Třinácté platy budou i letos. Firmy si chtějí udržet zaměstnance

Vánoční odměny by se letos měly pohybovat mezi 22 až 46 tisíci korun.

Vánoční odměny by se letos měly pohybovat mezi 22 až 46 tisíci korun. Zdroj: Tereza Kovandová

Ačkoliv si Česko v uplynulých týdnech vysloužilo přezdívku „nemocný muž Evropy“, mnoha zdejším podnikům se daří. A některým natolik, že pro své zaměstnance chystají 13. plat. Podle průzkumu Hospodářské komory v soukromém sektoru dostane třináctou mzdu, vánoční prémii nebo odměnu každý čtvrtý zaměstnanec, tedy podobně jako loni.

„Je to vůle k tomu, udržet si svoje kvalifikované zaměstnance, nepustit je na trh práce, nezbavit se jich, chovat se k nim korektně a počítat s nimi do budoucna,“ komentuje výsledky průzkumu prezident Hospodářské komory Zdeněk Zajíček. Odměny by dokonce měly být v průměru o něco vyšší než v loňském roce, pohybovat se budou od 22 do 46 tisíc.

„Některé podniky přemýšlejí tak, že nebudou poskytovat bonusy na konci roku, ale jsou připraveny navyšovat mzdy v příštím roce. Někdo je zase připravený dát mimořádnou odměnu, ale o něco míň bude navyšovat mzdy v příštím roce,“ popisuje přístup firem Zajíček.

Na odměny se chystají spíše větší podniky. Silnější šanci mají například pracovníci ve zpracovatelském průmyslu. A také ve stavebnictví, jakkoli se v tomto oboru čeká útlum a firmy už začínají pomalu pociťovat propad kancelářské i bytové výstavby. Obávají se nicméně nedostatku pracovníků a také proto odměny vyplácejí. Nešetří ani na mzdách zaměstnanců, například Metrostav už vyhověl požadavkům odborů a přislíbil zaměstnancům v rámci kolektivního vyjednávání, že v příštím roce navýší minimální mzdové tarify o osm procent.

Odměn se zaměstnanci dočkají bud v prosincové výplatě, jako třeba v Lovochemii, nebo až v lednu nebo v průběhu prvního čtvrtletí roku 2024. Například České dráhy ale žádnou vánoční prémii vyplácet nebudou, vedení společnosti však nechtělo komentovat důvody. 

Kaufland rozdával odměny už dříve, za březen a červen vyplatil svým zaměstnancům 150 milionů korun, dalších 18 milionů připadlo na mimořádné odměny v řjnu. Před koncem roku zaměstnance obdarovává vánočním balíčkem a slevami na nákup. Pracovníci Orlen Unipetrolu mohou čekat nejen 13. mzdu, ale i mimořádný bonus ve výši 23 tisíc korun.

Pokud firmy v příštím roce nebudou pod velkým tlakem kvůli cenám energií nebo nepřijdou další vnější šoky, šéf komory Zajíček očekává, že budou vyplácet odměny a zvyšovat mzdy i v příštím roce. Letošní průměrná nominální mzda by podle předpokladů Hospodářské komory po započtení 13. platů a dalších odměn měla oproti loňsku poskočit zhruba o tři tisícovky na 43 600 korun. Růst mezd bude pokračovat i v roce 2024, v průměru o sedm procent, a průměrná mzda by napřesrok podle odhadů komory mohla činit 46 700 korun.