V kauze MUS se objevily nové důkazy, mohou ovlivnit i švýcarský soud

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Jan Rasch, Euro

Žalobci z olomouckého vrchního státního zastupitelství získali nové důkazy v kauze Mostecké uhelné (MUS). Vyžádali si je z Kypru a mapují podle nich obchodní transakce spojené s privatizací dolů. Podle České televize se mají týkat také bývalého náměstka ministra průmyslu Roberta Sýkory stíhaného za korupci. Státní zastupitelství čeká i na důkazy z dalších zemí.

„Tímto byla vyřízena jedna z několika žádostí o právní pomoc, která se týkala poskytnutí listinných důkazů pocházející z Kyperské republiky. Švýcarské orgány je měly k dispozici, ale mohly nám je poskytnout jen se souhlasem Kypru. Kyperské orgány udělily svůj souhlas a my jsme až nyní po více než roce a půl tyto důkazy obdrželi,“ řekl dozorující státní zástupce Petr Šereda.

Podle něj jde především o důkazy k různým obchodním transakcím a obchodním společnostem, které byly zapojeny do vyšetřované činnosti. Podle ČT se vyšetřovatelé dostali k informacím o operacích prováděných na Kypru, kudy měly protékat peníze také k Sýkorovi. Důkazy se údajně týkají také kyperských firem, které měly sloužit k některým transakcím spojeným s privatizací dolů. Šereda tyto informace nechtěl blíže komentovat.

Na kauze MUS se podle Šeredy stále pracuje. Zajišťují se například úřední překlady velkého množství listin v různých jazycích. „A co je hlavní, čekáme ještě na vyřízení několika žádostí o právní pomoc, které dodnes nebyly vyřízeny. Je to ve více zemích,“ doplnil žalobce.

Vyšetřování v Česku by mohlo ovlivnit rozhodnutí odvolacího soudu proti rozsudku soudu ve švýcarské Bellinzoně, který pětici bývalých manažerů MUS stíhaných také v Česku potrestal nepodmíněnými tresty. Pravomocný rozsudek je pro českou stranu zásadní proto, že majitelé MUS současně nemohou být souzeni v obou zemích ze stejných porušení zákona. „Rozhodnutí podle našich informací nelze čekat dříve než za rok, za rok a půl, možná za dva. My určitě nebudeme čekat po celou tu dobu se založenýma rukama a budeme v tom našem řízení pokračovat,“ řekl Šereda.

Soud v Bellinzoně potrestal Jiřího Diviše, Antonína Koláčka, Marka Čmejlu, Petra Krause a Oldřicha Klimeckého v kauze MUS nepodmíněnými tresty od roku a čtyř měsíců do čtyř let a čtyř měsíců. Byli uznáni vinnými z podvodů a praní špinavých peněz.

V ČR jsou tito muži stíháni ze zneužití informace a postavení v obchodním styku. Policie je podezřívá, že z MUS vyvedli 150 milionů dolarů, tedy přes tři miliardy korun, které využili na nákup akcií MUS. Předloni v říjnu přibylo obvinění z podvodu při privatizaci firmy v roce 1999. Podle žalobce způsobili státu škodu přes 1,6 miliardy korun. Kromě bývalých manažerů dolů jsou od loňského podzimu v kauze stíháni také Sýkora a zbrojař Pavel Musela. Sýkora čelí obvinění z přijímání úplatku a Musela z podplácení. Oběma hrozí až pět let vězení. Podle žalobce jejich stíhání souvisí s rozhodováním vlády o prodeji akcií MUS.

Privatizace MUS - víc než bohatá historie
Listopad 1993 Spojením bývalých státních podniků Doly a úpravny Komořany, Doly Ležáky a Doly Hlubina vznikla Mostecká uhelná společnost (MUS). Část akcií MUS byla privatizována v rámci druhé vlny kuponové privatizace, další část akcií stát rozdal městům a obcím. Státu zůstal zhruba 46procentní podíl.
Květen 1998 Stát ztratil kontrolu nad MUS. Doly ovládla neprůhledná americká společnost Appian Group, která skoupila volně dostupné akcie MUS prostřednictvím firmy Investenergy.
Březen 1998 ČSSD žádá hlavu Romana Češky, šéfa Fondu národního majetku. Za to, že upozornil na nejasné majetkové vztahy v MUS a žádal o svolání valné hromady společnosti.
Duben 1998 Na mimořádné valné hromadě MUS zjistil stát držící v největší hnědouhelné firmě 46,3 procenta akcií, že ztratil nad firmou kontrolu, a má proti sobě hráče vlastnícího téměř padesátiprocentní balík. Později se prokázalo, že akcie v letech 1997 až 98 skupovala švýcarská Investenergy S. A, která v ČR zastupovala skupinu Appian Group.
Červenec 1999 Zemanova vláda prodává za 650 miliónů korun zbylý státní podíl MUS. Jako nový vlastník se hlásí Appian Group Inc. O pět let později koupil majetek Appian Group fond Appian Central European Development Fund spravovaný bankou Credit Suisse First Boston.
Březen 2005 Severočeská uhelná, vlastněná manažery Antonínem Koláčkem, Lubošem Měkotou, Vasilem Bobelou a Petrem Pudilem dokončila převzetí energetických podniků Appianu. Tito lidé o rok později podíly dál převádějí na nizozemskou firmu Czech Coal N. V.
Červen 2005 Švýcarská policie začala prověřovat podezření, že z MUS byly nelegálně vyvedeny peníze, které byly následně vyprány právě ve Švýcarsku. Vyšetřovatelé na účtech v tamních bankách zablokovali zhruba 600 milionů švýcarských franků, tedy přes 12,4 miliardy korun.
Prosinec 2010 Stoprocentním vlastníkem dolů se stala Tykačova Indoverse Czech Coal Investments Limited.
Říjen 2011 Švýcarská prokuratura obžalovala z praní špinavých peněz a dalších machinací okolo privatizace MUS sedm lidí.
Červen 2012 Česká policie začala stíhat Antonína Koláčka, Marka Čmejlu, Jiřího Diviše, Luboše Měkotu, Oldřicha Klimeckého a Petra Krause pro podezření, že vyvedli ze společnosti 150 milionů dolarů a použili je na nákup akcií této firmy. V říjnu přidává obvinění z podvodu při privatizaci.
Listopad 2012 Policie obstavila exmajitelům MUS bankovní účty, cenné papíry a nemovitosti.
Květen 2013 Začal soud ve švýcarské Bellinzoně.
Červenec 2013 Švýcarská prokuratura navrhla Koláčkovi, Čmejlovi, Divišovi, Klimeckému a Krausovi pět let vězení nepodmíněně, de Grooteovi dva roky podmíněně a všem vysoké pokuty za údajné podvody, praní špinavých peněz a porušení povinností při správě cizího majetku. Z peněz zadržených obžalovaným má být odškodněna společnost MUS a český stát. V případě MUS jde o 276 milionů švýcarských franků (5,8 miliardy korun), český stát by měl dostat 150 milionů franků (3,2 miliard korun). Obhajoba argumenty prokuratury odmítla.
10. října 2013 Soud ve švýcarské Bellinzoně uznal vinnými Jiřího Diviše, Antonína Koláčka, Marka Čmejlu, Petra Krause i Oldřicha Klimeckého v kauze Mostecké uhelné společnosti (MUS). Uložil jim nepodmíněné tresty vězení od roku a čtyř měsíců do čtyř let a čtyř měsíců. V případě Krause a Koláčka, kteří byli přítomni, nařídil jejich okamžité zadržení. Diviš, Čmejla a Klimecký se do soudní síně nedostavili. Belgičan Jacques de Groote dostal pouze peněžitý trest.