Turecké žadatele o azyl bychom měli rovnou vracet, myslí si Zaorálek

Lubomír Zaorálek (ČSSD)

Lubomír Zaorálek (ČSSD) Zdroj: Erben Eduard/E15

Turecko by mělo být z pohledu Evropské unie bezpečnou zemí, míní český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Při příchodu na dnešní konferenci zástupců států, přes které vede takzvaná balkánská migrační trasa, také uvedl, že Česko je připraveno těmto zemím finančně pomoci situaci zvládat.

V Turecku, které je členským státem NATO a dlouholetým kandidátem na členství v unii, se nyní nachází asi 2,5 milionu uprchlíků, v naprosté většině z vedlejší válkou ničené Sýrie. Právě z Turecka se do unie vydávají statisíce lidí, nyní nejčastěji přes Řecko a právě přes Balkán dál na severozápad do Evropy.

Evropská komise v září představila návrh celoevropského seznamu bezpečných zemí, tedy států, jejichž občané nemají v zemích Evropské unie nárok na azyl. Jsou na něm právě všechny balkánské státy, jejich zařazení na seznam je tak signálem například pro občany Kosova či Albánie, že cesta do Německa je zbytečná.

Se zařazením Turecka ale mají některé země Evropské unie velký problém, zmiňovány jsou útoky na svobodu tisku i konflikt s kurdskou menšinou, diplomaté tak okolo věci očekávají tvrdé jednání. „Já bych se za toto řešení přimlouval. Budu se snažit posunout to tím směrem,“ řekl Zaorálek o možnosti Turecko na seznam napsat.

Bezpečná tranzitní země

Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák dnes zmínil možnost zapsání Turecka na seznam jako bezpečné „tranzitní země“. Tímto způsobem by tak zřejmě bylo možné do Turecka vracet z Evropské unie nelegální migranty ze třetích zemí.

Dnešní konference, kde jsou kromě ministrů zahraničí a vnitra států Evropské unie a zemí na Balkáně také jejich protějšky z Turecka, Jordánska a Libanonu by měla dát jasně najevo evropskou podporu těmto migrací zasaženým státům.

Zaorálek při příchodu uvedl, že večer zmíní určité částky, kterým Česko balkánským státům konkrétně plánuje pomoci. Přesnější čísla říct nechtěl, naznačil ale, že půjde o miliony eur.