V Českém Těšíně, Ostravě a na Ústecku se zřejmě kupčí s volebními hlasy

volby

volby Zdroj: ctk

V Českém Těšíně na Karvinsku a v Ostravě podle poznatků Nadačního fondu proti korupci někdo kupuje volební hlasy. Voliči v Českém Těšíně údajně dostávají za hlas až 500 korun, hlasy se kupují zřejmě pro více stran, mimo jiné pro SOS pro Český Těšín, řekl Janusz Konieczny z Nadačního fondu proti korupci. Případy se zabývá policie, stejně jako v několika městech Ústeckého kraje.

„Podání prověřujeme, detaily vzhledem ke stavu řízení v tuto chvíli nelze,“ řekla moravskoslezská policejní mluvčí Gabriela Holčáková. Kvůli podezření na kupčení s voličskými hlasy se už před čtyřmi lety musely volby v Českém Těšíně opakovat a zabýval se jimi soud. V Ostravě se problém údajně týká čtvrtí Vítkovice a Hrušov.

„Máme jednoznačné poznatky jak v Českém Těšíně, tak v Ostravě. Já jsem konkrétně v Českém Těšíně, mám informace, že se platí 500 korun za jeden hlas. Máme konkrétní svědectví i důkazy,“ řekl Konieczny. Jedno ze svědectví podle něj mluví o kupování hlasů pro SOS pro Český Těšín, jeho představitele se zatím ČTK nepodařilo kontaktovat. Indicie ale svědčí o tom, že stran je více, dodal Konieczny.

Starý seznam, nová nabídka

Konieczny řekl, že už před čtyřmi lety vznikl seznam lidí, kteří byli v Českém Těšíně ochotni hlas prodat. „Tyto lidi nyní nákupčí přímo kontaktovali. Věděli, že jsou ochotni a že budou mlčet. Měli jejich telefonní čísla nebo adresy. Odchytávají ale i lidi na ulici,“ řekl Konieczny. Nákupčí prý rovněž vyhrožovali například nájemníkům bytů zvýšením nájmů, nebo naopak slibovali odpuštění dluhů.

Konieczny řekl, že je přesvědčen, že se daří zachytit jen malou část. Nakupování hlasů podle něj musí být masivní. „Alfou a omegou je přesvědčit ty osoby, aby svědčily,“ řekl Konieczny.

V ústeckém Mjžíři nabízeli za jeden hlas dvě stovky

Volební komise v ústecké čtvrti Mojžíř zaznamenala pokus o ovlivnění voleb nakupováním hlasů sociálně slabých občanů ve prospěch ODS za 200 korun. ČTK to řekla její předsedkyně Romana Vrbíčková. Ústecká ODS se podle předsedy Radima Holečka od údajného kupčení distancuje. Podle policejní mluvčí Aleny Bartošové policisté na místě žádné porušení zákona nezjistili.

„Hned po čtrnácté hodině přišla velká skupina voličů, kteří se dožadovali volebních lístků. Neměli jakékoli povědomí o volbách, pouze se dotazovali, kde mají zaškrtnout třináctku,“ uvedla Vrbíčková s tím, že po otevření volební místnosti přišly takových voličů zhruba tři desítky.

Na volební listině pro městský obvod Neštěmice, kam Mojžíř spadá, však číslo 13 žádné politické uskupení nemá, protože jich tam kandiduje 12. Ve volbách do městského zastupitelstva Ústí nad Labem připadla třináctka ODS. Voliči se netajili tím, že jim za hlas pro číslo 13 bylo slíbeno 200 korun, což ČTK potvrdila i jedna volička, která však prý nabídku odmítla. Ani prý nevěděla, koho by za úplatek měla volit.