Tesla bude opravovat armádě spojovací síť

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

O pozáruční servis stacionární vojenské spojovací sítě se bude armádě starat společnost Tesla. Zakázku za 95,3 milionu korun bez DPH jí chce zadat ministerstvo obrany, informoval dnes vládu ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Jeho vládní kolegové dostali informace i o dalších dvou vojenských zakázkách týkajících se informačních systémů za 51 milion korun.

Stacionární vojenská spojovací síť je strategickou páteřní komunikační sítí celé české armády včetně komunikace Česka se Severoatlantickou aliancí a Evropskou unií. Přes síť vojáci přenáší důležité informace, třeba data pro krizové řízení v rámci integrovaného záchranného systému, informace sloužící jako podklady pro plánování zahraničních misí, pro řízení letového provozu, protivzdušné obrany i komunikaci všech důležitých bojových jednotek a jejich zbraňových systémů.

„Předmětem veřejné zakázky je poskytnutí komplexních služeb pozáručního servisu a oprav přenosového systému stacionární vojenské spojovací sítě, založeného na PDH technologii mikrovlnného spojení, k zabezpečení jeho plné provozuschopnosti,“ sdělil Jiří Caletka z tiskového oddělení ministerstva obrany.

Zakázka bude podle něj zadána firmě Tesla, která jako jediná může dané zařízení dodávat a opravovat. Smlouva by měla být uzavřena na začátku února, termín jejího plnění bude do konce roku 2017. Ministerstvo předpokládá, že za pozáruční servis zaplatí bez DPH 95,3 milionu korun.

Počká se na znalce

Konečnou cenu ještě podle Caletky ověří znalci. „Finanční objem je stanoven jako maximální, vlastní čerpání bude probíhat na základě skutečných požadavků a celkový objem na nákladovou část nemusí být vyčerpán,“ dodal.

Další zakázkou, kterou Stropnický předložil vládě, je zajištění licencí IBM a jejich technické podpory pro ministerstvo obrany v rámci licenčního programu All You Can Eat za 41,3 milionu korun.

„Software IBM využívají informační systémy resortu ministerstva obrany,“ uvedl Caletka. Třetí zakázkou ministerstva obrany, kterou dnes vláda vzala na vědomí, je technické zhodnocení geografického softwaru za deset milionů korun. Ta bude zadána firmě Arcdata Praha, která v Česku zastupuje amerického výrobce.