Tajemníci pro EU budou dva. Jeden Nečasův, druhý Schwarzenbergův

Karel Schwarzenberg

Karel Schwarzenberg Zdroj: ctk

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg jmenoval svého prvního náměstka Jiřího Schneidera státním tajemníkem pro EU, který bude působit na ministerstvu zahraničí. Schwarzenberg to řekl v dnešním diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Vláda minulý týden schválila vznik stejného postu na úřadu vlády. Podle premiéra Petra Nečase by ho měl obsadit dosavadní šéf premiérovy sekce pro EU Vojtěch Belling. TOP 09 ostře kritizovala způsob, kterým Nečas ustavení nové funkce prosadil a žádla kvůli tomu koaliční smírčí jednání. Schwarzenberg v této souvislosti uvedl, že v obecné rovině vnímá snahu o přesun kompetencí z ministerstva zahraničí na úřad vlády. Podle premiéra Nečase se však z jedné bezvýznamné věci stal fetiš. Dnes v ČT Schwarzenberg potvrdil, že ČR bude mít dva státní tajemníky pro EU.

„Ano. Jeden, co je na úřadu vlády, se bude věnovat vnitřní koordinaci, protože samozřejmě u premiéra se shromažďují podklady z různých ministerstvech. Jeho úkol je tedy koordinovat to ve vnitrozemí. Můj náměstek a státní tajemník mě bude zastupovat v Bruselu či jinde v zahraničí, kde je nutno zastupovat Českou republiku venku,“ řekl.

Anketa
Potřebuje Česko vnitřního a vnějšího tajemníka pro EU?
určitě
v žádném případě
nevím

Schwarzenbergův oponent v diskusi, Lubomír Zaorálek z ČSSD, vyjádřil obavu, že pohledy na zahraniční politiku země jsou na ministerstvu a úřadu vlády zásadně odlišné. „Ani nevím jakým způsobem se bude zahraniční koncepce diskutovat ve sněmovně,“ doplnil Zaorálek.

Jeden tajemník řídí výrobu, druhý prodej, přibližuje role Schwarzenberg

„Obavy nesdílím, představme si že stát je továrna a jeden tajemník koordinuje výrobu a druhý koordinuje prodej,“ vysvětloval Schwarzenberg. Nejde podle něj o „šprajc“ premiérovi, ale o to, že chce jasně vymezit, kdo má v evropské politice, jakou roli.

Vláda tajemníka schválila v bodu, který se týká jednacího řádu vlády. Vycházela podle Nečase z toho, že asi na patnácti místech se ve vládním jednacím řádu vyskytuje ministr pro EU, který neexistuje. Jeho kompetence, tedy koordinaci politik v rámci sedmadvacítky, má předseda vlády.

O vzniku nové pozice státního tajemníka, který má mít na starosti koordinaci evropské problematiky, se diskutovalo loni po vzniku koaliční vlády. Podle Nečase zřízení takové funkce plyne z koaliční smlouvy. To ale TOP 09 odmítala.

Občas zábavný provokáter - tak vidí prezidenta Schwarzenberg

Schwarzenberg se v diskusi také zmínil o prezidentu Klausovi, který mu nedávno před celvyslanci vyčetl, že jeho koncepce zahraniční politiky neřeší nepříznivé tendence a klíčové otázky v EU.

Podle ministra zahraničí by měl Klaus by měl více dbát o svou pozici hlavy státu a nepůsobit ve světě jako „někdy docela zábavný provokatér“. „Seriozní prezidenti nejsou na světě tak známí – náš prezident svými výroky poněkud vybočuje,“ narážel Schwarzenberg například na poslední nedorozumění mezi českým prezidentem a řeckým premiérem. Jorgose Papandrea se dotkly Klausovy výroky o Řecích jako líných pijácích ouza. Podle Klause, ale někdo řeckému premiérovi jeho výroky špatně přeložil. „Klausovy výroky způsobily senzaci, kterou novináři hledají – v tomto případě však nejde o zahraniční politiku, uvedl Schwarzenberg. „To, že mě považuje za nekompetentního, je jeho soukromý názor,“ dodal. Nebude prý takový názor prezidentovi brát, ale nebere ho ani vážně. „Rozhodující koncepci zahraniční politiky určuje ministr zahraničí a nikdo jiný, podle ní se budeme řídit,“ uzavřel Schwarzenberg.

Čtete rádi E15.cz? Nominujte nás v anketě v kategorii zpravodajství.