Tluchoř: Z DPH neustoupíme a navíc chceme i privatizaci

Poslanec ODS Petr Tluchoř hovoří s novináři po zasedání poslaneckého klubu, který se sešel 5. září v Praze před jednáním Sněmovny. Tluchoř řekl, že špičky ODS nepřesvědčily odpůrce daňových změn v poslaneckém klubu občanských demokratů, aby pro ně hlasovali.

Poslanec ODS Petr Tluchoř hovoří s novináři po zasedání poslaneckého klubu, který se sešel 5. září v Praze před jednáním Sněmovny. Tluchoř řekl, že špičky ODS nepřesvědčily odpůrce daňových změn v poslaneckém klubu občanských demokratů, aby pro ně hlasovali. Zdroj: ctk - Roman Vondrous

Pro příští rok by podle revoltujících poslanců ODS měly zůstat současné sazby daně z přidané hodnoty 14 a 20 procent. Jediná druhá možnost je jednotná sazba. Po úvodním jednání "rebelů" s vedením klubu ODS to uvedl Petr Tluchoř. Skupina poslanců, která minulý týden potopila vládní balíček daňových změn, volá také po snižování zákonných výdajů státu a po dokončení privatizace státního majetku.

Rebelující poslanci prosazují další privatizace. Jaké podniky by podle nich stát měl prodat, ale zatím nechtěli upřesnit. Stát by ještě mohl privatizovat například pivovar Budvar, České dráhy, či společnost Čepro, která mimo jiné vlastní síť čerpacích stanic EuroOil. Ve vlastnictví státu je dosud také Český Aeroholding, který zahrnuje České aerolinie a Letiště Praha.

K privatizaci státních podniků se staví odmítavě premiér Nečas. Například o prodeji Budvaru letos v únoru řekl: „Nikdy jsme o tom nemluvili a neuvažovali a není to ani v žádných záměrech a plánech. Máme zájem na tom, aby Budvar byl prosperující firmou a měl velkou tržní hodnotu,“ uvedl Nečas.

Skupina poslanců kritizuje vládu i za jiné věci. „Považujeme za nezodpovědné, aby pravicová vláda schvalovala kroky, na které nemá peníze. Jsou to například důchodová reforma a církevní restituce,“ uvedl Tluchoř. Není podle něho možné je financovat ze stále nových daní. Další z „rebelů“ Ivan Fuksa ale zdůraznil, že odklad církevních restitucí požadovala strana LIDEM. „My jsme tu podmínku nedali,“ poznamenal.

Předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura po jednání řekl, že stále věří v dohodu poslanců ODS o podobě balíčku. Zdůraznil, že klub jej ve sněmovně v prvním kole projednávání podpoří a schválí zkrácení lhůty pro projednání předlohy ve výborech na 30 dnů. S „rebely“ se povedou další jednání.

„Cílem je, aby na konci procesu byl klub jednotný při hlasování o daňovém balíčku,“ zdůraznil Stanjura. Řešení podle něho musí být takové, aby schodek rozpočtu pro příští rok činil nejvýše tři procenta hrubého domácího produktu.

Dnešního jednání se zúčastnilo pět ze šesti rebelujících poslanců. Chyběl na něm zlínský poslanec Tomáš Úlehla. Podle Stanjury se omluvil kvůli tomu, že je ve svém regionu. Poslanec Boris Šťastný, který měl rovněž k vládnímu daňovému balíčku výhrady, se pozastavil nad tím, že Stanjura vyjednával s pěti poslanci ODS separátně. „Vysvětluju si to asi tak, že vedení poslaneckého klubu jedná s těmi, kteří hlasovali proti, zatímco my, kteří jsme loajálně hlasovali pro, ale máme mimořádné výhrady, my asi nejsme důležití,“ řekl novinářům. O vládním balíčku nicméně bude v úterý jednat celá sněmovní frakce ODS.

Vláda předložila balíček prakticky v nezměněné podobě do Sněmovny znovu a spojila s ním svou důvěru. Podle Tluchoře ale není možné, aby v něm byly prováděny jen kosmetické změny. „Nechceme, aby se zvyšovala daň z přidané hodnoty,“ zdůraznil Tluchoř.

Zachování současných sazeb DPH je pro „rebely“ podle dalšího z nich Marka Šnajdra prioritou. Plánované zvýšení sazeb daně o jeden procentní bod by podle něho nepomohlo ekonomice; snížila by se prý spotřeba a výběr daně by nebyl takový, jaký se očekává.