V Praze podruhé za sebou vyhrál nováček voleb

Kandidátka na pražskou primátorku Adriana Krnáčová

Kandidátka na pražskou primátorku Adriana Krnáčová Zdroj: ctk

Volby do pražského zastupitelstva se staly jedním z důkazů souboje zavedených a nových politických stran a hnutí. ODS a sociální demokraté v letošních volbách získali nejmenší podíl hlasů za šestery volby od vzniku samostatné České republiky.

Naopak podruhé za sebou vyhrál volby v Praze subjekt kandidující poprvé (ANO). Vítěz a nováček minulých voleb TOP 09 skončil druhý, i když o deset zastupitelů také nyní přišel. Do zastupitelství se dostala i další novější strana, a to Piráti, kteří přitom před čtyřmi lety získali jen 0,95 procenta hlasů. Na magistrát se navíc letos dostalo devět stran a hnutí. To je nejvíce od roku 2006.

Občanští demokraté letos oproti předchozím volbám přišli o 12 zastupitelů a sociální demokracie o šest. Nejmenší podíl hlasů od roku 1994 získali i komunisté, v počtu mandátů si ale naopak o jeden polepšili. Na výsledku ODS – ale také TOP 09 – se tak zřejmě podepsaly nejen dřívější kmotrovské aféry celostátní ODS, ale i stále trvající potíže s tunelem Blanka či Opencard, kvůli nimž je trestně stíhán mimo jiné i lídr pražské kandidátky ODS a exprimátor Bohuslav Svoboda a nynější primátor za TOP 09 Tomáš Hudeček.

Nové složení pražského magistrátuNové složení pražského magistrátu | E15

O koalici začaly vyjednávat ANO, sociální demokracie a Trojkoalice. Vyjednávací tým ANO tvoří Krnáčová, šéfka pražské organizace Radmila Kleslová a zvolená čtyřka pražské kandidátky ANO Michal Hašek. Za sociální demokracii bude vyjednávat lídr kandidátky a šéf motolské nemocnice Miloslav Ludvík a zastupitelé Petr Dolínek s Karlem Březinou. Také podle nich byla první jednání zatím jen seznamovací. Babišovo hnutí nevylučuje ani spolupráci s Piráty, s jejichž zástupci se v neděli rovněž zástupci ANO sešli. Samotní Piráti ale hodlají být opozicí.

Do jednání se pustí i TOP 09, příliš prostoru ale nemá. S ODS a Trojkoalicí mají pouze 32 hlasů, o jeden méně, než činí většina. „Jsme připraveni vést konstruktivní jednání s jasnými limity, že vylučujeme spolupráci s KSČM a ANO. Nepovedou-li tato jednání k cíli, jsme připraveni být adekvátní opozicí,“ prohlásil první místopředseda strany Kalousek.

ČSSD: Změňme volební systém
Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) chce, aby se do pražského zastupitelstva volilo stejně jako do krajů. Lidé by pak nemohli volit napříč kandidátkami, vybírali by jen jednu ze stran. Sobotka v ČT uvedl, že kvůli tomu bude usilovat o změnu zákona. Zda by se pak mělo volit do zastupitelstva hlavního města ve stejném termínu, jako se volí do krajů, Sobotka neřekl. Podle premiéra mohlo mít na nižší účast v letošních komunálních volbách vliv to, že voliči v Praze museli vybírat z velkého množství kandidátů. O hlasy voličů usilovalo 31 stran a hnutí, přičemž pražské zastupitelstvo má 65 členů. Voliči tak mohli vybírat ze zhruba 1800 lidí. Do Prahy se nyní volí stejně jako do obcí. Pražské zastupitelstvo je přitom v podstatě krajským zastupitelstvem. Volby do krajů se také konají jindy, naposledy byly před dvěma lety.

Petr Just: Babiš se raduje ve městech, TOP 09 potvrdila závislost na STAN