 miliardy korun. Loni ke konci srpna byl deficit 36,2 miliardy korun. Státní pokladna byla letos v minusu zatím jen ke konci května. Na celý letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 112 miliard korun. Premiér Bohuslav Sobotka i ministr financí Andrej Babiš již ale uvedli, že schodek bude zhruba 90 miliard korun.

Celkové příjmy rozpočtu stouply meziročně o 35,8 miliardy na 739,3 miliardy korun. Daňové příjmy bez pojistného na sociální zabezpečení stouply o 23,4 miliardy korun na 365,8 miliardy korun.

Inkaso DPH ke konci srpna stouplo meziročně o více než sedm procent na 151,9 miliardy korun. Plány MF počítají ve srovnání s loňským schváleným rozpočtem s růstem inkasa DPH o 2,3 procenta. Letošní inkaso je částečně pozitivně ovlivněno nevyplacením loňských nadměrných odpočtů DPH kvůli pochybnostem MF u některých subjektů.

„V samotném srpnu byl nicméně výběr DPH oproti loňsku mírně nižší a teprve další měsíce ukážou, zda toto signalizuje ochlazení v ekonomice nebo šlo o jednorázovou výchylku,“ upozornil hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Saldo státního rozpočtuSaldo státního rozpočtu | Mfv miliardách korun

„Pozitivní vliv na inkaso daně mají i zavedená opatření pro boj s daňovými úniky, mezi které patří například zavedení povinnosti kauce pro obchodníky s pohonnými hmotami,“ uvedlo MF. Podle něj lze počítat s tím, že výběr DPH bude za celý rok lepší než plán.

Na růstu výběru spotřební daně o 3,5 miliardy na 88,2 miliardy korun se podílelo zejména inkaso daně z tabákových výrobků. To činilo 30,9 miliardy korun a meziročně vzrostlo o 2,6 miliardy korun. Relativně vysoké plnění souvisí s předzásobením tabákovými výrobky kvůli zvýšení sazeb tabákových výrobků od 1. ledna.

saldo státního rozpočtusaldo státního rozpočtu | mfcr.cz

Výdaje rozpočtu meziročně stouply o 14,4 miliardy korun na 754,1 miliardy korun. Na sociálních dávkách stát vydal ke konci srpna 322,2 miliardy korun, což je meziroční růst o 4,7 miliardy korun.

„Celkové výdaje rostly meziročně o 1,9 procenta - výrazně pomaleji než příjmy. Rozpočet počítá s růstem o dva procentní body rychlejším. Touto optikou to vypadá, že stát oproti plánu šetří. Pozitivní je fakt, že zrychlují investice do infrastruktury (o 29 procent meziročně),“ dodal analytiky GE Money Bank Filip Fyrbach.