V areálu ve Vrběticích bouchla sama další munice, evakuují obce

V areálu vybuchlého muničního skladu ve Vrběticích na Zlínsku je od 4. listopadu nasazeno více než 30 vojáků. Podílejí se na ostraze vymezeného bezpečnostního prostoru.

V areálu vybuchlého muničního skladu ve Vrběticích na Zlínsku je od 4. listopadu nasazeno více než 30 vojáků. Podílejí se na ostraze vymezeného bezpečnostního prostoru. Zdroj: ctk

V areálu ve Vrběticích na Zlínsku dnes ráno opět vybuchla samovolně munice. Informoval o tom web města Valašské Klobouky. Kvůli neřízeným výbuchům podle policejní mluvčí Moniky Kozumplíkové budou evakuovány obce Lipová a Haluzice i areál bývalých Vlárských strojíren. Uzavřena bude silnice z Vlachovic, pod které Vrbětice patří, na Haluzice a Slavičín. Podle premiéra Bohuslava Sobotky stát nebyl na situaci připraven a nesmí se to už opakovat.

Podle ministra vnitra Milana Chovance velká exploze a několik následných nastaly v epicentru původního výbuchu z 16. října. Na místo jedou pyrotechnici a obrněný vůz, bude ho sledovat i drone.

„Že by vybuchl barák, nevíme,“ uvedl Chovanec. „Z areálu vrbětického muničního skladu se ozývají další detonace, první v 7:15. Doposud se jich ozvalo dvacet, byly doprovázené hustým dýmem. Na místě je sedm pyrotechniků. Opět se bude dodržovat sedmidenní lhůta, kdy se nesmí s municí manipulovat,“ doplnil pak mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka. Specialisté se podle něj k epicentru zatím nedostali.

Politici: Další výbuchy nelze vyloučit

Rovněž premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes poslancům řekl, že nynější další neřízené výbuchy v muničním skladovém areálu způsobil sesuv kráteru po původní explozi leteckých pum a dělostřeleckých granátů.

Stejně se vyjádřil taky ministr obrany Martin Stropnický (ANO), podle kterého další výbuchy nelze úplně vyloučit. „Areál je rizikové místo, ale nasazení lidí je maximální, k jakému lze sáhnout. Je to výrazná, ale doufejme, že dílčí nepříjemnost,“ řekl ministr obrany.

Sobotku prý překvapilo, že v areálu může být skladováno až 15.000 tun munice. Zdůraznil, že sklady jsou hlídány fyzicky i elektronicky a bez povolení se tam nedostane žádná civilní osoba. Sanace areálu bude moci podle premiéra začít až potom, co bude odvezena všechna munice, a může trvat jeden až dva roky.

Premiér Sobotka: Stát nebyl dostatečně připraven na tuto krizovou situaci. Nic takového se už opakovat nebude.

Ministerský předseda také řekl, že stát nebyl dostatečně připraven na tuto krizovou situaci, a ujistil, že už se nic takového opakovat nebude. Prohlásil, že v posledních 25 letech neexistuje analogie k vzniklé situaci. Vláda podle něj neměla z minulých let připravený žádný krizový plán, který by pro munici vyčlenil jakoukoli náhradní lokalitu.

Znepokojení poslanci

Do sněmovní debaty k tématu se zapojili i poslanci. „Mně volají starostové okolních obcí i náš starosta Vlachovic-Vrbětic a prosí vládu, aby tu situaci skutečně nepodcenila, protože občané jsou z nového výbuchu zděšeni ještě více než předtím,“ řekl místopředseda sněmovny Petr Gazdík (TOP 09 a Starostové), který je zastupitelem Zlínského kraje. Kabinet by podle něj měl především občany dobře informovat o vývoji situace.

Předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura neúspěšně žádal, aby byl na jednání sněmovny zařazen mimořádný bod o situaci v místě. „Jak je tedy možné, že když je celá záležitost pod kontrolou, že dnes ráno nebyly do Vrbětic-Vlachovic puštěny zásobovací vozy, ale zároveň matky s dětmi vodily své děti do škol a školek,“ ptal se premiéra a kritizoval nedostatečnou informovanost občanů.

Okamura také uvedl, že má k dispozici fotografii od místních občanů, která podle něj ukazuje, že úlomek munice zasáhl i sklad dřeva nedaleko jednoho ze zdejších rodinných domků. “

A toto tam létá vzduchem, jenom abyste měli představu,“ podotkl. „Chápu, že to občany vyděsilo, ale nepředstavujme si to, prosím, tak, že tam mezi domky ve vesnici létají nějaké šrapnely,“ reagoval později ministr Stropnický.

Podle mluvčí Kozumplíkové jsou výbuchy silné intenzity. Podle ní k detonacím nedošlo při manipulaci s municí při převozu. V areálu kolem 07:15, odkdy se výbuchy začaly ozývat, podle policejní mluvčí nikdo nebyl. Pyrotechnici podle ní nevědí, odkud se exploze doprovázené hustým dýmem ozvaly, ani kolik munice vybuchlo. Obojí budou zjišťovat.

Obyvatelka sousední obce Tichov Markéta Šobáňová řekla, že ráno slyšela sérii výbuchů. „Šlo to jeden za druhým, bylo to jako ohňostroj. Pak jsme viděli dým,“ uvedla Šobáňová, která také slyšela i první výbuchy v polovině října. „Bydlíme nahoře na pasekách, tak to máme z první ruky,“ podotkla.

Hned jsme volali na policajty a ti nic nevěděli, nedokázali nám nic říct. Lidé vůbec neví, co se tady děje. Už se skutečně bojíme, nevíme ani to, co tam bouchlo minule, postěžovala si Markéta Šobáňová z obce Tichov.

Šobáňová patřila ke skupině lidí, kteří při návštěvě ministrů ve Vlachovicích poukazovala na to, že lidem chybí informace. Stejné to prý bylo dnes.

„Hned jsme volali na policajty a ti nic nevěděli, nedokázali nám nic říct. Lidé vůbec neví, co se tady děje,“ uvedla. Ráno proto vyzvedla své děti ve škole a odjela do Vsetína. „Už se skutečně bojíme, nevíme ani to, co tam bouchlo minule,“ podotkla.

„Lidé se na úřad obracejí, mají strach,“ potvrdil starosta Vlachovic Zdeněk Hověžák. Na nedostatek informací si lidé stěžují i na sociálních sítích. Starostka nedalekého města Valašské Klobouky Eliška Olšáková v ČT ještě v 10:30 řekla, že dosud nedostala žádnou oficiální informaci. Zlínská policejní mluvčí i mluvčí hasičů navíc dostali zákaz podávat informace.

Poslední expoze byla 12. listopadu

Ve vrbětickém areálu muničních skladů se dosud poslední neřízený výbuch ozval před půlnocí ve středu 12. listopadu. Pyrotechnici stanovili sedmidenní lhůtu bez náhodných detonací, po jejímž uplynutí začali připravovat areál na odvoz uskladněné munice.

V neděli dokončili úklid okolí komunikací a skladů tak, aby odvoz nebezpečného materiálu mohl začít. Podle Kozumplíkové je plánované vyskladňování zastaveno.

Nejdříve měla být odvezena munice, která byla připravena k likvidaci ve vojenském areálu v Libavé. Část munice, které je v areálu asi 7000 tun, mají odvážet firmy, které mají v areálu pronajaté sklady.

Něco si mají odvézt zákazníci, kteří munici nakoupili. Zbytek je připraven zajistit stát. Munice by se měla převézt do skladu v Květné na Svitavsku, kam se vejde asi 2800 tun.

Muniční sklad, který vybuchl, si pronajímala ostravská společnost Imex Group. Dva její zaměstnanci při výbuchu zemřeli. Ve skladu explodovaly desítky tun munice, letecké pumy, dělostřelecké granáty i náboje do samopalů.

Náklady na odstranění následků exploze, vyčištění areálu a převoz zbylé munice dosáhnou podle policie stovek milionů korun. Obyvatelé okolních obcí si již další skladování munice v areálu nepřejí.

Jak se vyvíjely události ve Vrběticích
1938 - První plány na dálnici, kdy se počítalo s napojením na plánovanou dálnici Vídeň-Vratislav. Projekt překazila druhá světová válka.
16. října - První z výbuchů a následný požár zničil sklad, v němž byla pěchotní i dělostřelecká munice. Policie uzavřela prostor, pohřešovali se dva lidé z firmy Imex Group, která měla sklad pronajatý.
17. října - Další výbuchy, které pokračovaly i v několika následujících týdnech. Pyrotechnici začali s likvidací nalezené munice.
23. - 24. října - Evakuace obyvatel z okolí skladu.
30. října - Obec Vlachovice navštívili ministři vnitra a obrany Milan Chovanec (ČSSD) a Martin Stropnický (ANO). Chovanec řekl, že vyzve nájemce skladů, aby začali s vyklízením objektů s municí.
3. listopadu - Vláda rozhodla, že na místo výbuchu dorazí 100 vojáků, jejichž úkolem bude neprodyšné uzavření areálu.
8. listopadu - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) po jednání ve Vlachovicích řekl, že výbuch skladu zastihl české úřady nepřipravené. Chybí jim podle něj plány, jak rychle odvézt pryč munici, i záložní sklady pro její bezpečné uložení.
20. listopadu - V areálu skladů vypršela sedmidenní lhůta bez neřízeného výbuchu - poslední výbuch byl 12. listopadu.
21. listopadu - Pyrotechnici našli ostatky lidských těl. Testy DNA potvrdily že jde o oba pohřešované muže.
24. listopadu - Vláda rozhodla o znovuotevření skladu Květná na Svitavsku. Měla by se do něj přesunout část munice z Vrbětic.
30. listopadu - Pyrotechnici po více než týdnu dokončili čištění části areálu, oznámili, že může tak začít plánovaný odvoz munice.
3. prosince - Ve Vrběticích se opět začaly ozývat stovky výbuchů. Policie nepotvrdila původní informaci, že údajně vybouchl další muniční sklad. Velká exploze a několik následných podle ministra vnitra Chovance prý nastaly v epicentru místa původního výbuchu. Evakuovány byly přilehlé obce Haluzice a Lipová a areál Vlárských strojíren včetně učiliště.