Superhrubá mzda končí, problémem jsou ale vysoké odvody, upozorňují odborníci

Ilustrační foto.

Ilustrační foto. Zdroj: GM

Ilustrační foto.
Ilustrační foto.
Jiří Rusnok je guvernér České národní banky.
Danuše Nerudová je česká ekonomka a vysokoškolská pedagožka a rektorka Mendelovy univerzity v Brně
Eva Zamrazilová předsedá Národní rozpočtové radě.
6
Fotogalerie

Vládní koalice se v pátek shodla na zrušení superhrubé mzdy a zároveň zavedení dvou sazeb daně z příjmu. Zatímco většina zaměstnanců bude danit mzdu 15 procenty, ti s příjmy nad 139 tisíc budou odvádět 23 procent. Státní rozpočet by tím měl přijít o 74 miliard korun. „Polepší si čtyři miliony zaměstnanců a výrazně,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová (ANO). Ekonomové upozorňují, že spíše než daně by se měly snižovat odvody.

„Daň z příjmu by se měla zvyšovat a ne snižovat, protože ji máme extrémně nízkou. Hovořit se dá o snižování sociálního pojištění,“ řekl guvernér České národní banky Jiří Rusnok, který rozhodnutí vlády hodnotí jako předvolební tah. „Jsou to zbytečně vyhozené desítky miliard. A donekonečna budeme mít deficit sto miliard,“ řekl Rusnok.

Hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská připomněla, že v Česku je druhá nejvyšší sazba sociálního pojištění v Evropě. „Jestli něco okrajovat, tak odvodové zatížení práce. To činí naši práci drahou,“ uvedla.

Stejně hovoří ekonomka a předsedkyně důchodové komise Danuše Nerudová, podle které má být zrušení superhrubé mzdy doprovázené celkovou daňovou reformou. Šéfka Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová to nazvala „neskutečnou lehkostí finančního bytí“.

Sněmovní opozice zrušení superhrubé mzdy vesměs vítá, liší se však názory na počet sazeb. Pravicové strany se domnívají, že by měla být jen jedna sazba – patnáctiprocentní. „Druhá sazba daně z příjmu je sazbou závisti, která má trestat lidi, kteří mají vysoké příjmy,“ myslí si poslanec Jan Skopeček (ODS). „Chceme-li vyšší progresi, zvyšme slevu na dani. Druhá sazba je zbytečný administrativní náklad a demotivační faktor,“ dodává poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09).

Nerudová nicméně více sazeb považuje za dobrý nápad. „Nejsem zastánce rovné daně. Progrese je to, co konečně uleví střední třídě. Za ty roky, co nese neúměrné daňové břemeno, si to zaslouží," řekla.

Důchodci dostanou bonus
Vláda se v pátek shodla také na výplatě jednorázového bonusu důchodcům ve výši 5000 korun. Peníze by jim měly přijít s prosincovou penzí. Státní rozpočet tím přijde o 15 miliard korun. Ekonomové vítají, že příspěvek nebude mít vliv na růst důchodů v příštích letech. Penze příští rok porostou jen o zákonnou valorizaci. Opozice to označuje za předvolební úplatu voličů, což premiér Andrej Babiš (ANO) odmítá.