Tuzemští miliardáři měli rok plný turbulencí

Srpnovým oslabením čínské měny utrpěly například investice nejbohatšího Čecha Petra Kellnera a jeho skupiny PPF, která se na východních trzích angažuje.

Srpnovým oslabením čínské měny utrpěly například investice nejbohatšího Čecha Petra Kellnera a jeho skupiny PPF, která se na východních trzích angažuje. Zdroj: profimedia.cz

Čínský rok Kozy by se měl nést ve znamení mírumilovnosti a klidu. Pravý opak je však zatím pravdou, protože finanční trhy a řada velkých tuzemských skupin zažila velké změny, které způsobila právě říše středu.

Čína v srpnu devalvovala měnu, čímž rozpoutala na světových burzách chaos, z něhož se vzpamatovávaly do konce roku. Utrpěly tak například investice nejbohatšího Čecha Petra Kellnera a jeho skupiny PPF, která má velké peníze právě v rozvíjejících se ekonomikách, jež letos postihly ekonomické průšvihy.

Jen namátkou volný pád kazašského tengu, prudké oslabení vietnamského dongu, propad cen ropy a cen akcií rozvíjejících se zemí na několikaletá minima. Tyto události měly nepříznivý vliv na zmíněné ekonomiky, což se dotklo rovněž skupiny Home Credit, která poskytuje spotřebitelské úvěry.

Naopak Kellnerovi dělala velkou radost jeho investice do tuzemské telekomunikační společnosti Telefónica O2, kterou PPF následně rozdělila na infrastrukturní část CETIN a obchodní O2. Akcie obou firem zažily významný růst. Firmu CETIN se pak skupina PPF rozhodla zcela ovládnout, když v polovině ledna vytěsní z firmy drobné akcionáře.

Posílená J&T

Letošní vstup čínských investorů z CEFC do Česka výrazně pomohl finanční skupině J&T, o jejíž hodnotě a transakcích se roky na trhu spekuluje. Čínské peníze posílily celou J&T, která se může stát platformou pro další expanzi. Kromě Číňanů se však o J&T a zejména její aktivity v daňových rájích zajímá Národná banka Slovenska a slovenské finanční úřady.

Nicméně J&T je možná jediná, která profituje z čínského vlivu. Kvůli ochlazení tamní ekonomiky, která letos poroste nejpomaleji za poslední dvě dekády, se na celém světě propadly ceny řady komodit včetně ropy a černého uhlí. Ropu pak pomohla stlačit dolů ještě cenová válka Saúdské Arábie s americkými břidlicovými těžaři.

Z tohoto vývoje jistě nemají radost čeští miliardáři Pavel Tykač a Karel Komárek, protože prvně jmenovaný vlastní tuzemské hnědouhelné doly a druhý ropné vrty na jižní Moravě. V příštích měsících se proto mohou výsledky jejich firem zhoršit, protože dodávky hnědého uhlí a ropy meziročně zlevní. Tykač zároveň spoluvlastní elektrárnu ve Chvaleticích, jejíž příjmy kvůli nízkým cenám elektřiny rovněž klesnou.

Komárkovy investice v Řecku pak poškodilo rozhodnutí místních úřadů, které zavedly regulaci pro provoz videoloterijních terminálů. Od těch si hodně sliboval řecký hazardní kolos OPAP, který spoluvlastní právě Komárek společně s miliardářem Jiřím Šmejcem a dalšími investory.

Dotace pro Babiše

Mimo dopad ekonomického zpomalení Číny a čínských investic v Česku stojí skupina Agrofert Andreje Babiše nebo česko-slovenská skupina Penta. Agrofertu se přitom minulý rok dařilo, když čistý zisk se zvýšil o půl miliardy na 6,1 miliardy korun. Na druhé straně rostou rovněž bankovní úvěry skupiny, které se zvýšily o téměř 600 milionů korun na 25,2 miliardy.

Babišovy firmy jsou navíc úspěšné v získávání dotací z evropských fondů. Podle týdeníku Dotyk dostal holding Agrofert v letech 2007 až 2013 celkem 4,9 miliardy korun a je největším privátním příjemcem dotací. Letošní rok ale přinesl Babišovi i neúspěch, když prohrál spor s polskou PKN Orlen o zhruba dvacet miliard korun, který se týká spolupráce Agrofertu a Poláků při privatizaci Unipetrolu.

Na rozdíl od minulých let Agrofert neudělal žádnou velkou akviziční ránu typu německé společnosti Lieken či mediálního domu Mafra.

Mediální Penta

Svůj vliv v médiích posiluje česko-slovenská skupina Penta, která ovládla vydavatelství Vltava-Labe-Press a Astrosat, jež koupila od německých vlastníků. Na konci uplynulého roku přitom na Slovensku ovládla vydavatele ekonomického magazínu Trend a čtrnáctideníku Profit a společnost 7 Plus, která vydává například bulvární týdeník Plus 7 dní.

Skupina, v jejímž čele stojí tandem Marek Dospiva a Jaroslav Haščák, se však nyní soustředí zejména na reality a zdravotnictví. Letos získala největší soukromou slovenskou zdravotní pojišťovnu Dôvera, když za částku sto až dvě stě milionů eur vykoupila poloviční podíl od kyperské firmy Prefto Holdings Limited. Slovenská média spekulují, že za kyperskou společností ve skutečnosti stojí slovenský miliardář a oligarcha Juraj Široký.

Všichni čeští boháči už jsou v Nizozemsku