Trevos odvrací pokus o krádež firmy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-ND 2.0: bloomsberries via Flickr

Insolvenční útok na trojici velkých českých výrobců osvětlení Trevos, Hormen CE a Halla se posunul na ještě závažnější úroveň. V případě společnosti Trevos se totiž zatím neznámí nájezdníci chystali ovládnout firmu pomocí padělané smlouvy o převodu akcií. Podnik z Turnova má tržby přes půl miliardy korun a exportuje do padesáti zemí. Dodával světla například pro vlakové nádraží ve Vídni nebo pro mrakodrapy v Dubaji.

„Již jsme odvrátili tři neoprávněné insolvenční útoky, které postupně přitvrzují. Čtvrtý útok už přímo napadl naše akcie, a to velice vážným způsobem,“ řekl deníku E15 místopředseda představenstva Trevosu Vilém Šulc.

Policii se v prosinci podařilo náhodou v Praze při zadržení Slováka s falešným občanským průkazem zajistit také falešné smlouvy s padělanými podpisy většinového akcionáře a předsedy představenstva Trevosu Jiřího Opočenského. Jeden z dokumentů se týkal převodu jeho akcií na Daniela Tázlera. Tedy na stejného mladíka s trvalým bydlištěm na radnici v Sedlčanech, který je podepsaný se svou firmou Telepike pod posledním insolvenčním útokem na firmy Trevos, Hormen CE a Halla.

Další padělané dokumenty, do nichž deník E15 nahlédl, se týkaly uznání dvacetimilionového dluhu Trevosu vůči neznámé firmě nebo dohody společnosti s jiným dodavatelem osvětlení o společném postupu ve veřejném tendru. To by firmu vyřadilo z dodávek pro státní zakázky. „Nechápeme, proč policie muže, u něhož našla zfalšované smlouvy poškozující naši společnost, z ničeho neobvinila a nedala návrh na vazbu,“ podotkl Šulc.

Stejně tak se prý policisté již dostali i k samotnému Tázlerovi. Ani on si však obvinění a návrh na vazbu nevyslechl. Policie podle zástupce Trevosu nepřekypovala aktivitou ani u trestních oznámení podaných v souvislosti s předešlými insolvenčními návrhy. Firma proto poslala stížnost na státní zastupitelství.

Nájezdy se stupňují

Turnovský Trevos se s napadáním a insolvenčními nájezdy od neznámých pachatelů potýká již od roku 2013. Současně si podnik užil také řadu ministerských kontrol. Neznámá společnost Ronfare si totiž stěžovala, že Trevos zneužívá dotace z evropských fondů. Audity ale žádná pochybení neobjevily.

Trevos na stěžovatele z Ronfare narazil ještě jednou. Paradoxně v tendru, který vyhlásil. Ronfare se do něj přihlásila a Trevos jako příjemce evropských dotací musí každému takovému zájemci poskytnout ze zákona všechny potřebné technické informace. Než by výrobce riskoval ztrátu know-how, raději soutěž zrušil.

Loni v září přišel dosud nejrazantnější útok. Insolvenční návrh spolu s Trevosem schytali současně také další výrobci osvětlení Hormen CE a Halla. V trestním oznámení, které vzápětí podaly, napadené firmy naznačují, že může jít o nekalý konkurenční boj související s dodávkami osvětlení pro dopravní podnik Praha. Z nich dosud profituje téměř výhradně společnost Vávra osvětlení pražského podnikatele Romana Vávry.

Insolvenční návrhy jsou psané jako přes kopírák. Stejné formulace, styl a argumenty. Musí existovat nějaká právní kancelář, která se tím živí

„Insolvenční návrhy jsou psané jako přes kopírák. Stejné formulace, styl a argumenty. Musí existovat nějaká právní kancelář, která se tím živí,“ říká místopředseda představenstva Trevosu Vilém Šulc. Dokumenty, které se policii podařilo v prosinci zajistit, ale podle Šulce svědčí o přípravě čtvrtého útoku, který by byl mnohem závažnější. Ve hře už totiž byly i akcie firmy.

Přitom ještě není zcela zažehnané ani poslední dějství insolvenčních lapálií. Prvoinstanční soudy sice návrhy od neznámé firmy Telepike podepřené falešnými směnkami zamítly. Avšak navrhovatel v čele s mladíkem Danielem Tázlerem se již stačil odvolat.

Udělat fiktivní dokumenty k návrhu insolvence zabere dvě hodiny