Svazy: Dvě miliardy z hazardu sport potřebuje, aby vůbec přežil

TV Tipsport

TV Tipsport Zdroj: TV Tipsport

Pokud sport nedostane příští rok dvě miliardy korun z odvodů z výnosů loterních firem a obecně provozování hazardu, jak s tím počítá novela zákona schválená nedávno sněmovnou a nyní ji čeká hlasování v Senátu, hrozí mu z dlouhodobého hlediska kolaps. Novinářům to dnes řekli zástupci sportovních svazů, sportovců a iniciativy Český sport 2011. Již nyní přitom Česku patří v žebříčku podpory sportu v EU 25. místo a bez dotyčných dvou miliard klesne na příčku poslední, upozornili.

Zástupci sportovců včetně olympijských vítězů Jana Železného a Jiřího Šlégra odmítli, že by sport loboval za zájmy loterních firem. Ty dosud rozdělují sto procent z odvodů na veřejně prospěšné účely na oplátku za to, že z provozování loterií a obecně hazardu neplatí daně. Poslanci nedávno schválili, že loterní firmy budou z rozdílu mezi sázkovými vklady a výhrami budou platit 20 procent, z nichž třetina má jít na sport a třetina obcím. O třetině by opět rozhodovaly loterní firmy, na které veřejně prospěšné účely je pošlou.

„Není to loterní lobby, je to lobby, aby sport mohl pokračovat a tradice našich předků mohla pokračovat,“ uvedl předseda Sdružení sportovních svazů Zdeněk Ertl.

Sportovci se především obávají, že Senát novelu v aktuálním znění neschválí. Původní vládní návrh počítal s rozdělením odvodů z hazardu v poměru 3:7 státu a obcím, tedy nikoli přímo sportu, poslanci jej ale změnili. Proti nyní schválené podobě proto naopak razantně vystupují zástupci měst a obcí. Všichni s napětím očekávají, jak se k novele postaví senátoři. Ti za ODS již uvedli, že se budou snažit vrátit podobu novely k původní podobě. Změny chystají i senátoři za ČSSD, kteří ale chtějí třetinu na sport zachovat.

Podle poslance Jiřího Šlégra (dříve ČSSD, nyní nezařazený) při současné podobě novely odvody loterním společnostem stoupnou ze šesti na osm miliard. Navíc budou mít povinnost platit korporátní daň ve výši 19 procent, zatímco nyní to byla nula. Rozdělovat budou podle novely nikoli sto procent odvodů, ale jen třetinu. „To bych nevnímal jako vítězství loterní lobby. Ve sněmovně vyhrál především sport,“ podotkl Šlégr.

Dvě miliardy jen udrží současný rozpočet

Olympijský vítěz a člen Mezinárodního olympijského výboru Jan Železný také upozornil, že i v případě, že sport získá dvě miliardy, pouze uhájí současný rozpočet a nijak si nepolepší. I za této situace patří ČR třetí místo od konce mezi členskými státy EU. „Hájíme 25. místo v EU, to je z mého pohledu ostudné,“ podotkl Železný. Vrcholový sport podle něj sice ještě bude chvíli produkovat vítěze, pokud ale nebudou peníze na mládež, z dlouhodobého hlediska tomu tak již nebude. Sport je přitom z výnosů hazardu spolufinancován ve všech zemích EU, pokud by tomu tak v Česku nebylo, stala by se země „černou vránou“ v unii.

Sportovci také upozorňují, že pokud by Senát zákon neschválil a vracel by se zpět do sněmovny, platil by od 1. ledna současný stav a o miliardách z hazardu na veřejně prospěšné účely by opět rozhodovaly loterní firmy. Ty byly v minulosti kritizovány, že nemalou část poskytovaly netransparentním a podivným nadacím mnohdy spojeným s majiteli daných firem. To byl také důvod, proč politici začali o zdanění hazardu a změně způsobu rozdělování odvodů z výnosů hazardu uvažovat.