Tluchoř a spol. neustoupili. Kalousek couvá a připraví nový rozpočet

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: E15

Vláda Petra Nečase naplno vyhlašuje boj o přežití - potřebuje schválit nový rozpočet, ale také klíčový daňový balíček, se kterým spojila hlasování o důvěře. Jenže revoltující poslanci ODS se ani na dnešním jednání poslaneckého klubu ODS neshodli s vedením strany na kompromisu k zamýšlenému zvyšování daní. A ministr financí Miroslav Kalousek se zároveň rozhodl, že sněmovnu požádá o stažení návrhu státního rozpočtu s tím, že připraví nový. Začíná tedy hra o všechno.

„Pokud vláda nebude mít sněmovní většinu k prosazení svých programových priorit, nemůže v současné komplikované situaci vládnout,“ řekl Kalousek. Podle něj vláda nemá vzhledem k turbulencím uvnitř ODS většinu pro zamýšlené rozpočtové změny, se kterými návrh rozpočtu počítá.

„Je nepřijatelné pro ministra financí a jsem přesvědčen, že je nepřijatelné i pro vládu, aby prosadil v prvním čtení takové závazné ukazatele státního rozpočtu, které jsou opřeny o legislativu, která zjevně platná nebude. To by byl prostě nepravdivý rozpočet,“ dodal. Do 30 dnů ministr předloží nový návrh rozpočtu podle platných zákonů.

O daňovém balíčku, se kterým nesouhlasí skupina poslanců ODS kolem Petra Tluchoře, by měla sněmovna rozhodovat příští týden. Dnešní jednání Tluchoře s Nečasem ale opět skončilo krachem. Neuspěl ani Nečasův kompromis v tom, že by se od příštího roku zvýšila pouze spodní sazba daně z přidané hodnoty na 15 procent, horní by zůstala na 20 procentech.

Má se menšina podřídit většině?

„V této chvíli musím konstatovat, že nejsme schopni dodržovat koaliční smlouvu,“ uvedl předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. Poslanecký klub podle něj jednal hlavně o tom, zda musí menšina poslanců hlasovat s většinou, a zda musí ODS dodržovat již sjednané smlouvy. „Menšina respektuje názor většiny. Jinak nemůže politická strana existovat,“ dodal Stanjura. Znovu by obě strany měly jednat ve středu.

„Nemá cenu jít za koaličními partnery na renegociaci balíčku, když za sebou nebudeme mít 51 hlasů poslanců ODS,“ vysvětlil premiér, který znovu odmítnul spekulovat o tom, kdy by se mohl dostat balík i s hlasováním o důvěře před poslance ve třetím čtení. „Neřekl jsem, jestli před kongresem, nebo po kongresu, a překvapivě to neřeknu ani dnes,“ odpověděl Nečas. Pokud podle něj zvítězí zodpovědnost, vláda nepadne. Pokud ale jde revoltujícím poslancům například o svržení předsedy strany a premiéra a přeskupení sil v ODS, dohodne se ODS jen velmi těžko, míní Nečas.

Podle Kalouska ztratila vláda většinu hlasů, nutnou pro schválení rozpočtových změn, vlivem vnitrostranické rebelie v ODS. Vzhledem k jednáním, která se nyní nad daňovými změnami vedou, vláda rozpočtová opatření neschválí v původně zamýšlené podobě, uvedl Kalousek. Pokud se ukáže, že kabinet nemá pro prosazení svých priorit většinu, neměl by nadále vládnout, dodal ministr.

Pokud bude balíček přesto odhlasován, je podle Kalouska možné schválené změny zapracovat i do nového návrhu státního rozpočtu. „Nebude-li přijat v reálném čase, budu ho ignorovat,“ podotkl.

Nová podoba rozpočtu bude respektovat skutečnost, že ODS není schopna podpořit změny platné legislativy, a to se odrazí na výdajích státu. Kalousek zopakoval, že nepředloží rozpočet s vyšším deficitem, než jsou tři procenta HDP, což podle něj České republice umožní ukončit řízení o nadměrném schodku, které s ní vede Evropská komise.