V Příbrami odhalili fontánu s údajně největší koulí v Česku

Za fanfár svatohorských trubačů dnes v Příbrami slavnostně otevřeli zrekonstruované náměstí T. G. Masaryka. Jeho dominantou je fontána s osmnáctitunovou žulovou koulí, která je údajně jediná svého druhu v Česku. Atrakci si přišlo na náměstí prohlédnout několik stovek lidí, pro které byl připraven kulturní program. Večer ho má završit slavnostní ohňostroj.

„Já jsem maximalista, a pokud vím, tak takhle velkou těžkou kouli nikdo v Čechách nemá,“ řekl starosta Josef Řihák (ČSSD). Poukázal na to, že náměstí se díky fontáně, která je večer barevně nasvícena a hraje, oživí. Zájem o ní dnes projevovaly zejména děti, které kolem ní neustále běhaly a namáčely si ruce do vodotrysků.

Video z usazování koule ve fontáně

Umístění koule, která má průměr 2,2 metru a byla přivezena až z Číny, někteří lidé v Příbrami kritizovali. Vybudování fontány vyšlo na téměř osm milionů korun, podle kritiků radnice zbytečně utrácela. Starosta to ale odmítá. „Často se nám podsouvá, že jenom ta koule stála osm milionů, ale to není pravda. Bylo to 900 tisíc korun,“ upřesnil.

Koule svádí i k žertům

V minulých dnech se impozantní koule stala také předmětem povedeného žertu; kdosi na ni umístil cedulku, která působila věrohodným dojmem, že jde o název uměleckého díla pevně přišroubovaný k artefaktu. Nápis zněl „Starosta ve vaně“. Vzhledem k tomu, že čtverák tabulku jen přilepil, zástupci města se ji poměrně snadno podařilo odtrhnout. Přesto vznikl snímek.

Podle starosty jde o účelně vynaložené peníze. „Když jsme opravili kašnu na sídlišti, tak nám nejdříve u jedné sochy chyběl prst, pak chyběla celá noha, celá ruka. Tohle nám snad nikdo nerozštípe. Těžko se to bude i sprejovat, protože po tom pořád teče voda,“ vyzdvihl výhody monumentální stavby. Koule musela být podle něj přivezena z Číny, protože v Česku tak velký kus žuly nebylo možné sehnat. V Německu a Francii by pak vyšel dráž.

Při rekonstrukci náměstí, která začala počátkem loňského srpna a vyžádala si 43,4 milionu korun, dělníci vybudovali novou kanalizaci, vodovod, veřejné osvětlení a chodníky a komunikace na celé ploše náměstí a rekonstruovali i starou barokní kašnu. Většinu nákladů hradila Evropská unie.