V léčbě cukrovky má Česko co zlepšovat, inspirovat se lze Slovenskem

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Biswarup Ganguly via Wikimedia Commons (CC BY 3.0)

Péče o chronicky nemocné lidi je hrozbou pro zdravotnické systémy. Česko může hledat možná řešení i na Slovensku.

Běžné chronické nemoci, se kterými žije mnoho lidí, mohou být pro financování zdravotnictví větší problém, než supedrahé akutní případy.

V Česku je péče o chronicky nemocné roztříštěná, nekoordinovaná, zbytečně dochází ke komplikacím. Zaznělo to na pražské konferenci International Health Summit. Špatné řízení léčby chronických nemocí přináší předčasná úmrtí a vysokě náklady. Týká se to například cukrovky.

České zdravotnictví je sice jako celek v mezinárodním srovnání vysoce hodnocené, pro kvalitu péče o diabetiky to ale neplatí, připomněl Štěpán Svačina, předseda České lékařské společnosti. „Není to otázka znalostí lékařů, ale špatné organizace péče,“ říká Svačina.

Koordinaci péče o chronické pacienty řeší vzhledem ke stárnutí populace všude ve vyspělém světě. „Ukázalo se, že méně než 10 procent pacientů s diabetem ve Spojeném království absolvovalo proškolení k dodržování doporučení a samoléčbě,“ uvedla členka Sněmovny lordů Barbara Young, bývalá předsedkyně pacientské organizace. Přitom úspěch léčby diabetu závisí z 85 procent na chování pacientů.

Motivační model

Světová zdravotnická organizace vyhlásila před pár lety plán, podle kterého se má do roku 2025 snížit počet předčasných úmrtí o 25 procent. Zaměřuje se na prevenci a na předcházení komplikacím.

Jedna ze tří slovenských zdravotních pojišťoven Dôvera vlastněná skupinou Penta zavedla letos motivační model pro diabetiky a jejich lékaře. Pacienti dostávají za dodržování léčby body, které mohou využít v lékárnách nebo tělocvičnách. Lékaři dostanou až o 15 procent více za léčbu.

Podmínkou je, aby nejprve pacienty přihlásili na školení, pak je podle odborných doporučení vyšetřovali. Posléze bude záležet na výsledcích léčby, tedy na tom, zda jsou jejich pacienti v pořádku. „Příští rok rozšíříme tento program na celé Slovensko a přidáme další chronická onemocnění,“ uvádí ředitel Dôvery Martin Kultan. Do programu pojišťovna investuje stovky tisíc eur.

V Česku izolovaný projekt na podporu kvality péče o chronicky nemocné u stovky praktických lékařů rozvíjí Oborová zdravotní pojišťovna. Plošně se snaží pojišťovny a ministetstvo zdravotnictví prosadit zvýhodnění těch praktických lékařů, kteří si zvou pacienty na preventivní prohlídky. Zatím ale nenašly model, který by byl pro lékaře přijatelný.

Cukrovka - Může za ni genetická dispozice?