Studie: Nejvýhodnější hospodářskou politikou pro ČR je být v EU

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Členství České republiky v EU přináší zemi z finančního hlediska takové výhody, na které by Česko jinak nedosáhlo. Vyplývá to z vládní studie k ekonomickému vyhodnocení desetiletého členství ČR v EU, o které dnes informoval státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza.

„Vstup do EU tak byl pravděpodobně nejvýhodnější krok, který ČR mohla udělat. Pro tvrzení, že na členství v EU tratíme, neexistují robustní argumenty,“ uvádí studie.

Pokud by podle studie Česko nebylo členem EU byl by HDP za loňský rok o 12 procent nižší než jaký byl. Kdyby ČR neměla k dispozici výhody EU, tak by rostla stejně pomalu jako vyspělejší státy západní Evropy.

Přijetí eura by zrychlilo ekonomiku, tvrdí studie

Navíc z materiálu vyplývá, že kdyby se ČR stala členem eurozóny, zvýšil by se každoroční příjem české ekonomiky o 25 až 60 miliard korun a tuzemské HDP by bylo vyšší o 0,6 až 1,2 procenta. Pokud by stát euro zavedl již v roce 2004 (v tu dobu ČR ale ještě neplnila kritéria přistoupení) byl by kumulativní přínos 560 miliard korun.

„Jako neopodstatněné se zdají argumenty o příliš vysokých jednorázových nákladech zavedení eura. I při konzervativním hodnocení následků vstupu do eurozóny jsou totiž tyto náklady vykompenzovány úsporami a vyšším výkonem ekonomiky během dvou měsíců až jednoho roku,“ uvádí studie.

Z ní dále vyplývá, že česká ekonomika získala z členství v EU díky vnitřnímu trhu 770 miliard korun. Celkově pak od roku 2004 přineslo Česku členství v EU 3,1 bilionu korun.

Petr Dufek: Po letech couvání krůček vpřed

Vstup do Unie znamenal návrat domů