Václav Klaus: Mám strach o demokracii

Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: CTK

Václav Klaus a šéfredaktor týdeníku Euro Pavel Páral
Euro setkání s Václavem Klausem a manažery
Václav Klaus
Euro setkání s Václavem Klausem a manažery
Václav Klaus hovořil o krizi demokracie
6
Fotogalerie
Evropská unie sice mohla letos získat Nobelovu cenu míru, situace na starém kontinentě se ale v období krize skloňované ve všech možných souvislostech za poslední rok nezlepšila. Podle prezidenta Václava Klause se naopak zhoršuje tím, že se ekonomické problémy přelévají do politické roviny.

„Vedoucí představitelé EU nechápou – a to jsou jejich výslovná vyjádření – proč se stále mluví o nějaké krizi. Stále žijí v zajetí svých iluzí a realitu vidět nechtějí,“ uvedl prezident Klaus na tradičním setkání s předními českými manažery a podnikateli Euro Business Breakfast v pražské restauraci Mlýnec.

Podle Václava Klause se krize ekonomická přesouvá i do politiky a elementárních pocitů lidí, vytváří všeobecnou frustraci a vybízí k radikálním populistickým krokům, které mohou situaci jen zhoršovat. Příčinou zhoršujícího se stavu je, že se problémy neřeší tak, jak by měly. Pokusy o nápravu podle prezidenta místo skutečných léků připomínají spíše pilulky proti bolestem. Uleví jen krátkodobě.

Václav Klaus na tradičním setkání Euro Business Breakfast

Svůj postoj k EU Klaus jasně demonstroval i na otázce doplňku lisabonské smlouvy, který se týká nového záchranného fondu eurozóny - Evropského stabilizačního mechanismu (ESM). „Tyto valy považuji za zrůdnou, nesmyslnou, absurdní věc a já je podepisovat rozhodně nebudu,“ řekl Klaus.

Vzniká extrémistické klima

„I když bychom si přáli, aby bylo v každé krizi co nejvíce toho konstruktivního, i destrukce je nevyhnutelná. Musí skončit ta část ekonomiky, která se právě díky krizi ukázala být neudržitelná, je třeba zbavit se všech chybných, neudržitelných idejí i všech špatně koncipovaných institucí. O tom je či by měla být krize. Pokoušet se udržovat vše minulé je chtít prodlužovat krizi do nekonečna. Přesně to se ale v dnešní Evropě, bohužel i v naší zemi, děje,“ řekl Klaus.

Snaha o nápravu ekonomiky s pomocí politických nástrojů podle Klause připomíná snahu poručit větru a dešti. Připomněl také řadu ekonomických studií, které přirovnávají dnešní stav ke krizi na přelomu dvacátých a třicátých let minulého století, následovanou politickým extremismem dalších desetiletí. Podobně jako v tehdejší době sledují s obavami aktuální politickou situaci.

„I já mám dnes strach o naši demokracii. Není to jen kvůli incidentu v Chrastavě, kvůli proslovu pana Landy při udělování Zlatých slavíků či kvůli putování pana Janečka po krajích České republiky. To jsou jen snadno viditelné jednotlivosti, které jsou uskutečnitelné a nemalým počtem lidí schvalované či alespoň tolerované jen díky postupnému vytváření klimatu, které představuje vhodné podhoubí pro jejich růst. Dejme si na to dobrý pozor,“ upozornil prezident.

Nynější krize podle Václava Klause nemá rychlá a snadná řešení. Vznik a prosazení potřebných opatření zabere řadu let a jejich návrh nepřinese skupina vyvolených, jakým je dokument nositelů Nobelovy ceny za ekonomii, nebo výstup poradního sboru NERV.

„Návrh těchto opatření musí v demokratickém systému vznikat jako politický proces, musí být výsledkem aktivity hlavních politických subjektů naší země a to je možné jen v tom případě, že i jejich představitelé pochopí, že právě to je od nich dnes očekáváno,“ dodal Klaus.