Tluchoř, Šnajdr a Fuksa se vyhnou soudu za „trafiky“

Poslanec ODS Petr Tluchoř

Poslanec ODS Petr Tluchoř Zdroj: ctk - Roman Vondrous

Exposlanci ODS Marek Šnajdr a Petr Tluchoř patrně nebudou souzeni za údajné dohody o rezignaci výměnou za „trafiky“. Nejvyšší soud (NS) je vyňal z pravomoci orgánů činných v trestním řízení. Ivan Fuksa, třetí z vazebně stíhaných exposlanců, se na soud neobrátil, postoj NS by se však měl analogicky promítnout i v jeho případě. Proti rozhodnutí Nejvyššího soudu se nelze odvolat. Podle olomouckého vrchního žalobce Iva Ištvana však verdikt NS nevylučuje možnost dalšího stíhání.

Z rozhodnutí Nejvyššího soudu, proti němuž není odvolání, vyplývá, že poslanecká imunita chrání i politické dohody a kompromisy. NS měl návrh, který se týkal exposlanců Marka Šnajdra a Petra Tluchoře, od června. I když se na soudce Fuksa neobrátil, verdikt se ho také týká.

Fuksův advokát Tomáš Gřivna nechtěl zatím rozhodnutí soudu interpretovat, protože jej zatím nemá celé k dispozici. „Já si myslím, že je nutné rozhodnutí soudu nejprve zanalyzovat, na co všechno se vztahuje nebo nevztahuje, aby z toho nevznikla přehnaná očekávání,“ řekl. Podle něho tak zatím není možné říci, zda budou moci být bývalí poslanci stíháni i nadále v celém rozsahu obvinění nebo například pouze za část skutků.

Ištvan: Soud další šetření nevyloučil

„Nejvyššímu soudu pouze nebylo jasné, zda stíhané jednání neprobíhalo mimo půdu Poslanecké sněmovny a výslovně nevyloučil, že okolnosti, za nichž se vzdal poslanec svého mandátu, mohou být předmětem šetření orgánů činných v trestním řízení,“ uvedl Ivo Ištvan.

Podle něj žalobci požádají Nejvyšší soud o výklad verdiktu. Není totiž jasné, jestli se týká i jednání mimo půdu Sněmovny. Pokud by tomu tak bylo, „znamenalo by to absolutní imunitu pro jakékoliv jednání spojené s výkonem mandátu kdekoliv“, uvedl vrchní žalobce.

Advokáti koordinovali postup

Podle Tluchořova advokáta Marka Nespaly soud analogicky rozhodoval i v případě poslanců Víta Bárty a Jaroslava Škárky. Dodal, že na základě rozhodnutí musí být jeho klient okamžitě propuštěn z vazby. Postup u Nejvyššího soudu Nespala koordinoval s advokátem dalšího obviněného exposlance Šnajdra.

Oba návrhy na vynětí ležely u Nejvyššího soudu od června. Šnajdr a Tluchoř zřejmě zkusili stejnou strategii, s níž loni uspěl Vít Bárta (VV). Nejvyšší soud tehdy rozhodl, že Bárta nebude souzen za to, že spolustraníkům na jednání poslaneckého klubu VV nabídl výhodnou půjčku. Na čin, který se odehrál na půdě Sněmovny, se totiž vztahovala imunita. Podobné argumenty nyní zřejmě uplatnili také Šnajdr a Tluchoř.

Exposlanci ODS Šnajdr, Tluchoř a Ivan Fuksa se po rebelii proti vedení své strany vzdali poslaneckého mandátu. Umožnili tak schválení daňového balíčku bývalé vlády Petra Nečase. Fuksa a Šnajdr poté získali funkce v dozorčích radách státem vlastněných firem. Policie v tom spatřuje formu korupce.

Všichni tři někdejší poslanci se kvůli tomu dostali do vazby. Ve druhé větvi téže kauzy policie vyšetřuje údajné zneužívání rozvědky. Celkem je obviněno osm lidí, mezi nimi také někdejší šéfka Nečasovy kanceláře Jana Nagyová. Žalobci chtějí po Sněmovně, aby k trestnímu stíhání vydala i expremiéra Nečase.

Ivo Ištvan: Nevím, proč Nečas odstoupil