Studie: S oživením můžou mít české firmy problém udržet zaměstnance

Dělník v továrně

Dělník v továrně Zdroj: profimedia.cz

Firmy v Česku zvýšily v roce 2012 mzdy celkem o 2,1 procenta a nabízely různé benefity. Přesto až se ekonomika odrazí ode dna, řada lidí se chystá odejít jinam. Firmy nejen v Česku tak čeká obrovská fluktuace zaměstnanců, vyplývá z průzkumu společnosti Hay Group ohledně odměňování. Tento trend je v souladu s tendencemi po celém světě. Udržení zaměstnanců bude po znovuoživení ekonomického růstu, respektive trhů práce, jedním z nejpalčivějších problémů, které budou muset firmy řešit.

Ve společnostech s 500 a více zaměstnanci, které tvoří asi polovinu celé databáze společnosti Hay Group, se celkově počet zaměstnanců velkých firem snížil o šest procent, zatímco náklady na mzdy reálně rostly o čtyři procenta. „Firmy na českém trhu sice propouštěly, na druhou stranu ale nešetří na mzdách, což je dobrá zpráva zejména pro zaměstnance,“ komentovala zprávu zástupkyně společnosti Hay Group v Česku Gabriela Němcová.

„Zároveň to ale znamená, že lidé musí dělat obvykle více. Zůstala část práce po kolezích, kteří odešli, a k tomu přibývají stále nové úkoly. Pokud se k tomu přidají další faktory jako třeba demotivující manažer, nefungující procesy, nemožnost dělat nové věci či nedůvěra v budoucnost firmy, je jen otázkou času, kdy se ti nejlepší zvednou a půjdou své štěstí hledat jinam,“ podotkla.

„Z našich zkušeností od klientů víme, že ti nejlepší odcházejí jako první. V následujících pěti letech jsou očekávány rekordní míry fluktuace, které nejprve zasáhnou rozvojové ekonomiky, ale postupně se přesunou i na vyspělé trhy,“ upozornila Němcová.

Hledání náhrady za zaměstnance se může prodražit

Nahrazení zaměstnance může společnost stát dokonce 12 až 18 měsíčních mezd. Mezi nejzásadnější dopady neřízené fluktuace patří zvýšené náklady na nábor, růst administrativy, vytíženost manažerů, ale zejména ztráta know-how a produktivity, nižší kvalita a v neposlední řadě i tolik důležitá zákaznická spokojenost.

Celkově upravily mzdy v červnu 2012 až dubnu 2013 tři čtvrtiny firem. Z toho nejvíce dostali přidáno specialisté, a to v průměru o 2,3 procenta. Na sedm procent zaměstnanců bylo v uplynulých 12 měsících povýšeno. V letošním a v příštím roce se očekává stejná tendence. Mzdy plánuje upravit 79 procent společností, v průměru o dvě procenta.

„Tendence zůstávají velmi podobné, firmy se nejvíce zaměří na odborníky. V příštím roce se očekává, že nejméně přidá zaměstnancům sektor maloobchodu. Nejvíce naopak plánují navyšovat leasingové firmy,“ doplnila Němcová.

Tradičně se nejvíce platí v Praze, a to v průměru o deset procent nad celorepublikovým průměrem. Naopak nejméně platícím regionem je po roční odmlce opět Olomoucký region, kde se odměňuje v průměru o 18 procent méně.