Tejc: Vyšetřování podezření z uplácení Kalouska Pentou se politicky ovliňuje

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: CTK/Vondrous Roman

Za zcela zřetelné politické ovlivňování považuje stínový ministr vnitra ČSSD Jeroným Tejc odejmutí případu údajné milionové korupce ministra financí Miroslava Kalouska elitnímu protikorupčnímu útvaru a jeho předání pražské hospodářské kriminálce. O rozhodnutí dozorového státního zástupce změnit policejní orgán, který vyšetřuje podezření, že šéf společnosti Penta Marek Dospiva uplácel Kalouska, informuje deník Právo s odvoláním na mluvčí městského státního zastupitelství.

„V této věci se zase jako v případě pana Jiřího Čunka (někdejšího vicepremiéra a předsedy lidovců) zasahuje do vyšetřování,“ řekl Tejc. Oficiálním odůvodnění odebrání případu protikorupčnímu útvaru, že informace o prověřování kauzy unikla na veřejnost, podle Tejce neobstojí.

Nepamatuji se, že by byla kauza odejmuta vyšetřovatelům proto, že do médií unikly informace. To svědčí o účelovosti tohoto kroku. Nevím, kdo jiný by měl vyšetřovat tak vážné podezření z vzetí úplatku ministrem financí a místopředsedou vládní strany než tento útvar,“ reagoval stínový ministr.

Tejc podotkl, že protikorupční útvar má nyní nové vedení, které bylo dosazeno již za této koalice. „Rozhodně nejde o nepřátelské vedení,“ zdůraznil Tejc. Rozhodnutí dozorového státního zástupce i jeho zdůvodnění je jasný signál, že tato věc není prověřována objektivně, dodal.

Protikorupční policie začala na základě trestního oznámení místopředsedy Věcí veřejných Tomáše Jarolíma prověřovat Kalouska a Dospivu kvůli podezření z korupce v souvislosti s povolením internetového sázení z konce roku 2008.

Detektivové podle Práva podezírají Dospivu, že za vydání povolení kurzových sázek na webu zaplatil Kalouskovi několik milionů korun. Do majetkového portfolia Penty patří i sázková společnost Fortuna, která o povolení stejně jako další firmy dlouhodobě usilovala. Kalousek i Dospiva jakékoli pochybení odmítli.

Kalousek na oplátku obvinil místopředsedu Věcí veřejných Tomáše Jarolíma, který podal trestní oznámení, že ho chce poškodit před sněmem TOP 09, a podal na něj trestní oznámení.

Kubice nařídil unikání informací z trestních řízení prošetřit

Text Práva o kauze ministra Kalouska byl jedním z důvodů, proč se ministr vnitra Jan Kubice před několika dny obrátil na policejního prezidenta Petra Lessyho a uložil mu, aby prověřil, zda informace z trestních řízení neunikají do médií od policie. Vedle článku z Práva měl Kubice na mysli třeba i text serveru Aktuálně.cz o kauze Promopro, s níž je spojován ministr obrany Alexandr Vondra (ODS), nebo článek „Vondra a Nečasova úřednice musejí k výslechu kvůli pandurům“ serveru Týden.cz.

„Tyto úniky mohou negativně ovlivnit probíhající trestní řízení a znesnadňují práci lidí, kteří na případech pracují pod mediálním tlakem. Zároveň dochází k 'mediální kriminalizaci' osob, které možná nebudou nikdy obviněny a odsouzeny,“ uvedl k tomu Kubice.