Tuhý: Policisté při návštěvě čínského prezidenta chybovali jen na FAMU

Policejní prezident Tomáš Tuhý

Policejní prezident Tomáš Tuhý Zdroj: CTK

Policie při bezpečnostních opatřeních během březnové návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze chybovala pouze při postupu na pražské FAMU, kde byly vyvěšeny tibetské vlajky. Jiné chyby interní šetření policie neodhalilo. Policie dostala 27 podnětů, z toho tři vyhodnotila jako stížnost. Zbývajících 24 podali nepřímí účastníci na základě informací médií. Podle jednoho z organizátorů demonstrace Tomáše Pikoly není tvrzení policejního prezidenta zcela pravdivé.

„Policie odvedla dobrou práci. Cílem celého bezpečnostního opatření bylo zachovat veřejný pořádek, ochránit osoby dotčené bezpečnostními opatřeními a udržet pořádek na území hlavního města včetně dopravní obslužnosti,“ řekl Tuhý. „Policie byla ve všech případech maximálně zdrženlivá a profesionální. Udržet nervy na uzdě bylo někdy velice těžké,“ přidal se Tuhého náměstek Martin Vondrášek.

Doplnil, že policisté při bezpečnostních opatřeních ani jednou neporušili domovní svobodu. Policie čelila kritice například kvůli tomu, že zabavovala tibetské vlajky, které visely z oken. Podle náměstka se to však stalo jen ve dvou případech - jednou na Evropské třídě, podruhé v blízkosti Lichtenštejnského paláce.

Kvůli vyvěšení tibetské vlajky se dva příslušníci policie dostavili i na pražskou FAMU. Policejní prezident Tomáš Tuhý se za jejich postup omluvil vedení školy a označil ho za „nevhodný a nadbytečný“. Dva policisté čelí nyní kárnému řízení. „Jsem rád, že policie otevřeně přiznala chybu při postupu kvůli tibetským vlajkám na FAMU, a doufám, že už se nic takového nebude opakovat,“ napsal na Twitteru po dnešní policejní konferenci premiér Bohuslav Sobotka.

Zato postup policie při demonstraci na Hradčanském náměstí prý nebyl ničím výjimečný. Stejná situace byla při dřívějších návštěvách amerického nebo ruského prezidenta. Podle Tuhého navíc svolavatel akce změnil místo konání do nedalekého parku.

„V době, kdy se (demonstranti) dožadovali vstupu na Hradčanské náměstí, nebylo aktuální místo shromáždění, protože ho svolavatel změnil,“ prohlásil policejní prezident. Zároveň odmítl informace, že se na místě pohybovali lidé, kteří policisty úkolovali, například hradní kancléř Vratislav Mynář.

Ne úplná pravda

„To, co řekl policejní prezident ohledně změny místa konání akce, není tak úplně pravda. Měli jsme nahlášeno Hradčanské náměstí, na magistrátním webu bylo uvedeno ještě v úterý ráno. V půl jedenácté dopoledne mi pak volala policie, že náměstí je uzavřeno. Ptali se, jestli chceme akci zrušit, nebo ji udělat někde jinde. Až v reakci na to jsme nahlásili přesun do parku, neměli jsme jinou možnost,“ popsal svolavatel demonstrace Pikola.

K argumentu, že náměstí bývalo uzavřeno i při návštěvách jiných státníků, řekl, že v době svolaného protestu již čínský prezident na Pražském hradě nebyl. „Právě proto jsme akci svolali tam. Chtěli jsme mít pokojné shromáždění,“dodal.

Demonstrace proti čínské lidskoprávní politice se měla uskutečnit na Hradčanském náměstí. Protestující akci na náměstí předem ohlásili, policie ho ale pro chodce i vozidla z bezpečnostních důvodů uzavřela a demonstranty na něj těžkooděnci nevpustili.

Tuhý dnes kritiku odmítl s tím, že Hradčanské náměstí bylo v minulosti uzavřeno i při jiných významných zahraničních návštěvách. Podle něj navíc svolavatel akce změnil místo konání do nedalekého parku. „V době, kdy se (demonstranti) dožadovali vstupu na Hradčanské náměstí, nebylo aktuální místo shromáždění, protože ho svolavatel změnil,“ prohlásil Tuhý.

Náklady na bezpečnostní opatření při návštěvě čínského prezidenta se vyšplhaly na zhruba 16 milionů korun. O bezpečnost významného státníka se každý den staralo kolem tisícovky policistů. Policisté čelili kritice například kvůli tomu, že zabavovali tibetské vlajky, které visely z oken.

Za policisty se na Twitteru postavil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). „Z kontrolního závěru Policie České republiky mimo jiné plyne, že opatření na Hradčanech byla adekvátní a srovnatelná s opatřeními při jiných významných návštěvách. Instrukce pro nasazené policisty jednoznačně ukazují, že neexistoval žádný centrální rozkaz stranit čínským aktivistům,“ napsal. Dříve slíbil, že pokud se existence instrukce prokáže, rezignuje na svou funkci.

Přístup policie poněkolikáté zkritizoval šéf opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek. „Policejní tisková konference byla bohužel jen snůškou trapných výmluv a vědomých lží. Její protagonisté prohloubili nedůvěru v policii. Škoda,“ poznamenal v tweetu. Postup policistů při návštěvě čínské delegace bude předmětem mimořádné schůze Sněmovny, která se na žádost pravicové opozice uskuteční příští čtvrtek.