ÚOOÚ: Platy ministrů a náměstků musí být veřejné

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Marek Podhora

Pokud úředník rozhoduje o finančních operacích nad čtvrt milionu korun nebo se bezprostředně podílí na vypisování a uzavírání veřejných zakázek, musí dané ministerstvo nebo jiná státní instituce zveřejnit výši jeho platu. Příjmy ministrů, náměstků nebo některých ředitelů odborů - jako například šéfa sekce vyzbrojování rezortu obrany - tedy nepodléhají zákonu o ochraně osobních údajů. Vyplývá to z metodického doporučení, na němž se dohodl Úřad pro ochranu osobních údajů s ministerstvem vnitra.

Povinnost zveřejňovat platy se týká i úředníků, kteří řeší případy ve správních řízení, s výjimkou blokového, nebo se podílí na vedení trestního stíhání. „Jestliže ale taková rozhodnutí nečiní, tak se dává přednost ochraně osobních údajů,“ řekl šéf ÚOOÚ Igor Němec.

U náměstků či poradců, kteří nerozhodují o objemnějších zakázkách, bude záležet na jejich nadřízených, zda se zveřejněním jejich příjmů budou souhlasit. „V případě, že žadatel o poskytnutí informací nebude spokojen, musí rozhodnout soud,“ dodal Němec.

Ve třetí kategorii mají být nižší úředníci, podle ředitele ÚOOÚ třeba „paní v podatelně“, u nichž bude postačovat uvedení jejich tabulkového zařazení.

Metodika vychází z dohody mezi ministerstvem, ÚOOÚ, kanceláří ombudsmana a sdružením Otevřená společnost, která byla uzavřena předminulý týden. Podnětem k ní byl červnový rozsudek Nejvyššího správního soudu, podle něhož má veřejnost právo znát odměny lidí placených z veřejných prostředků. Zdůvodnění rozsudku ÚOOÚ odmítl. Některé úřady pak odmítaly informace o platech a odměnách sdělovat. Třeba ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (VV) dosud odmítal zveřejnit platy a odměny, které vyplácí jeho úřad. „Ve výše uvedené věci vyčkávám na metodický pokyn ministerstva vnitra, kterým bude poskytování těchto informaci upraveno,“ řekl začátkem týdne Jankovský serveru aktuálně.cz, který oslovil desítky úřadů, institucí či státních firem.

Do případu se vložil sociálnědemokratický poslanec Jeroným Tejc, který prostřednictvím interpelace o zveřejnění příjmů požádal. Na rozdíl od Jankovského již Tejcovi kladně odpověděl ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek a ministr kultury Jiří Besser (oba TOP 09).

Podle dokumentů poskytnutých Drábkovým úřadem většina jeho náměstků pobírá vyšší plat než jejich ministr. Naopak Besser svým podřízeným příliš vysoké odměny nepřiznává a jejich platy se pohybují pod hranicí sto tisíců korun měsíčně.

Nejštědřejší byl doposud exministr vnitra a předseda Věcí veřejných Radek John. Jeho lidé dostali až dvojnásobně vyšší mimořádné odměny za rozdávání výpovědí než byl jejich základní plat. Jeden Johnův náměstek a vrchní ředitel brali 263 tisíc, respektive 233 tisíc měsíčně.