Úspěšné české podnikatelky prodávají srdeční chlopně i čokoládu

Miroslava Kubatá z podniku Hebios, který dodává zdravotnické zboží nemocnicím, začala podnikat po mateřské dovolené.

Miroslava Kubatá z podniku Hebios, který dodává zdravotnické zboží nemocnicím, začala podnikat po mateřské dovolené. Zdroj: e15 - Michael Tomes

Mívají lepší hospodářské výsledky než firmy vlastněné muži, krachují méně často a jsou mladší. Takové jsou podniky, v jejichž čele stojí ženy. Vyplynulo to z údajů zveřejněných při vyhlášení výsledků pátého ročníku prestižního Ocenění českých podnikatelek.

Firem vlastněných ženou v Česku v poslední době rychle přibývá. „V devadesátých letech vznikalo v průměru každý rok 580 společností ve vlastnictví žen. V novém tisíciletí je to téměř dvojnásobek,“ uvádí Pavel Finger, člen představenstva společnosti CCB, která je odborným garantem soutěže.

Porota proto už popáté ocenila nejlepší podnikatelky v několika kategoriích. Z více než 11 tisíc společností vybrala asi 250 s nejlepší finanční analýzou. Celkové pořadí v žebříčku pak bylo ovlivněno indexem, který ze 70 procent tvořily hospodářské výsledky firmy. Váhu zbylých 30 procent mělo hodnocení odborné poroty, která zohledňovala společenský přínos konkrétní firmy.

Podnikat jsem začala na mateřské

V kategorii Malá společnost tak nakonec vyhrála Miroslava Kubatá, která vede společnost Hebios. Ta distribuuje materiál pro nemocnice, zejména srdeční chlopně. „Ve firmě pracuje také můj manžel a dva synové. Ke zdravotnictví jsme měli blízko, já bývala laborantka a manžel chemik. Podnikání jsem rozjela, už když jsem byla kdysi na mateřské dovolené. Dnes máme 12 zaměstnanců,“ říká Kubatá.

Mezi středně velkými firmami triumfovala Petra Kovandová, jejíž firma se jmenuje prozaicky Kovandovi. Podnik, který vyrábí čokolády pod značkou Bon Bon, má roční obrat už 40 milionů korun a práci dává 45 zaměstnancům. „Vytvořili jsme v Česku síť 15 prodejen cukrovinek, expandujeme i na Slovensko a do Bulharska. Letos jsem si také splnila sen, když jsem otevřela v Táboře muzeum čokolády a marcipánu,“ říká Kovandová. Její firma také dodává do maloobchodních řetězců výrobky pro domácí pečení.

Mezi velkými firmami vyhrála šéfka kladenské společnosti Britex Olga Bunce. Její podnik prodává strojky na počítání bankovek a zajišťuje také opravy mobilních telefonů ve velkých objemech. „Kdysi jsme se k tomuto podnikání dostali, když se nám rozbil vlastní mobil a sháněli jsme opravu. Dnes naše firma opravuje 35 tisíc telefonů měsíčně,“ usmívá se Bunce.

Impuls? Když mi umřeli prarodiče

Komise soutěže udělila také tři zvláštní ocenění. Titul Výjimečná podnikatelka získala Helena Bednářová, která provozuje tři pečovatelské domy pro seniory, jež mají souhrnnou kapacitu téměř 300 lůžek. Bednářová tím dává práci 185 zaměstnancům. Její společnost Centrin založená v roce 2007 byla vůbec prvním českým soukromým podnikem v tomto oboru.

„Podnikat jsem se rozhodla, když jsem nebyla spokojena s péčí, jíž kdysi dostali v pečovatelském domě mí prarodiče, kteří tam umřeli,“ uvádí silnou osobní motivaci podnikatelka. V blízké době chce otevřít další pečovatelský dům v Praze, kde je podle ní v současnosti akutní nedostatek pečovatelských služeb pro seniory.

Cenu za výjimečný růst firmy získala majitelka společnosti Profima Effective Jana Márová. Její podnik nabízí vzdělávací akce a je opravdu ženským projektem. „Mezi našimi 35 zaměstnanci jsou jen dva muži,“ říká s úsměvem Jana Márová. Za inovativní řešení si odnesla cenu Hana Malurová, šéfka firmy Eskon. Její podnik vyvíjí bezkontaktní identifikační systémy.

O minulých ročnících soutěže čtěte více:

Nejlepší podnikatelky byly oceněny

Soutěž „Ocenění Českých Podnikatelek“ zná své finalistky

Začít podnikat se dá v každém věku

Výsledky soutěže tedy ukázaly, že ženy začínají pronikat v pozici manažerek a majitelek i do technických oborů. Hlavní část společností vlastněných ženami – zhruba dvě třetiny – ale zatím stále spadá do služeb a obchodu.