Uložení letounů L-159 už stálo čtvrt miliardy

L-159

L-159 Zdroj: aero.cz

Zakonzervování v roce 2004 vyřazených armádních bitevníků L-159 už spolklo více než čtvrt miliardy korun, další stovky milionů může ministerstvo obrany zaplatit za jejich uvedení do provozu. Úřad Alexandra Vondry (ODS) bude muset už brzy rozhodnout o dalším postupu, smlouva s Aerem Vodochody mu vyprší letos v listopadu.

„Bude-li uzavřena nová smlouva na uložení šestatřiceti letounů, bude muset být sjednána ve stejném rozsahu jako ta dosud platná, to znamená zhruba 25 milionů korun na dva roky,“ píše se ve vládním dokumentu, který má deník E15 k dispozici.

Alespoň v posledních dvou letech je konzervace strojů levnější. Důvodem je to, že bitevníky jsou ve speciálních obalech a především: už čtvrtým rokem nejsou udržovány v provozuschopném stavu. Například v období 2006 až 2008 si uložení vyžádalo přes 148 milionů korun právě proto, aby mohly kdykoli vzlétnout.

Protože od vyřazení strojů uplynulo už osm let, mají propadlou takzvanou meziopravní technickou životnost. „Před jejich uvedením do provozu je na nich nutné provést předepsané práce ve finančním objemu minimálně 69 milionů korun za každý letoun, přičemž jak stroje stárnou, tak se tato částka zvyšuje,“ uvádí se v materiálu.

Navíc L-159 každým přibývajícím rokem stále více pokulhávají za konkurencí také morálně, takže při zprovoznění by byla zároveň nutná jejich modernizace na současné standardy.

V posledních třech letech Česká republika intenzivně jednala s Irákem, který měl zájem o 24 strojů. Země ale loni v prosinci přišla s požadavkem na zbrusu nové dvoumístné cvičné letouny, kde základní komponenty, jako je drak, motor a avionika musí být vyrobeny v roce 2012 nebo později. Šance na odprodej starších L-159 tedy padly. I když měla vláda tyto informace na stole už začátkem minulého měsíce, její představitelé tvrdili, že Iráčané mají o české bitevníky stále zájem.

V současné době je už s největší pravděpodobností jedinou možností přestavět část vyřazených strojů na dvoumístné verze s označením T1 pro českou armádu a zbylé se pokusit odprodat buď formou veřejné soutěže, anebo přímo vodochodské továrně.