Stávka odborů ONLINE: Pokud vláda nezareaguje, budeme v protestech pokračovat, řekl Středula

Stávka v ČR: Mladá Boleslav. (27. 11. 2023)

Stávka v ČR: Mladá Boleslav. (27. 11. 2023) Zdroj: Blesk:FOTO:CNC/ KAREL KOPAC

Stávka v ČR. (27. 11. 2023)
Stávka v ČR. (27. 11. 2023)
Stávka v ČR. (27. 11. 2023)
Stávka v ČR: Praha. (27. 11. 2023)
Stávka v ČR: Praha. (27. 11. 2023)
30
Fotogalerie

Česko zasáhla stávka odborů. Stávkuje se hlavně ve školách v Česku. Protest se zdaleka netýká jen učitelů, připojili se k němu další pedagogičtí pracovníci, zaměstnanci škol i některých firem. Stávka ve školách bude trvat celý den. Aktuální zprávy sledujte v rámci online přenosu   

Protestní pochod odborářů v Praze:

Video placeholde
Demonstrace odborů 27.11.2023 • Martin Bartkovský

Online přenos

Online přenos

27. listopadu 2023 · 16:54

Slánská i nymburská nemocnice chtějí systémové změny,odboráři podporují protesty

Slánská i nymburská nemocnice, které jsou městskými organizacemi, chtějí systémové změny navržené Asociací českých a moravských nemocnic (AČMN). Asociace je už dříve popsala v otevřeném dopise. Jde například o žádost, aby klesl počet zahraničních studentů na českých lékařských fakultách a naopak vzrostl počet českých studentů medicíny. AČMN žádá například také zjednodušení systému akreditací a legislativní řešení případů zneužívání zdravotní péče. Odboráři ze slánské nemocnice podporují protesty Českomoravské konfederace odborových svazů a Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR, zjistila ČTK z vyjádření nemocnic a odborářů.

27. listopadu 2023 · 16:46

Učitelská platforma sdílela na sociálních sítích svoje stanovisko k dnešním protestům

27. listopadu 2023 · 15:21

Protestů odborářů Škoda Auto v Mladé Boleslavi se účastnily tisíce lidí

V Mladé Boleslavi skončilo po 14:00 protestní shromáždění odborů Škoda Auto. Šéf odborů Jaroslav Povšík odhadl účast podle záznamů z dronu na 10 až 11 tisíc lidí. Kvůli jejich zapojení automobilka mezi 13:00 a 15:00 zastavila výrobu, aby se zaměstnanci ze dvou směn mohli stávky aktivně účastnit. Výrobu přerušili také závody v Kvasinách na Rychnovsku a ve Vrchlabí.

Odbory kritizují vládní ekonomická opatření, která například prodlužují věk odchodu do důchodu či ruší některé daňové výhody. Zaměstnanci podle odborů tak přijdou o tisíce korun ročně, například omezením benefitů. „Budeme na tom hůř a hůř, díky inflaci, díky cenám energie,“ řekl Povšík. Dnešní akci odbory vyhodnotí a znovu pošlou premiérovi dopis. Podobné protesty se podle něj mohou opakovat. „Jsme to neudělali jen na odpuštění páry, a plánujeme na jaře, pokud by se situace zhoršovala, tak plánujeme zdvojnásobit akci, na celý den,“ řekl Povšík. S dnešní stávkou je spokojený.

27. listopadu 2023 · 15:18

Rozpočtové úspory nahrávají opozici, přispívají k polarizaci, uvedl politolog

Vládní rozpočtové škrty zpravidla nahrávají opozici a přispívají k systémové polarizaci ve společnosti, uvedl v komentáři k dnešní stávce a odborovým protestům politolog Vlastimil Havlík. Současné vládě nepomáhá ani místy vnitřně rozporná a ve svém důsledku nesrozumitelná komunikace, občas hraničící s arogancí, míní Havlík, jenž působí v Národním institutu SYRI a na Masarykově univerzitě v Brně. Jeho vyjádření je dostupné na webu SYRI. Podle politologa z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Josefa Mlejnka stávka ukazuje nespokojenost společnosti s životní úrovní.

Odbory dnes protestovaly proti podobě vládního konsolidačního balíčku i plánované důchodové reformy, ale i kvůli platům ve veřejném sektoru, drahým energiím, vysoké inflaci a nedostatku peněz ve školství. Stávka se podle odborových předáků konala ve všech krajích v řadě škol, firem či úřadů.

27. listopadu 2023 · 15:13

Jurečka nevidí prostor pro revizi konsolidačního balíčku, jak žádají odbory

Vicepremiér a ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) nevidí prostor pro celkovou revizi vládního ozdravného balíčku, jak požadují odboráři. Nemyslí si, že by se do jednání tripartity našel ještě termín pro jednání lídrů koalice s odborovými předáky. Jurečka to dnes řekl ČTK a České televizi. Odboráři vyzvali šéfy vládních stran k jednání. Kritizují podobu balíčku k ozdravení financí či důchodové reformy. Požadují změny.

„Že by se dělala nějaké korekce ozdravného balíčku, já pro to prostor nevidím... paušálně říct, že bychom balíček revidovali, tak to určitě nelze,“ řekl Jurečka. Do budoucna nevyloučil případné úpravy v nastavení parametrů podle připomínek a poznatků z praxe.

27. listopadu 2023 · 14:41

V Mladé Boleslavi skončilo protestní shromáždění odborů Škoda Auto. Šéf odborů odhadl účast na 10 tisíc až 11 tisíc lidí, výroba se znovu spustí v 15:00.

27. listopadu 2023 · 14:34

Hrad: Stávka je legitimní k vyjádření postoje, řešení ale lze najít jen jednáním

Stávka je legitimní a oprávněný způsob vyjádření postoje v demokratické společnosti, řešení ale lze najít jen u jednacího stolu a na k tomu příslušných fórech. Na dotaz ČTK ohledně postoje prezidenta Petra Pavla k dnešnímu protestu odborů vůči krokům vlády to uvedla Mária Pfeiferová z odboru komunikace Hradu.

Odbory dnes protestovaly mimo jiné proti podobě vládního konsolidačního balíčku, který minulý týden Pavel podepsal. Dále kritizují návrh důchodové reformy, nezvyšování platů ve veřejném sektoru, drahé energie, vysokou inflaci či nedostatek peněz na školství. Stěžují si na to, že s nimi vláda nehledá kompromis. Členové kabinetu naopak opakují, že s odboráři jednají.

27. listopadu 2023 · 14:22

Odboroví předáci jsou s dnešními protesty proti vládě spokojení

Předáci odborových svazů jsou spokojení s dnešními protesty proti vládě. Řekli to novinářům po dnešní zhruba hodinové demonstraci na pražském Malostranském náměstí. Kabinet by se měl podle šéfa Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josefa Středuly zamyslet nad tím, jak za dva roky zvládl sjednotit lidi proti sobě.

Demonstrace byla součástí dnešních protestů odborů proti vládnímu konsolidačnímu balíčku, důchodové reformě, nezvyšování platů ve veřejném sektoru, drahým energiím, vysoké inflaci, nevyjasněnému růstu minimální mzdy či nedostatku peněz na školství. V řadě škol, firem či úřadů se kvůli tomu dnes stávkovalo.

27. listopadu 2023 · 14:09

Stovky lidí se na jihu Moravy připojily k protestům proti konsolidačnímu balíčku

Několik stovek lidí se dnes na jihu Moravy přes poledne podle předběžných odhadů zapojilo do protestních akcí pořádaných odborovými svazy. Největší shromáždění se uskutečnilo v Hodoníně u firmy VAG Hodonín, řekl Václav Potužník z hodonínské základní organizace odborového svazu KOVO. Přišlo asi 150 lidí z firem VAG a Gemax.

„I když celý protest trval hodinu, je zapotřebí započítat i dobu potřebnou k opuštění a návratu na pracoviště, samotný mítink trval asi půl hodiny. Přišel mezi nás i jednatel společnosti VAG Hodonín Pavel Janků, který ke shromážděným promluvil a řekl, že se ztotožňuje s jejich požadavky,“ řekl Potužník. Doplnil, že hlavním problémem jsou podle hodonínských protestujících ceny energií.

27. listopadu 2023 · 14:03

Stanjura považuje jednání odborů za nátlakové a konfrontační

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) se vymezil proti stávce odborů, jejich jednání považuje za nátlakové a konfrontační. Není možné plošně přidávat peníze pro školství, zdravotnictví a důchody bez toho, že se zajistí efektivní fungování těchto oblastí, uvedl dnes na síti X. Odboráři dnes uspořádali stávku a demonstraci v Praze, kritizují kroky vlády.

„Nikomu se nelíbí platit víc za elektřinu či potraviny, nebo že rostou pomaleji platy či důchody. A každý má už 34 let svobodné právo svou nespokojenost veřejně projevit. Odmítám ale nátlakové a konfrontační jednání odborů, jejichž postoje se prolínají se sněmovní opozicí,“ uvedl Stanjura.

27. listopadu 2023 · 13:56

Kraj: Do stávky se ve Zlínském kraji zapojilo 39 z 99 krajských škol

Do celodenní výstražné stávky škol se dnes ve Zlínském kraji plně nebo částečně zapojilo 39 z 99 krajských školských příspěvkových organizací. Uzavřených bylo 25 středních škol z celkových 47, také osm speciálních škol z 18, vyplývá z informací, které sdělila mluvčí hejtmanství Soňa Ličková.

Odbory dnešní stávkou usilují mimo jiné o více peněz pro školství. Nelíbí se jim návrh nařízení vlády, který by měl snižovat maximální počty hodin výuky financovaných ze státního rozpočtu. Chtějí také zabránit poklesu platů nepedagogických pracovníků a dalších zaměstnanců. Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) se v neděli večer omluvil rodičům, že se oni a jejich děti stali rukojmími ve sporu mezi vládou, odbory a stávkujícími.

27. listopadu 2023 · 13:45

Jurečka protest respektuje, forma ale podle něj není nejšťastnější

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) dnešní protest odborů respektuje, jeho formu ale nepovažuje v tuto chvíli za nejšťastnější. Prostor pro dialog podle něj pořád existuje. Řekl to České televizi (ČT). Odborářům navrhl schůzku po dnešní demonstraci v Praze, ti to ale odmítli. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula řekl ČTK, že by se jednání uskutečnilo jen v případě, pokud by s předáky chtěla jednat takzvaná K5, tedy lídři pětice vládních stran.

Odbory protestují proti podobě vládního konsolidačního balíčku i důchodové reformy, nezvyšování platů ve veřejném sektoru, drahým energiím, vysoké inflaci či nedostatku peněz na školství. Stěžují si na to, že s nimi vláda nehledá kompromis. Členové kabinetu naopak opakují, že s odboráři jednají.

27. listopadu 2023 · 13:40

Zaměstnanci ostravské hutní společnosti Vítkovice Steel se připojili ke stávce

Zaměstnanci ostravské hutní společnosti Vítkovice Steel se dnes v pravé poledne na hodinu připojili ke stávce. Zastavili například výrobu, nenakládali kamiony čekající na výrobky. Protestují tak proti drahým energiím, konsolidačnímu balíčku a důchodové reformě, která nepočítá s tím, že by lidé z náročných profesí, jako je hutní výrova odcházeli dříve do důchodu. ČTK to dnes řekl místopředseda základní odborářské organizace Rostislav Blažek.

Společnost Vítkovice Steel zaměstnává ve třísměnném provozu 850 lidí. Dnes jich na směně bylo necelých 300. Na protestním shromáždění uprostřed výrobních hal se sešlo víc něž 100 z nich. Na pracovní oděvy si připnuli modrou placku s nápisem „Stávka“. Dalších pět desítek odborářů vyrazilo ráno autobusem do Prahy.

27. listopadu 2023 · 13:27

Lékaři a zdravotníci nechtějí, aby jejich protest poznamenal péči. Nenechme se postavit proti sobě vzkázal šéf lékařských odborů Engel pacientům.

27. listopadu 2023 · 13:21

Středula: Odbory jsou připravené dál protestovat, pokud vláda nebude jednat

Odboráři jsou připraveni k pokračování protestních akcí, pokud s nimi vláda nebude jednat. V úvodu dnešní demonstrace proti krokům vlády to řekl šéf Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. V krátkém projevu na pražském Malostranském náměstí také kritizoval přístup vlády k sociálnímu dialogu.

Odboráři protestují, protože se jim nelíbí vývoj Česka za současné vlády, řekl Středula. Kritizoval komunikaci kabinetu. V případě, že vláda nebude chtít jednat, jsou odbory připravené v protestních akcích pokračovat. „Sociální dialog není to, že se sejdete ve stejné místnosti, ale to, že hledáte společně cestu a kompromisy, které by pomohly všem,“ uvedl.

27. listopadu 2023 · 13:10

Na Malostranském náměstí v Praze začal zhruba hodinový protest proti vládě a jejím krokům. Doprovází stávku, kterou na dnešek vyhlásili odboráři.

27. listopadu 2023 · 13:08

Odboráři v pražském Národním muzeu vyhlásili hodinovou výstražnou stávku

Odboráři v pražském Národním muzeu (NM) se připojili k účastníkům odborářského protestu proti vládě a jejím krokům a vyhlásili od 12:20 hodinovou výstražnou stávku. Hlavním důvodem stávky je podle zástupců základní odborové organizace Odborového svazu pracovníků kultury a ochrany přírody v Národním muzeu dlouhodobě neutěšená platová situace v kultuře, kterou zhoršily dopady inflační krize a stoupající ceny energií. Odbory v muzeu tímto krokem dávají také najevo svůj nesouhlas s vládním konsolidačním balíčkem, který podle nich situaci zaměstnanců ještě zhorší. ČTK o tom informovala Odborová organizace NM.

27. listopadu 2023 · 13:03

Škoda Auto zahájila výstražnou stávku, výroba se na dvě hodiny zastavila

Výroba v závodech Škoda Auto se dnes ve 13:00 zastavila na dvě hodiny, aby se zaměstnanci ze dvou směn mohli aktivně zapojit do výstražné stávky. Odbory kritizují vládní konsolidační balíček, který prodlužuje věk odchodu do důchodu či ruší některé daňové výhody. Zaměstnanci podle odborů tak přijdou o tisíce korun ročně, například omezením benefitů.

Linky v závodech v Mladé Boleslavi, v Kvasinách na Rychnovsku a ve Vrchlabí by se měly rozjet znovu v 15:00. Díky dvěma hodinám dostane podle předsedy odborů automobilky Jaroslava Povšíka možnost zapojit se do protestu co největší počet zaměstnanců, o hodinu zkrátí zaměstnanci ranní a odpolední směny.

27. listopadu 2023 · 12:58

Ve firmě Hitachi v Trutnově se připojily ke stávce desítky lidí

Do protivládního protestu odborů se dnes v elektrotechnické firmě Hitachi Energy Czech Republic v Trutnově zapojilo zhruba 90 zaměstnanců a další desítky mu vyjádřily symbolickou podporu. Trutnovský závod Hitachi má 200 zaměstnanců. ČTK to dnes řekl předseda odborové organizace Odborového svazu KOVO ve firmě Jaroslav Kopecký. Odboráři kritizují podobu vládního konsolidačního balíčku, chystané zvyšování důchodového věku, vysoké ceny energií či nezvyšování platů ve veřejném sektoru a vysokou inflaci. Odbory také tvrdí, že vláda ignoruje sociální dialog.

27. listopadu 2023 · 12:52

Část pracovníků vsetínské firmy se symbolicky připojila k protivládnímu protestu

Více než třetina ze stovky zaměstnanců vsetínské firmy ZV - Nástroje se dnes symbolicky při obědové pauze připojila k protivládnímu protestu. Kritizovali podobu takzvaného konsolidačního balíčku, vadí jim i malá aktivita vlády ve vztahu k rostoucím cenám energií a její špatná komunikace, řekla dnes ČTK Zuzana Srbová, předsedkyně Základní organizace Odborového svazu (ZO OS) KOVO Zbrojovka Vsetín.

Protestující si na ruce upnuli pásku s nápisem 'Za lepší budoucnost ČR', na hruď si připevnili nálepku s heslem 'Podporuji den protestů za lepší budoucnost ČR'. Následně si udělali společnou fotografii. S kroky vlády tímto způsobem nesouhlasil například muž, který ve společnosti pracuje jako brusič. „Nejvíce mi vadí asi to, že dali 40 miliard na zbrojení a na Ukrajinu místo toho, aby to dali na elektriku,“ řekl ČTK zaměstnanec, který si nepřál zveřejnit své jméno.

27. listopadu 2023 · 12:48

Vláda by měla okamžitě odstoupit, uvedl Babiš k dnešním protestům

Vláda by měla okamžitě odstoupit, premiér Petr Fiala (ODS) nekomunikuje a zemi škodí, řekl novinářům v souvislosti s dnešní stávkou odborů šéf opozičního hnutí ANO Andrej Babiš. Protesty jsou podle Babiše výsledkem toto, že vláda nezvládla inflaci, způsobila zvýšení cen elektřiny a odehnala ze země investory. Fiala straší veřejnost rozvratem veřejných financí a není schopen komunikovat se sociálními partnery a řídit kabinet, řekl Babiš.

ANO se podle Babiše protestů neúčastní, v úterý chce situaci komentovat v Poslanecké sněmovně.

27. listopadu 2023 · 12:47

Protestující studenti dorazili okolo půl jedné před ministerstvo školství v Karmelitské ulici v Praze. Na místě skandují a pronášejí projevy.

27. listopadu 2023 · 12:35

Od Rudolfina vyrazili lidé na odborářskou demonstraci na Malostranském náměstí

Účastníci pražské demonstrace, která doprovází stávku vyhlášenou odbory na dnešní den proti krokům vlády, vyrazili na pochod od Rudolfina na Malostranské náměstí. Nedaleko Sněmovny mají od 13:00 plánovaný zhruba hodinový protest nazvaný Za lepší budoucnost ČR. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula na místě odmítl spojování protestu s jakýmkoliv politickým směrem, jde podle něj čistě o odborovou demonstraci.

27. listopadu 2023 · 12:34

Výrobu v Libereckém kraji stávka neohrozila, zapojí se úřad v Novém Boru

Výrobu v továrnách v Libereckém kraji dnešní stávka neohrozila, protest podle průzkumu ČTK většinou lidé v podnicích podpořili symbolicky, z některých závodů vyrazili dělníci vlastními vozy nebo veřejnou dopravou do Prahy na demonstraci. Třeba odboráři z liberecké Magny, která vyrábí plastové díly pro automobily a patří k největším zaměstnavatelům v kraji, vypravili na demonstraci do Prahy dopoledne autobus. Výroba se ale po dohodě se zaměstnavatelem nezastavila, řekl ČTK předák tamních odborů Jiří Novotný.

Podporu protestu vyjádřil například i jablonecký výrobce autobrzd ZF Automotive Czech. Ve společném prohlášení vyjádřili zaměstnanci i vedení firmy nesouhlas s postupem vlády, a to zejména ve vztahu k dopadu konsolidačního balíčku na zaměstnance, dopadu cen energií na zaměstnance i zaměstnavatele a tím ohrožení konkurenceschopnosti na evropském trhu a také vzhledem k zásadnímu zhoršení životní úrovně zaměstnanců a jejich rodin.

27. listopadu 2023 · 12:32

Odboráři podle Středuly dnes po protestu s ministrem práce jednat nebudou

Odboráři se dnes po své pražské demonstraci proti krokům vlády s ministrem práce Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) nesejdou. Podle informací ČTK se měla schůzka konat odpoledne po skončení pražské demonstrace. Jednání by však bylo jen v případě, že by s předáky chtěla jednat takzvaná K5, tedy lídři pětice vládních stran. ČTK to sdělil předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. K jednání K5 s odbory vyzval v neděli.

„Jsme připraveni jednat,“ zopakoval šéf odborové centrály. Podle něj se ale dnešní setkání s ministrem práce neuskuteční. Konalo by se „jen v případě“, pokud se svolá také K5 a bude s předáky jednat, dodal.

27. listopadu 2023 · 12:27

V Plzeňském a Karlovarském kraji podporuje výstražnou stávku necelých 20 firem

V Plzeňském a Karlovarském kraji podporuje dnešní celodenní výstražnou stávku bezmála 20 podniků, většinou symbolicky. Odbory protestují proti vládnímu konsolidačnímu balíčku a tvrdí, že vláda ignoruje sociální dialog. Ve dvou továrnách jsou aktivní protesty, které přerušují práci na 15 až 20 minut, řekl vedoucí regionálního pracoviště Odborového svazu KOVO v Plzni Filip Janda.

„V EvoBusu jsme od vedení dostali prostor 15 až 20 minut na protestní mítink, kterého se zúčastnilo 100 až 120 lidí. Odpoledne na 13:40 pojedeme do firmy SKF v Chodově a Ostrově, kde se toho účastní dvě směny,“ řekl Janda. EvoBus Holýšov na Plzeňsku je německá pobočka výrobce karosérií autobusů, SKF, výrobce ložisek a těsnění, má závody v Karlovarském kraji.

27. listopadu 2023 · 12:08

V Praze se scházejí lidé před protestem, který doprovází odborářskou stávku

U pražského Rudolfina se scházejí lidé před protestem, který doprovází stávku vyhlášenou odbory na dnešní den proti krokům vlády. Ve 12:30 je v plánu přesun na Malostranské náměstí, kde se bude konat demonstrace nazvaná Za lepší budoucnost ČR. Podle zpravodajky ČTK se kolem poledne téměř zaplnil prostor před Rudolfinem, účastníci se fotografují s odborovými vlajkami, část z nich troubí na klaksony.

Odbory protestují proti podobě vládního konsolidačního balíčku i důchodové reformy, nenavyšování platů ve veřejném sektoru, drahým energiím, vysoké inflaci, nevyjasněnému růstu minimální mzdy i nedostatku peněz na školství. Stěžují si na to, že s nimi vláda nehledá kompromis.

27. listopadu 2023 · 11:45

Dnešní protest ve školství, do kterého se podle odborů zapojilo přes 7200 škol, je největší od roku 1989. V roce 2007 stávkovalo 5850 škol.

27. listopadu 2023 · 11:43

Stávku na síti X komentovala bývalá ministryně financí za ANO Alena Schillerová.

27. listopadu 2023 · 11:41

Pracovníci městského úřadu v Duchcově se zapojí do stávky přerušením práce

Zaměstnanci městského úřadu v Duchcově na Teplicku dnes od 12:00 do 13:00 nebudou pracovat. Zapojí se tak k výstražné stávce, kterou na dnešek vyhlásila Českomoravská konfederace odborových svazů. Ze zhruba 35 úředníku bude hodinu stávkovat 21 z nich, dalších pět lidí stávku podporuje. Kromě toho stávkuje i 12 zaměstnanců čtyř kulturních zařízení města, která budou mít hodinu zavřeno. Řekla to Jitka Pajerová, předsedkyně základní organizace odborového svazu státních orgánů a organizací městského úřadu Duchcov.

„Vláda svými opatřeními zhoršuje zaměstnancům podmínky jak ekonomické, tak zdravotnické,“ uvedla Pajerová. Úředníkům vadí konsolidační balíček kvůli tomu, že mohou přijít o benefity. „Je to i zdravotnictví, kde se díky tomu, že lékaři nejsou dostatečně ohodnoceni, zhoršuje zdravotní péče,“ řekla k důvodům odborářka.

27. listopadu 2023 · 11:37

Odbory středočeských hygieniků podporují dnešní stávku,a to i kvůli přetěžování

Odbory středočeských hygieniků podporují dnešní stávku, a to i kvůli přetěžování, zhoršování podmínek a nedostatečnému ohodnocení jejich práce. Odboráři svůj protest dnes vyjadřují například letáky. Ke společnému prohlášení se připojila zhruba třetina zaměstnanců středočeské krajské hygienické stanice (KHS), řekla za odboráře Ivana Vaňoučková z mladoboleslavského pracoviště. Ve středních Čechách podle ní v KHS pracuje přes 200 zaměstnanců.

27. listopadu 2023 · 11:32

Pila ve Ptení na jeden den zastavila výrobu, může za to špatná situace na trhu

Mohutné pily dnes utichly ve společnosti Javořice v Ptení na Prostějovsku, která patří mezi největší dřevozpracující podniky v tuzemsku. Za jednodenní zastavení výroby nemůže celostátní protest odborů, ale špatná situace na trhu se dřevem. „Protest samozřejmě podporujeme, avšak nepřipojili jsme se k němu, protože stejně celý den výroba stojí a zaměstnanci nejsou v práci,“ řekl dnes předseda Odborové organizace Pila Ptení Jaroslav Radim Juryšek.

Vedení společnosti Javořice se podle něj rozhodlo dnes opět zastavit výrobu kvůli tomu, že stále roste cena kulatiny a naopak řezivo zlevňuje. Na vině je hlavně klesající poptávka stavebních firem. „Stavebnictví je v útlumu a ceny kulatiny jsou v závěru roku přemrštěné. Kvůli tomu v průměru jeden den v týdnu stojíme, Zaměstnanci po dohodě vedení s naší odborovou organizací dostávají 65 procent mzdy. Pokud to nebude trvat dlouho, tak je to celkem přijatelný kompromis,“ uvedl Juryšek. Podle něj podobné problémy řeší i ostatní dřevozpracující podniky.

27. listopadu 2023 · 11:24

Stávku podpořilo několik set středoškoláků pochodem k ministerstvu školství

Několik set pražských středoškoláků podporujících stávku v regionálním školství vyrazilo po 11:00 s transparenty na protestní pochod centrem Prahy k ministerstvu školství. Akci uspořádala Iniciativa Studenti pro školství. Účastníci pochodu chtějí podpořit učitele a jejich protest proti změnám, které ministerstvo školství navrhuje ve financování škol. Ministerstvu studenti předají dopisy. Vládě v jednom z hesel vzkázali, aby „plnila své úkoly a investovala do školy“.

Změny ve financování škol se podle studentské iniciativy dotknou studentů i učitelů a budou mít výrazný dopad na české školství. Škrty ve financování školství by podle studentů vrátily české školství zpět do minulosti.

27. listopadu 2023 · 11:18

Stávka škol má v Moravskoslezském kraji více než sedmdesátiprocentní podporu

V Moravskoslezském kraji se do dnešní výstražné stávky zapojilo 843 škol. Je to více než 70 procent škol v regionu. Řekla to předsedkyně moravskoslezských školských odborů Dagmar Bobková Regelová. Podle ní to ukazuje, že má stávka silnou podporu.

„Musím říct, že stávek už jsem zažila několik a tahle je pro mě nejúspěšnější, s největším připojením. Mám velice dobrý pocit, že se nám připojila i spousta škol, kde nejsou odbory. Konečně pochopily, že to není o odborářských školách, ale o systému našeho vzdělávání, z toho mám velkou radost,“ uvedla Bobková Regelová.

27. listopadu 2023 · 11:09

Svaz průmyslu: Firmy dnes až na výjimky neočekávají výraznější protesty a stávky

České firmy dnes až na výjimky neočekávají výraznější protesty a stávky, které by měly zásadní dopad na jejich provoz. Řekla to generální ředitelka Svazu průmyslu a dopravy Dagmar Kuchtová na základě posledních informací, které má od svých členů.

Česko dnes čeká stávka, kterou vyhlásily odbory na protest proti krokům vlády. Podle odborových předáků se bude stávkovat ve všech krajích v řadě škol, firem či úřadů. Někde se práce zastaví na hodinu, někde na dvě hodiny či na celý den.

V řadě firem se podle ní zaměstnanci do protestů zapojí spíše symbolicky, ať například odznakem na klopě nebo páskou na rukávu, případně nějakým menším shromážděním v areálu firmy. „V řadě dalších firem se podle našich informací zaměstnanci do protestů nezapojí vůbec,“ dodala Kuchtová.

27. listopadu 2023 · 10:59

Odboráři v pražských nemocnicích se k protestům připojují symbolicky

Odboráři pražských nemocnic nebo zdravotnické záchranné služby podporují požadavky stávkujících, žádají zlepšení pracovních podmínek včetně platů a zachování současných zaměstnaneckých benefitů. Práci ale nepřeruší, připojí se pouze symbolicky. Nemocnice podle informací od jejich mluvčích žádné omezení provozu nečekají, na dnešní stávku neupozorňují ani na webech či sociálních sítích.

„Kvůli nedostatku peněz a nedostatku zaměstnanců jsme dlouhodobě přetěžovaní, naše pracovní podmínky jsou nesnesitelné a odměňování neodpovídá náročnosti naší práce. Kvůli tomu mnozí z nás odcházejí a noví kolegové tuto práci za těchto podmínek dělat nechtějí,“ uvedli zástupci odborové organizace Všeobecné fakultní nemocnice v Praze (VFN) v prohlášení.

27. listopadu 2023 · 10:44

Stávku podpořil každý druhý řidič ústecké MHD, horníci odjeli na protest

Dnešní celodenní výstražnou stávku dnes ráno symbolicky podpořil každý druhý řidič Dopravního podniku města Ústí nad Labem (DPMUL). Někteří si oblékli výstražné vesty, jiní si na čelní či boční skla vozidel umístili leták s informacemi, proč se k protestu připojili. Téměř všichni horníci na Mostecku si dnes ráno na podporu stávky umístili nálepky na helmy a připevnili odznáčky na klopy. Na demonstraci do Prahy jich odjelo zhruba 30, informoval předseda Sdružení odborových organizací zastupující zejména mostecké horníky Jaromír Franta.

27. listopadu 2023 · 10:41
27. listopadu 2023 · 10:30

Do stávky se v ČSSZ v poledne má přímo či s podporou zapojit 3170 pracovníků

Stávka se dnes uskuteční ve všech pracovištích České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ). Hodinu přes poledne se do ní má přímo zapojit či ji podpořit 3170 pracovníků a pracovnic. Klientů by se to dotknout nemělo. Sdělila to mluvčí ČSSZ Tereza Koukolová. Sociální správa má po republice podle údajů o takzvané systemizaci celkem asi 8560 služebních a pracovních míst. Ve stávce by tak přímo bylo, nebo by ji podpořilo asi 37 procent personálu.

„Stávka proběhne na všech pracovištích ČSSZ. Formou přímé účasti či podpory se stávky účastní podle zaslaných podkladů odborových organizací 3170 zaměstnanců. Nepředpokládá se, že by se stávka dotkla přímo klientů ČSSZ. Nejedná se o celodenní stávku, ale o hodinovou stávku mezi 12:00 a 13:00,“ uvedla mluvčí.

27. listopadu 2023 · 10:17

Z jihlavské firmy Bosch vyjelo na demonstraci do Prahy přes sto odborářů

Z jihlavské firmy Bosch Powertrain se vydalo demonstrovat proti krokům vlády do Prahy asi 130 odborářů. Jeli dvěma autobusy, někteří další také auty, řekl předseda jedné z podnikových odborových organizací KOVO Roman Bence. Uvedl, že je kvůli tomu v závodě omezený provoz některých montážních linek. „Zaměstnanci, kteří chtěli na demonstraci, nebyli nahrazeni,“ řekl.

Cílem protestu podle odboráře nebylo přerušit celou výrobu.„Tahle demonstrace není proti zaměstnavateli,“ řekl Bence. V podniku pracuje přes 4000 lidí.

27. listopadu 2023 · 10:12

Mnozí členové spolku Učitelská platforma se připojí k dnešní výstražné stávce

Mnozí ředitelé a učitelé sdružení ve spolku Učitelská platforma se dnes připojí k výstražné stávce základních, středních a mateřských škol. Další ji aktivně podpoří jiným způsobem. Spolek Učitelská platforma o tom dnes informoval v tiskové zprávě. Stávkující usilují mimo jiné o více peněz pro školství. Obávají se snížení kvality výuky na školách. Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) se v neděli večer omluvil rodičům, že se oni a jejich děti stali rukojmími ve sporu mezi vládou, odbory a stávkujícími. Žádná z možných změn ve školství podle něj nepovede ke zhoršení kvality vzdělávání.

27. listopadu 2023 · 10:09

Výstražnou stávku dnes zorganizují vysokoškolské odbory na 13 fakultách. Podpoří tak protest na mateřských, základních a středních školách.

27. listopadu 2023 · 10:08

V Česku dnes zůstalo zavřeno 74 procent mateřských, základních a středních škol

V České republice dnes zcela zavřelo nebo omezilo provoz 74 procent všech regionálních škol. O šíři stávky mateřských, základních a středních škol informovala novináře místopředsedkyně školských odborů Markéta Seidlová. Celkem 7213 škol je podle ní do akce aktivně zapojeno, což znamená největší stávku za 30 let.

Výstražnou stávku zorganizují i vysokoškolské odbory na 13 fakultách. Podpoří tak protest na mateřských, základních a středních školách.

„Jde nám o to, aby vzdělávání bylo prioritou, aby vzdělávací systém přinášel kvalitu,“ uvedl šéf školských odborů František Dobšík.

27. listopadu 2023 · 10:06

K protestu odborů se dnes v Pardubickém kraji připojuje několik společností

K dnešnímu protestu odborů proti vládnímu konsolidačnímu balíčku se v Pardubickém kraji připojuje několik společností. Někde zaměstnanci vyjádří protest jen symbolicky připnutím placek dodaných odbory na oděv či páskami na rukávech, jinde se činnost firmy zastaví. Například ve strojírenské firmě TOS Svitavy se na hodinu zastaví výroba, řekl generální ředitel Oldřich Jachan.

Přerušení provozu bude podle něj od 12:00 do 13:00, firma to využije k informování zaměstnanců o stavu společnosti. „Osobně se k opatřením vlády stavím také negativně, podle mého názoru to jsou hrobaři průmyslu. Hodí nás do vody a plavte, ztrácíme tak konkurenci,“ uvedl Jachan. Ve firmě pracuje téměř 130 lidí.

27. listopadu 2023 · 10:05

Musíme zastavit zadlužování státu, řekl premiér Fiala na tiskové konferenci. 

27. listopadu 2023 · 10:00

„O správnosti opatření, proti kterým se stávkující vymezují, jsem přesvědčený. Naší chybou tedy zřejmě je, že se nám o nutnosti penzijní reformy a konsolidace veřejných financí nepodařilo přesvědčit významnou část společnosti,“ napsal na sociální síti X ministr vnitra Vít Rakušan.

27. listopadu 2023 · 09:53

Budvar vaří vánoční pivo, vyrábí naplno, proto se ke stávce nepřidal

Budějovický Budvar teď zažívá jeden z výrobních vrcholů roku, proto se k dnešní stávce nepřipojil. Zájemci si tam vzali symbolicky žluté pásky na ruku, natočí video. Jeden z největších protestů v kraji bude dnes ve strakonické firmě ČZ, řekla Pavlína Jirková z odborového svazu Kovo. Firma zastaví v poledne výrobu na deset minut. Největší dopravci se ke stávce nepřidali vůbec jako GW Jihotrans nebo jen symbolicky jako řidiči ČSAD Autobusy České Budějovice nebo budějovického dopravního podniku.

27. listopadu 2023 · 09:47

Fiala: Vláda pod tlakem neustoupí od snahy ozdravit veřejné finance

Vláda podle premiéra Petra Fialy nemůže pod tlakem ustoupit od snahy o ozdravení veřejných financí. „Ustoupili bychom od dobré budoucnosti,“ řekl premiér v Brně v den stávky ve školství a dalších odborářských protestů. Vláda voličům slíbila, že dá dohromady veřejné finance, a schválený ozdravný balíček a připravovaná důchodová reforma jsou tak podle premiéra nezbytné kroky. Fiala kritizoval odbory, vláda s nimi podle premiéra dlouhodobě jedná, sociální dialog by mohl fungovat dobře. Zájem domluvit se by ale musely mít obě strany, uvedl na adresu odborů.

„Jsem připraven vždy jednat, ale ne pod tlakem, ne za této atmosféry, to žádné jednání nemá smysl. Až se odbory budou chtít vrátit k jednání a bude to jednání konstruktivní, nebude to pod tlakem a hrozbou dalších protestů, tak jsme samozřejmě připraveni jednat,“ řekl Fiala. Za stávkou ve školství a dalšími protesty vidí snahu odborářských předáků zviditelnit se. „Jako rukojmí drží celou zemi a její zdravou budoucnost,“ prohlásil ministerský předseda.

27. listopadu 2023 · 09:44

Začala stávka škol, odbory a stávkující se obávají snížení kvality výuky

V Česku začala celodenní výstražná stávka základních, středních a mateřských škol, podle odhadu odborů se do ní zapojí v různé míře téměř 70 procent škol. Některé zůstanou zavřené, jiné budou fungovat v omezeném režimu. Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) se v neděli večer omluvil rodičům, že se oni a jejich děti stali rukojmími ve sporu mezi vládou, odbory a stávkujícími. Žádná z možných změn ve školství podle něj nepovede ke zhoršení kvality vzdělávání, cílem je zajistit dlouhodobě udržitelné personální obsazení.