Ústavní soud na Slovensku projedná stížnost Ústavu paměti národa v kauze Babiše u StB

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ČTK

Andrej Babiš
Andrej Babiš
Andrej Babiš
4
Fotogalerie

Slovenský ústavní soud příští týden projedná stížnost Ústavu paměti národa (ÚPN) proti pravomocnému rozhodnutí slovenských soudů, že nynější šéf hnutí ANO Andrej Babiš je v archivních svazcích někdejší československé tajné policie StB veden jako její agent neoprávněně. Informoval o tom dnes ústavní soud, který jednání stanovil na 14. září. Není zatím známo, zda senát ústavního soudu během stání také vynese verdikt.

Ústavní stížnost podal ÚPN po lednovém rozhodnutí slovenského nejvyššího soudu, který odmítl mimořádný opravný prostředek, jímž se ÚPN snažil zvrátit spor s Babišem. Ve prospěch Babiše na Slovensku předtím rozhodly okresní i krajský soud.

Ústav dříve upozornil, že rozhodnutí okresního i krajského soudu jsou nezákonná, protože bývalí příslušníci StB, kteří svědčili pro Babiše, nebyli před výpovědí zbaveni mlčenlivosti. ÚPN, který je obdobou českého Ústavu pro studium totalitních režimů, kromě jiného archivuje svazky po StB.

"Ústavní soud se v mnoha případech stal na Slovensku jakousi poslední záchrannou brzdou v boji za spravedlnost. Po prostudování rozhodnutí nejvyššího soudu bylo nezbytné, aby tato záchranná brzda byla zatažena i v tomto případě," uvedl šéf správní rady ÚPN Ondrej Krajňák.

Slovenský nejvyšší soud v odůvodnění svého verdiktu napsal, že výslech bývalých příslušníků StB, aniž byli předtím zbaveni mlčenlivosti, je sice podstatným porušením zákona, ale že ho lze dodatečně napravit, což nejvyšší soud také udělal. Nejvyšší soud během posuzování takzvaného dovolání ÚPN sám požádal slovenského ministra vnitra o dodatečné zbavení mlčenlivosti zmiňovaných svědků a ministr žádosti vyhověl.

Babiš vědomou spolupráci s StB dlouhodobě popírá. Už dříve zopakoval, že za socialismu jako pracovník československého podniku zahraničního obchodu Petrimex přišel do kontaktu s příslušníky StB, kteří se podle něj pouze zajímali o obchodní aktivity firmy.

Archivní dokumenty uvádějí, že Babiš se v roce 1980 stal důvěrníkem StB a že o dva roky později ho k údajné spolupráci s tajnou policií coby agenta s krycím jménem Bureš získal nadporučík StB Július Šuman. Ten ale u okresního soudu prohlásil, že tato informace není pravdivá a že Babiš k StB naverbován nebyl.