V Českém Švýcarsku shořely dvě památkově chráněné chaty

Na Děčínsku hoří lesní porost a historické chaty.

Na Děčínsku hoří lesní porost a historické chaty. Zdroj: NP České Švýcarsko

Na Děčínsku shořely dvě historické chaty.
Na Děčínsku shořely dvě historické chaty.
Na Děčínsku shořely dvě historické chaty.
Na Děčínsku shořely dvě historické chaty.
Na Děčínsku shořely dvě historické chaty.
10
Fotogalerie

V Národním parku České Švýcarsko u Rynartic vyhořely dvě historické chaty, které jsou kulturní památkou. Hasiči vyhlásili třetí stupeň pořárního poplachu. Na místě jsou desítky hasičů, pomáhá vrtulník.

Požár objevili revírníci parku ráno. Oheň zcela zachvátil historické dřevěné chaty soukromého majitele. Jejich dosavadní podoba pocházela z 30. let 20. století.

Místo požáru zvané Na Tokáni je oblíbeným cílem turistů. Bývalá hájovna a skupina přilehlých srubů byly postaveny v alpském stylu. „Revírníci vyrazili do lesa, protože z něj viděli stoupat kouř. Hledali původně lesní požár a zjistili, že hoří tyto dvě chaty, které donedávna sloužily jako ubytovací a restaurační zařízení,“ řekl mluvčí parku Tomáš Salov.

Objekty Na Tokáni nechal postavit rod Kinských. Celkem je to šest staveb, které se později staly kulturní památkou, dvě z nich shořely. „Budovy jsou zajímavé tím, že působí jako sruby, ale vesměs jsou to zděné stavby obložené dřevem. To lze vidět bohužel i z ohořelého torza, vystupují zdi a komíny,“ řekl Antonín Kadlec z Národního památkového ústavu (NPÚ). „Ztráta je to velká,“ poznamenal.

Stavby zasazené do krajiny pod pískovci jsou zvláštní právě kombinací dřeva a zdiva. „Takový typ stavby nemá v regionu obdoby,“ řekl Kadlec. Památkáři se na místo pojedou podívat příští týden, pořídí dokumentaci toho, co z objektů zbylo. „Patrně se zachovalo zděné torzo a budeme zjišťovat, zda zůstalo něco dalšího,“ uvedl.