Svědek: Peníze z vytunelovaných CS Fondů šly i k Tykačovi

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CNB

Významná část peněz - necelá půlmiliarda korun - z vytunelovaných CS Fondů údajně skončila u bývalého šéfa zaniklé finanční skupiny Motoinvest, nynějšího majitele těžařské společnosti Czech Coal a jednoho z nejbohatších Čechů Pavla Tykače. Stejná suma prý putovala ke kontroverznímu podnikateli Františku Chobotovi, jenž si později změnil jméno na Bušek.

O tunelování hovořil německý obchodník Klaus Peter Schimmelpfennig, který pražskému městskému soudu popisoval okolnosti převodu, v rámci něhož zhruba 1,23 miliardy korun z CS Fondů zmizelo v zahraničí.

Tykač už v letech 2006 až 2008 čelil kvůli tunelu v CS Fondech obvinění, jeho stíhání však státní zástupce zastavil. Chobot o sobě podle médií v 90. letech říkal, že je tunelářem, protože tunelování je v Česku legální. Tykačův mluvčí Jan Chudomel uvedl, že Tykač Schimmelpfenniga nezná, nikdy se s ním nesetkal, nespolupracoval, neobchodoval ani nekomunikoval. Schimmelpfennigovo svědectví je podle Chudomela důsledkem neúspěšného pokusu o vydírání Tykač.

Asi v polovině loňského roku prý podnikatele kontaktovali lidé vyslaní Chobotem a chtěli „významnou finanční částku“ za to, že nevyužijí procesu v kauze CS Fondů k Tykačově kriminalizaci. Z jejich vyjádření podle Chudomela vyplynulo, že se na vyvedení peněz z CS Fondů podíleli, ale jejich jednání je již promlčeno, na rozdíl od Tykače, který byl stíhán.

Asi 1,23 miliardy korun podle spisu putovalo v březnu 1997 z Česka z účtu společnosti Swirlglen na účet firmy Treuunion v Lucembursku. Schimmelpfennig uvedl, že byl v představenstvu Treuunion, podle Týdne byl majitelem společnosti a založil i Swirlglen. Převod byl ještě předtím na několik dní pozastaven, protože na něj upozornila banka GiroCredit, u níž měla Swirlglen účet. Nakonec ale peníze přeci jen zmizely za hranicemi.

Podle Schimmelpfenniga se o jejich osudu rozhodlo v dubnu 1997. Tehdejšího jednání se prý účastnil Tykač, Chobot a další člověk, který Tykačovi překládal. Schimmelpfennig měl prý kvůli předchozímu zablokování peněz obavu, že pozadí převodu není úplně čisté a firmy Treuunion nebo Swirlglen by mohly čelit civilní žalobě. Chtěl prý po Tykačovi a Chobotovi vysvětlení a záruky, že případné nároky převezme někdo jiný. Tykač údajně nechápal, o jakém riziku Schimmelpfennig hovoří. „Peníze jsou bezpečně v zahraničí, v Československu věc vyzní do ztracena,“ překládala dnes tlumočnice údajný Tykačův výrok ze zápisků Schimmelpfenniga.

Tykač prý také odmítl doložit původ peněz. Chobot pak údajně přišel s návrhem, aby si sumu rozdělili půl na půl s tím, že záruku za rizika na sebe vezme Iceberg. To se Tykačovi podle Schimmelpfenniga nelíbilo a podíl pro Chobota považoval za vysoký. Až poté, co jim Schimmelpfennig pohrozil, že peníze pošle zpět do Česka na účet Swirlglen, prý Tykač kývl. Částku si tak údajně s Chobotem rozdělili, každý měl dostat 27 milionů marek. Podle kurzu z konce dubna 1997 by šlo o 480 milionů korun pro každého.