V kauze Opencard chybili i policisté, plyne z šetření sněmovní komise

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Stepan Bruner

Máslo na hlavě mají kvůli kartě Opencard nejen politici a úředníci z pražského magistrátu, ale i policisté, kteří se spletitou kauzou zabývali. Kdyby ji začali vyšetřovat včas, mohli dospět k jiným závěrům, než prezentují dnes. Tvrdí to poslanec Bronislav Schwarz (ANO), šéf sněmovní vyšetřovací komise. Fakt, že nebyla spokojena s prací policistů, uvedla včera i státní zástupkyně Dagmar Máchová. Ta dohlížela na vyšetřování úředníků magistrátu, ti jsou nyní také jedinými potrestanými za Opencard.

Nejdéle – téměř dvě hodiny – vypovídal před komisí bývalý magistrátní úředník Jiří Chytil. Podle něho byla problematická již soutěž, která přidělila projekt karty firmě Haguess. Dokumentaci si sice vyzvedlo i dalších 31 firem, ale žádná se nakonec do tendru nepřihlásila. Chytil si to vysvětluje tím, že potenciální konkurenti považovali zakázku za předem připravenou právě pro Haguess.

Bývalý úředník magistrátu také vysvětlil, že zakázky celkem za 850 milionů korun byly rozděleny na menší, aby na ně město nemuselo vypisovat soutěže. „Říká se tomu salámování, aby se nemuselo soutěžit,“ konstatoval. Souhlasil také s domněnkou Ivana Gabala (KDU-ČSL), že mohlo jít o organizovaný podvod. Navíc upozornil na fakt, že se policie dělením zakázek nezabývala. Chytil v kauze patří k pětici zatím nepravomocně odsouzených, původně měl údajně slíbeno, že bude figurovat jako utajený svědek.

V případu karty Opencard se prověřovaly všechny zakázky do konce funkčního období městské rady pod vedením exprimátora Pavla Béma (ODS) v roce 2010, a jak upozornila státní zástupkyně Máchová, obžalovány byly všechny osoby, na které postačoval důkazní materiál.

Sněmovní vyšetřovací komise se sešla již pošesté. Práci chce uzavřít do konce roku, dosud vyslechla třeba právníka, který zpracoval trestní oznámení kvůli Opencard, či někdejšího náměstka primátora Rudolfa Blažka (ODS), který na zavádění Opencard dohlížel, anebo exředitele magistrátu Martina Trnku.