Stoupá počet firemních bankrotů. Předejít krachům má pomoci nový zákon

Jedna z firem, které během covidu zamířila do insolvence, byl prodejce oděvů Pietro Filipi.

Jedna z firem, které během covidu zamířila do insolvence, byl prodejce oděvů Pietro Filipi. Zdroj: Profimedia

Vysoká inflace, dražší úvěry, zdražení energií a zvýšení dalších nákladů letos otestuje finanční stabilitu mnoha firem. Trend z loňského roku je varující, počet firemních bankrotů podle studie společnosti CRIF stoupl na čtyřleté maximum. Odborníci poukazují na to, že to bylo v době, kdy stále fungovala řada podpůrných covidových programů, a firem ve finančních problémech bude přibývat. Pomoci by jim měl zákon o preventivní restrukturalizaci, který musí Česko přijmout do července.

„Řada firem, které by zanikly už v průběhu roku 2020, přežívala díky kombinaci státní podpory a skutečnosti, že na sebe větší část roku nemusely podávat návrh na bankrot bez zbytečného odkladu,“ uvedla analytička CRIF Věra Kameníčková. Loni podle studie zbankrotovalo 742 obchodních společností, což je meziročně téměř o čtvrtinu více.

Krachů bude bezesporu přibývat. Největší obavy podle ředitelky české pobočky pojišťovny Atradius Markéty Stržínkové budí zdražování vstupních materiálů nebo jejich nedostatek. Podnikatele také tíží dramatický růst cen energií a paliv. „To vše bude mít zásadní dopad především na malé a střední podniky, které tuto situaci nemusejí zvládnout,“ domnívá se. Naopak ukončování covidové pomoci by nemělo s trhem příliš zahýbat. „Jednak k jejímu podstatnému omezení došlo už loni a jednak byla ve srovnání se západními zeměmi méně rozsáhlá,“ upozornila Stržínková.

Vývoj firemních insolvencí sleduje také Jarmila Veselá, šéfka společnosti InsolCentrum. Situace podle ní odráží vývoj po minulé finanční krizi z let 2008 a 2009. „Vrchol počtu prohlášených konkurzů firem jsme zaznamenali v Česku až v roce 2013,“ připomněla Veselá. „Bude-li se historie opakovat, pak můžeme očekávat postupné nárůsty počtu konkurzů firem s vrcholy v roce 2023 či 2024,“ odhadla analytička.

Ještě letos by ale firmy měly dostat nástroj, jak krachu předejít. Legislativním procesem znovu prochází návrh zákona o preventivní restrukturalizaci, který připravila ještě bývalá ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO). Norma vychází z evropské směrnice a původně ji zákonodárci měli přijmout do poloviny loňského roku. Česko požádalo o odklad a má tak čas do letošního července. Nová vláda by měla návrh dostat brzy na stůl.

Zákon obsahuje řadu nástrojů pro firmy ve finančních potížích, jak odvrátit bankrot. Většina úpadků firem končí v Česku konkurzem namísto reorganizace, neboť je už většinou pozdě na jiné řešení. Nový zákon umožňuje firmám dohodnout se s věřiteli ještě v době, kdy společnost není v úpadku. Nebudou přitom muset vyjednávat se všemi věřiteli, ale jen těmi, které si vyberou. V případě sporu rozhodne restrukturalizační soud.

Směrnice kromě toho požaduje zavedení oddlužení pro živnostníky do tří let. Nová vláda bude čelit otázce, zdali tříletou lhůtu nevztáhnout i na spotřebitele, kteří se v drtivé většině případů oddlužují do pěti let.