Stropnický: o gripenech rozhodnu do konce března

Gripen startuje ze základny v Čáslavi

Gripen startuje ze základny v Čáslavi Zdroj: CC BY-SA 2.0: Milan Nykodym

Nový ministr obrany Martin Stropnický (ANO) chce rozhodnout o prodloužení pronájmu nadzvukových gripenů do konce března. V plánu má jednání o smlouvě se švédskou velvyslankyní v Praze. Návrh dodatku smlouvy připravila ještě předchozí úřednická vláda, politický kabinet ji ale nechce pouze "posunout" dál bez projednávání, řekl dnes novinářům Stropnický.

„Chceme si znovu projít parametry a to neznamená, že ty doposud sjednané považuji za špatné, to vůbec ne,“ uvedl nový ministr. Nad návrhem prodloužení smlouvy se sejde se svým expertním týmem tento týden. Poté vypracuje zprávu pro vládu a po jejím projednání předloží kabinetu návrh na prodloužení smlouvy.

Kromě švédské velvyslankyně se chce sejít také se zástupci švédské agentury, která obchod mezi oběma zeměmi zprostředkovává.

Na prodloužení smlouvy pracoval Stropnického předchůdce, nestraník Vlastimil Picek. Návrh počítá s prodloužením pronájmu nadzvukových stíhaček do roku 2027 s dvouletou opcí. Roční splátky mají být podle ministerstva obrany zhruba o třetinu nižší, než byly podle současné smlouvy. Již „úřednické“ vedení resortu počítalo s podpisem nové smlouvy nejpozději do konce března.

Projednávání návrhu dodatku původní smlouvy přerušila na začátku ledna přechodná vláda tehdejšího premiéra Jiřího Rusnoka. Zásadní strategické rozhodnutí přenechala politickému kabinetu ČSSD, ANO a KDU-ČSL.

Součástí smlouvy je i výcvik

Součástí kontraktu je rozšíření schopností gripenů pro útoky na pozemní cíle. Zakotveny jsou i požadavky ministerstva obrany na výcvik pozemního a létajícího personálu. Během dvanáctileté smlouvy by tak švédská strana měla vytrénovat 25 českých pilotů a 90 techniků.

Podrobnosti o smlouvě zveřejnil tehdejší ministr Picek na konci září. Plánovaná modernizace nadzvukových stíhaček mimo jiné umožní nasadit je v případě spojeneckých zásahů, jakým byla třeba kontrola vzdušného prostoru nad Libyí. Do ní se čeští piloti nemohli zapojit, neboť systémy gripenů neumožňovaly propojení se systémy dalších zemí.

Cena nového pronájmu činí zhruba 448 milionů švédských korun ročně. Při současném kurzu bude celková částka za dvanáctiletý pronájem přibližně 16,5 miliardy českých korun. Po 12 letech nového pronájmu se může Česká republika rozhodnout, zda nájem ukončí, nebo v něm bude nadále pokračovat. Po uplynutí nové smlouvy budou letouny zhruba v polovině své životnosti.

Další velkou akvizicí, která čeká na Stropnického tým, bude plánovaný nákup 3D radarů. Rozhodnutí o tom, jaké radiolokátory obrana pro vojsko koupí, musí padnout do dubna, uvedl nový náměstek ministra a dosavadní zástupce náčelníka generálního štábu Bohuslav Dvořák. Podle ministra jsou radary jedním z výrobků, které by Češi v budoucnu mohli nakoupit spolu se Slováky. Právě společné nákupy s bývalým federálním partnerem Stropnický považuje za cestu, jak při akvizicích ušetřit.