Třetí den soudu ve Švýcarsku. Žalobkyně tvrdě odvracela útoky advokátů manažerů MUS

Marek Čmejla (uprostřed) odchází od soudu ve švýcarské Bellinzoně, kde 15. května pokračoval proces s bývalými manažery a majiteli Mostecké uhelné společnosti, kteří jsou obžalováni z praní špinavých peněz, podvodů a korupce. Soud nyní projednává případy jen přítomných obžalovaných Jiřího Diviše, Marka Čmejly a Petra Krause. Zbývající tři, kteří do Bellinzony nepřijeli, byli obesláni na 10. června.

Marek Čmejla (uprostřed) odchází od soudu ve švýcarské Bellinzoně, kde 15. května pokračoval proces s bývalými manažery a majiteli Mostecké uhelné společnosti, kteří jsou obžalováni z praní špinavých peněz, podvodů a korupce. Soud nyní projednává případy jen přítomných obžalovaných Jiřího Diviše, Marka Čmejly a Petra Krause. Zbývající tři, kteří do Bellinzony nepřijeli, byli obesláni na 10. června. Zdroj: ctk

Během třetího dne jednání trestního tribunálu s exmanažery Mostecké uhelné společnosti ve švýcarské Bellizoně padala během emotivních vystoupení silná slova. Prokurátorka například řekla, že obhajoba může jen těžko dávat lekce z etiky a mluvit o intelektuální poctivosti. Hovořilo se také o bezmála tři roky starém výslechu někdejšího českého premiéra Miloše Zemana a ministrů jeho vlády.

Zasedání soudu, které skončilo ve středu odpoledne, provázela ostrá slova především ze strany obhajoby. Středou totiž končila fáze jednání, kdy obhájci vznášeli předběžné otázky obhajoby, které by mohly vést k pozastavení nebo odložení procesu. Soudce se k těmto požadavkům vyjádří ve čtvrtek.

Obhájci obžalovaných manažerů během třetího dne soudu vystupňovali tlak. Jeden advokát napadl prokuraturu s tím, že nikdo při vyšetřování nepoložil Miloši Zemanovi poctivě otázku, zda věděl, co je za prodejem zbývajících akcií MUS. Druhý obhájce předal již v úterý soudu francouzský překlad výslechů Zemana a ministrů jeho vlády Pavla Mertlíka a Bohumila Grégra z letošního února a dubna. Prokurátorka se nejprve bránila, ale dnes řekla, že nemá nic proti tomu, aby přepisy těchto výslechů byly zahrnuty do spisů, protože „v nich není nic zásadně nového“.

Nynější prezident Zeman a 15 ministrů jeho vlády z konce 90. let byli vyslechnuti v Praze v září 2010. Podle prokurátorky Grazielly de Falco Haldemannové při výslechu Zeman řekl , že nevěděl, že by prostředky na nákup zbytku akcií MUS byly vyvedeny z této společnosti. Zeman prý ale při výslechu prohlásil, že kdyby se něco takového prokázalo, tak by byl jen rád, že by pomohl odhalit podvod.

Zmíněné výslechy vedené českou policií za účasti zástupců švýcarské prokuratury se mimo jiné týkaly prodeje druhé části akcií MUS, které Zemanova vláda v červenci 1999 schválila. Podle obžaloby je prodala společnosti Investenergy nevýhodně (za 650 milionů korun), podle obhajoby je prodala za vyšší než tržní cenu.

Švýcarské zločiny

Český stát předtím ztratil kontrolu nad MUS, kterou ovládla společnost Appian Group, jež skoupila volně dostupné akcie MUS právě prostřednictvím Investenergy. Tuto společnost kontrolovali podle obžaloby prostřednictvím Jiřího Diviše i další obžalovaní Antonín Koláček, Luboš Měkota, Oldřich Klimecký, Petr Kraus a Marek Čmejla. Obžaloba také tvrdí, že k nákupu použili fondy pocházející z MUS a že vzhledem k tomu, že stát ztratil nad MUS kontrolu, mohli diktovat cenu za zbytek akcií.

Prokurátorka zdůraznila, že stíhá údajné zločiny, které se staly na území Švýcarska, nikoli ČR. Připomněla také, že v ČR se nevyšetřuje praní špinavých peněz, ale exmanažeři jsou vyšetřováni od loňského června kvůli údajnému zneužití informací ve služebním styku. Odmítla současně tvrzení obhajoby, že případ byl dostatečně vyšetřen, protože v minulosti bylo vyšetřování v ČR třikrát bez výsledku zastaveno.

Podle prokurátorky „české úřady nikdy neznaly všechna fakta v jejich celku“. Důrazně také odmítla tvrzení obhájců, že by švýcarští vyšetřovatelé neustále „obtěžovali“ české úřady, aby vyšetřování znovu otevřely. Během dnešního jednání vůbec padala během poměrně emotivních vystoupení silná slova. Prokurátorka řekla, že obhajoba může „jen těžko dávat lekce z etiky“ a mluvit o „intelektuální poctivosti“.