Státní smutek za oběti střelby na univerzitě. Před zlem nestačí zavírat oči, řekl arcibiskup Graubner

Bohoslužba v katedrále svatého Víta za oběti čtvrteční střelby (23.12.2023)

Bohoslužba v katedrále svatého Víta za oběti čtvrteční střelby (23.12.2023) Zdroj: Reprofoto stream ČTK

Bohoslužba k uctění památky obětí střelby na FF UK
Bohoslužba k uctění památky obětí střelby na FF UK
Pietní místo za oběti střelby před Karolinem
Bohoslužba v katedrále svatého Víta (23.12.2023)
Bohoslužba v katedrále svatého Víta (23.12.2023)
7
Fotogalerie

V Česku po celý dnešní den trvá státní smutek k uctění památky obětí střelby v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze na náměstí Jana Palacha. Státní vlajky jsou spuštěny na půl žerdi. V poledne se po celém Česku rozezněly kostelní zvony. Lidé uctili památku obětí rovněž minutou ticha. Provoz přerušily i obchody nebo pražské letiště. Střelba čtyřiadvacetiletého studenta filozofické fakulty si vyžádala 14 mrtvých. Zemřel také pachatel.

V zaplněné katedrále svatého Víta na Pražském hradě proběhla v sobotu bohoslužba za oběti čtvrteční střelby na pražské filozofické fakultě. Sloužil ji arcibiskup Jan Graubner. Mezi účastníky byl i prezident Petr Pavel nebo předsedové obou komor Parlamentu.

„Všichni se snažíme budovat na zemi ráj, ale realita života nám ukazuje, že zlo existuje, že před ním nestačí zavírat oči a že nás před ním neuchrání žádná instituce ani zákon,“ řekl na bohoslužbě arcibiskup Graubner. „Pokud nechceme zlu podlehnout, musíme se proti němu umět postavit,“ dodal.

Bohoslužby připomínající oběti tragického útoku se v sobotu konají také v brněnské katedrále sv. Petra a Pavla, v ostravské katedrále Božského Spasitele a na dalších místech. 

Lidé i přes deštivé počasí dál přicházejí na pietní místa v Praze u budovy Filozofické fakulty Univerzity Karlovy a před budovu jejího rektorátu na Ovocném trhu uctít památku čtvrteční tragické střelby v budově na Palachově náměstí. Na Ovocný trh v sobotu dopoledne přišel položit věnec i předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) se senátory Jiřím Drahošem, Adélou Šípovou nebo Janem Holáskem. Před novináři Vystrčil vyzval k soudržnosti a podpoře pozůstalých.

Už v pátek večer sloužil monsignore Tomáš Halík v akademickém kostele Nejsvětějšího Salvátora v Praze modlitbu za oběti, zraněné, pozůstalé, blízké a za všechny, které postihla tragédie na filozofické fakultě. Premiér Petr Fiala (ODS) vyzval občany, aby v den státního smutku uctili památku obětí tragédie minutou ticha.

Jak truchlí Česko

Vláda vyhlásila na 23. prosinec 2023 den státního smutku za oběti střelby na Filozofické fakultě v Praze. Co to v praxi znamená, jak to ovlivní život v Česku a kdy byl v minulosti státní smutek vyhlášen se dozvíte v článku.

České obce a města kvůli státnímu smutku omezily nebo zrušily adventní trhy i další předvánoční program. Národní divadlo uctí na všech svých scénách památku obětí střelby minutou ticha před představeními. Pietu v podobné formě chystají i další divadla.

Čtvrteční útok v budově filozofické fakulty v Praze je nejtragičtějším případem střelby v historii Česka. Vedle 14 mrtvých si vyžádal 25 zraněných, z nichž někteří jsou stále v kritickém stavu. O vyhlášení státního smutku rozhodla vláda na svém mimořádném jednání ve čtvrtek večer.

Česko naposledy drželo státní smutek po náhlém úmrtí senátora Jaroslava Kubery, předtím 12. října 2019 v den pohřbu zpěváka Karla Gotta. Třídenní státní smutek byl vyhlášen na 21. až 23. prosince 2011 k uctění památky zesnulého prezidenta Václava Havla.