Testů nových léků ubývá, farmaceuty odrazuje zdlouhavá administrativa

Regionální centrum aplikované molekulární onkologie při brněnském Masarykově onkologickém ústavu.

Regionální centrum aplikované molekulární onkologie při brněnském Masarykově onkologickém ústavu. Zdroj: ctk

Investice farmaceutických firem do klinických studií, které ověřují nové léky, v Česku klesají. Ukazuje to průzkum Asociace inovativního farmaceutického průmyslu mezi 18 největšími společnostmi. V roce 2015 dosáhly jejich výdaje na studie 1,75 miliardy korun. O dva roky dříve to byly dvě miliardy. Počet pacientů, kteří byli do studií nově zařazeni, klesl z devíti tisíc v roce 2013 na 6812.

Trend potvrzují i souhrnná data Státního ústavu pro kontrolu léčiv, který testy léků na lidech povoluje. Zatímco v roce 2013 přijal 413 žádostí o povolení klinického hodnocení, v roce 2015 jich bylo 379.

Firmy si stěžují na zdlouhavá jednání s nemocnicemi, zejména těmi řízenými ministerstvem zdravotnictví. Schválení klinického hodnocení v univerzitní nemocnici trvá ve čtvrtině případů déle než půl roku. Ministerstvo prosazuje novelu, která v souladu s evropskou směrnicí některé procesy zjednoduší. „Studie zvyšují prestiž České republiky ve světě výzkumu a vývoje,“ uvádí náměstek ministra Tom Philipp.

Zrychlení procedur by pomohlo vytvoření specializovaných center v rámci nemocnic. Například Klinicko-farmaceutická jednotka Thomayerovy nemocnice je jedno ze dvou pracovišť, která v Česku provádějí klinické studie léků v první fázi, tedy na zdravých dobrovolnících.

„Podporuji vznik center, vzhledem k vybavení a administrativní náročnosti jiná cesta není,“ říká vedoucí jednotky Jiří Škopek. Nová konkurence českým týmům roste hlavně v Asii. „Například Korea je schopná nabídnout zajímavé pobídky pro investice do výzkumu,“ dodává Beata Čečetková z AIFP.