Uprchlíci z Drahonic odsoudili útoky v Paříži, přerušili hladovku

Detenční zařízení v Drahonicích

Detenční zařízení v Drahonicích Zdroj: ctk

Uprchlíci z detenčního zařízení v Drahonicích na Lounsku odsoudili teroristické útoky v Paříži. Z úcty k utrpení Evropanů prý přerušili svou hladovku. Jejich prohlášení poskytla Marie Heřmanová, mluvčí dobrovolníků, kteří s uprchlíky spolupracují. Hladovku zahájili v úterý kvůli obavám z deportace z Česka čtyři desítky běženců, převážně Iráčanů.

„My, uprchlíci zadržovaní v detenčním zařízení v Drahonicích, tvrdě odsuzujeme zločinný a zbabělý čin který vykonala zločinná skupina, která sebe sama nazývá Islámský stát,“ uvedli migranti v prohlášení a vyjádřili svou soustrast obětem. Zraněným přejí rychlé uzdravení. „I my jsme byli terorizováni zločiny stejné skupiny ve své zemi a to je důvodem našeho útěku do bezpečí a míru v zemích svobody a demokracie,“ stojí v prohlášení.

„Zároveň oznamujeme přerušení naší hladovky v soucitu s rodinami obětí, zraněnými a z respektu k jejich bolesti,“ uvedli migranti v prohlášení. Na večeři jich v sobotu nepřišlo jen devět, dnešní oběd už vynechal jen jediný z běženců, což ale není nic výjimečného, řekla mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová, která tak hladovku v Drahonicích považuje za skončenou. Dopoledne tam prý byl klid.

Zároveň oznamujeme přerušení naší hladovky v soucitu s rodinami obětí, zraněnými a z respektu k jejich bolesti

„Za deset let, co pracuji jako mluvčí cizinecké policie, nepamatuji případ, kdy by někdo držel hladovku tak dlouho, aby skončil v nemocnici. Když zjistí, že se ničeho nedomohou, tak to vzdají,“ uvedla Rendlová. Hladovku jako formu protestu podle ní lidé v detenčních zařízeních používají často. „Není jim to ale nic platné,“ dodala. Problémy nejsou podle ní hlášeny z žádného z detenčních zařízení v Česku. Všude je klid, dodala.

Po pátečních teroristickým útocích v Paříži, které si vyžádaly už 129 obětí, cizinecká policie zesílila kolem zajišťovacích zařízení pro cizince hlídkovou činnost. Policisté přísněji dohlížejí na vnější oplocení uprchlických zařízení. „Všude je ale klid, žádné problémy jsme nikde neměli,“ uvedla Rendlová.

Detenční zařízení v Drahonicích, které vzniklo z areálu bývalé věznice, má kapacitu 240 lidí, určeno je výhradně pro muže. V zařízení je nyní podle Rendlové 92 lidí. „Nejde přitom jen o uprchlíky,“ poznamenala. Jsou tam podle ní například i Ukrajinci nebo Bělorusové, které cizinecká policie opakovaně zadržela na území České republiky při práci načerno.