TOP 09 nabízí vládě hlasy pro dluhovou brzdu

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek Zdroj: CTK

Pokud Sobotkův kabinet mezi prvním a druhým čtením projednávání fiskálního paktu oznámí EU, že se jím už od letoška bude řídit, poslanci opoziční TOP 09 zvednou pro „dluhovou brzdu“ ruce. Mezinárodní smlouvu by měla Poslanecká sněmovna začít projednávat dnes. Ke schválení je třeba ústavní většiny 120 hlasů, které ČSSD, ANO a lidovci nemají.

„Jestliže bude vláda dodržovat výši strukturálního schodku rozpočtu pod jedno procento HDP, má naši podporu,“ řekl místopředseda TOP 09 a exministr financí Miroslav Kalousek. „Není to spojeno s žádnými jinými, například personálními podmínkami,“ zdůraznil.

Vedle fiskálního paktu podpoří jeho strana i návrhy státních financí na příští i další roky, pokud bude koaliční kabinet smlouvu akceptovat a řídit se jí. Bývalý šéf eráru dodal, že TOP 09 je připravena se k tomu zavázat i písemně.

Opatrný postoj vládních stran

Postoj sociální demokracie je rezervovaný. „Jsem přesvědčen, že to není vážně míněná nabídka. Je účelová,“ reagoval předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák. O něco vstřícnější je ANO, i když pochybuje, zda to není jen vtip. „Nevylučuji, že se nabídkou budeme zabývat. Pan Kalousek s ní ale musí přijít na jednání rozpočtového výboru,“ poznamenal šéf poslanců tohoto hnutí Jaroslav Faltýnek.

Vláda schválila přistoupení Česka k paktu koncem března, což ji zavazuje zavést pravidla hlídající rozpočtovou kázeň do národní legislativy. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) by se však země hlavními opatřeními řídila až po přijetí eura. Pozice Prahy je srovnatelná s Polskem, Švédskem či Litvou. Státy osmadvacítky, jejichž dluh převyšuje šedesát procent HDP, jej musí podle smlouvy snižovat minimálně o pět procent ročně. Česko má dluh pod šedesáti procenty.