Tripartita se nejspíš navzdory rozepřím sejde

Jaroslav Zavadil

Jaroslav Zavadil Zdroj: ctk

I přes spory mezi premiérem Petrem Nečasem (ODS) a předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslavem Zavadilem zřejmě v pondělí zasedne tripartita. Mluvčí Úřadu vlády i ministerstva financí řekli, že se plánované jednání má uskutečnit. Nečas v pátek uvedl, že se odmítá se Zavadilem setkat. Vadí mu slova odborového lídra, který Nečasův kabinet označil za nejhorší vládu od roku 1950. Zavadil později připustil, že svůj výrok pronesl v nadsázce a příště by se vyjádřil jinak.

Mluvčí Úřadu vlády Michal Schuster dnes řekl, že by se schůzka tripartity měla konat. Stejně se vyjádřil i mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. Podle svých slov nemá žádnou informaci o případném zrušení plánovaného jednání. Tripartita se tak v pondělí sejde poprvé po půl roce, aby jednala o návrhu státního rozpočtu na příští rok.

Premiér Zavadilovu kritiku v pátek rázně odmítl. „Srovnávat nás s vládou vrahů, která připravila o život doktorku Miladu Horákovou, je taková nehoráznost, že pokud pan Zavadil nevezme svá slova zpět, odmítám se s ním nadále setkávat, včetně jednání tripartity,“ uvedl Nečas. Odborový předák svá slova později mírnil. „Řekl jsem to tak, jak jsem to řekl, a stojím si za tím, že tahle vláda tomuto národu neprospívá. To je bez debat. Nechci ji samozřejmě srovnávat s vládami v 50. letech, ani s režimem v 50. letech,“ uvedl Zavadil.

Odborový lídr také řekl, že nemá problém Nečasovi zavolat a promluvit si o vzniklé situaci. Na písemný dotaz, zda se již s premiérem spojil, Zavadil v neděli neodpověděl. Jeho telefon se ohlašoval jako nedostupný.

Na společné schůzce se koncem srpna dohodli premiér Nečas, odboroví předáci a zástupci firem. Plénum tripartity se naposledy sešlo v březnu, odboráři ho na protest proti postupu kabinetu opustili. Později se rozhodli, že na jednání dál nebudou chodit vůbec.

Zavadil chtěl v pondělí Nečasovi a ministru financí Miroslavu Kalouskovi říct, že odboráři s nynějším návrhem rozpočtu nemohou souhlasit. Rizikové jsou prý nejen základní parametry, ale i předpokládaný výběr DPH či důchodová reforma.

Vztahy mezi odbory a vládou jsou napjaté dlouhodobě. Odboráři v minulosti odešli ze zasedání tripartity už několikrát. Stěžovali si na to, že kabinet s nimi projednává věci, které už sám schválil. Přišli pak s několika podmínkami, mezi něž patřil třeba odklad důchodové reformy. Vláda nevyhověla. V červnu se tak odbory definitivně rozhodly, že se šéfové odborových svazů nebudou dál tripartity účastnit. Odboráři zůstali jen v pracovních skupinách a v předsednictvu tripartity.