Sudové pivo by mohlo být levnější. Babiš chce snížit DPH na deset procent

pivní sudy (ilustrační foto)

pivní sudy (ilustrační foto) Zdroj: CTK

Případným snížením daně z přidané hodnoty u sudového piva z nynějších 21 na deset procent by stát přišel asi o 160 milionů korun ročně. V rozporu s právem Evropské unie by zařazení sudového piva do této snížené sazby DPH nebylo, řekli ministr financí Andrej Babiš (ANO) a jeho náměstkyně Alena Schillerová. Předseda TOP 09 a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek a předseda ODS Petr Fiala označili Babišův návrh ohledně piva za populistický.

Co se týče práva Evropské unie, ano, je to naprosto v souladu. Máme to takto zkonzultováno, nastudováno,“ uvedla Schillerová.

Babiš zopakoval, že návrh předloží na nejbližším jednání koaliční rady. Premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) o něm prý zatím neinformoval. Ministerstvo financí chce změnu navrhnout s účinností od letošního července. Schillerová uvedla, že by se mohla dostat pozměňovacím návrhem do vládní novely celního zákona, jejíž součástí je i změna zákona.

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) na Facebooku napsal, že před rokem dostal od pivovarníků podnět ohledně snížení spotřební daně na pivo a s koaličními partnery jej projednával.

„Především ministr financí byl proti z důvodů výpadku příjmů do státního rozpočtu a dnes navrhuje snížení DPH jen pro pivo. Ať si o tomto kroku udělá každý obrázek sám,“ uvedl Jurečka. Chce v koalici jednat o nižší DPH u potravin. „Protože to reálně pomůže rodinám s dětmi, seniorům, lidem s nižšími příjmy,“ dodal.

Kalousek řekl, že populisté „vyzobávají“ jednotlivé položky bez ekonomického a spotřebitelského významu a jen tím otvírají dveře daňovým únikům a komplikují účetnictví. TOP 09 podle něho navrhne návrat ke dvou sazbám DPH deset a 20 procent.

Kalousek připomněl, že pravicová vláda zvýšila sazby kvůli financování druhého důchodového pilíře, který současná vláda zrušila, ale peníze z vyšší DPH si ponechala.

„Kdyby to Andrej Babiš myslel se snižováním DPH vážně, podpořil by návrh ODS na plošné snížení DPH na 19 a 14 procent, který již několik měsíců bez projednání leží ve Sněmovně,“ uvedl Fiala. Soudí, že Babišův návrh komplikuje daňový systém a vyvolává pochybnosti o souladu s evropským právem.

Babišův návrh souvisí s plánovaným zavedením elektronické evidence tržeb. Doprovodná předloha předpokládá snížení DPH na nealkoholické nápoje a jídlo v restauracích z 21 na 15 procent.

Zařazení piva do nižší sazby by podle Babiše mělo vyrovnat tuto výhodu restauracím, které jídlo nenabízejí. Sleva by činila zhruba 2,3 až 3,6 koruny na půllitr a na provozovatelích by bylo, zda by ji přenesli na zákazníka. „Máme dlouhodobý cíl vrátit DPH na úroveň dvou sazeb,“ podotkl ministr financí. Nyní jsou sazby tři - 21, 15 a deset procent.

Zástupci vládního hnutí ANO přišli na dnešní tiskovou konferenci s transparentem s obrázkem půllitru piva a s nápisem „EET levnější pivo“. Donesli ho následně i do sněmovního jednacího sálu, v němž poslanci už pátým dnem zavedení kontroverzní evidence tržeb schvalují. Ani dnes se neočekává, že by dospěli k hlasování.

Cena za nižší DPH: 160 milionů ročně
Případným snížením daně z přidané hodnoty u sudového piva z nynějších 21 na deset procent by stát přišel asi o 160 milionů korun ročně. V rozporu s právem Evropské unie by zařazení sudového piva do této snížené sazby DPH nebylo, řekli dnes novinářům ministr financí Andrej Babiš (ANO) a jeho náměstkyně Alena Schillerová.
Babiš zopakoval, že návrh předloží na nejbližším jednání koaliční rady. Premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) o něm prý dosud neinformoval. Ministerstvo financí chce změnu navrhnout s účinností od letošního července, dodal.
Zástupci vládního hnutí ANO přišli na dnešní tiskovou konferenci s transparentem s obrázkem půllitru piva a s nápisem „EET levnější pivo“. Donesli ho následně i do sněmovního jednacího sálu, v němž poslanci už pátým dnem zavedení kontroverzní evidence tržeb schvalují. Ani dnes se neočekává, že by dnes dospěli k hlasování.

Finanční úřady přitvrdily při registracích plátců DPH