Topolánkovo místní sdružení chce ODS zrušit

Mirek Topolánek

Mirek Topolánek Zdroj: profimedia.cz

Mocenský boj propukl v ostravské ODS. Bývalému premiérovi Mirku Topolánkovi dokonce hrozí, že přijde o členství ve straně. Topolánek situaci v ODS již dlouho kritizuje.

Oblastní rada ostravské ODS požaduje po výkonné radě strany zrušení místního sdružení Ostrava-Centrum. Jeho členem je i bývalý premiér a předseda občanských demokratů Mirek Topolánek. Pokud výkonná rada návrhu vyhoví, musí se členové zrušeného sdružení registrovat do jiné místní organizace, jinak jim zanikne členství ve straně. Uvedl to předseda oblastního sdružení a náměstek ostravského primátora Martin Štěpánek (ODS). Podle předsedy sdružení Ostrava-Centrum Františka Šmehlíka jde o mocenský boj. Výkonná rada by se mohla konat koncem měsíce.

Štěpánek uvedl, že pro zrušení hlasovalo v pondělí všech 13 přítomných členů šestnáctičlenné oblastní rady. Nijak to podle něj nesouvisí s bývalým šéfem strany Topolánkem, který loni na kongresu ODS mluvil o tom, že strana ztratila důvěryhodnost, stává se malou a musí se vzpamatovat.

Jedno sdružení je přebytečné

Bývalý předseda ODS má opačný názor. „Nejsou-li schopni někoho vyloučit, tak mu aspoň zruší místní sdružení. Vypovídá to o stavu a vnitřních mechanismech současné ODS,“ uvedl Topolánek v Právu.

„O Mirka Topolánka v žádném případě nejde. Vůbec to není téma. My máme v ODS princip, že na jeden městský obvod připadá jedno místní sdružení,“ podotkl Štěpánek. Ostrava má 23 obvodů a ODS má ve městě 24 místních sdružení - právě na centrální městských obvod připadají dvě. Kromě Ostravy-Centra ještě místní sdružení Moravská Ostrava.

„Ta dvě místní sdružení spolu nekomunikovala. Zjistili jsme, že to není funkční a je to zbytečně výjimka v systému. Teď je navrženo, aby se zrušila,“ uvedl Štěpánek. Zrušením sdružení členové automaticky neztrácejí členství, ale musejí se přeregistrovat do jiného sdružení kdekoliv v zemi.

Alternativní a účelový projekt

Důvodů, proč rada navrhla právě zrušení sdružení Ostrava-Centrum, je podle Štěpánka několik. „Moravská Ostrava existuje od samého počátku ODS, kdežto Centrum vzniklo jako jakýsi alternativní projekt v momentě, kdy určitá skupina lidí neprosadila svůj názor v rámci Moravské Ostravy,“ uvedl. Moravská Ostrava má podle něj zhruba 150 členů, Centrum asi 40.

„Navíc Centrum deklarovalo, že se nechce podílet na příštích komunálních volbách, takže v tomto případě ztrácí své opodstatnění,“ míní. Tvrdí, že ostravské vedení strany obě sdružení nejméně půl roku vyzývalo k nalezení dohody, což se nenastalo. Podle Štěpánka při existenci dvou místních sdružení není jasné, kdo v obvodu prezentuje názory strany.

Zánik byl prý dlouho plánován

Šéf sdružení Centrum Šmehlík důvody pro zrušení odmítá. Zánik byl prý plánován dlouho. Podle něj jsou členové sdružení rozhořčeni. Pokud by bylo sdružení zrušeno, čeká, že by spíše odešli z ODS, než se registrovali jinde. „Naše sdružení vzniklo před šesti lety kvůli nespokojenosti s tím, jak to ve sdružení Moravská Ostrava probíhalo,“ řekl.

Podle něj sice sdružení ztratilo dřívější silné postavení, případné zrušení ale vnímá jako bezprecedentní. „Nenapomůže to situaci v ostravské ODS,“ uvedl Šmehlík. Uvedl, že sdružení navrhovalo pro komunální volby společnou kandidátku obou místních sdružení, bylo i ochotno přenechat vytvoření kandidátky silnějšímu sdružení. Návrhy prý ale nebyly vyslyšeny. Moravská Ostrava je vlivné sdružení, míní Šmehlík.

„Na současné politické mapě Ostravy hraje takovou roli, že o jeho hlasy je velký zájem,“ řekl. Nepopřel, že by roli mohlo hrát i vyřizování osobních účtů z minulosti či fakt, že sdružení má kritické postoje k současné situaci v ODS.

Jana Havligerová: Střídání dresů