Valachová se stane jedenáctou hlavou školství v pořadí

Kandidátkou na ministryni školství by se měla stát náměstkyně ministra pro legislativu a lidská práva Kateřina Valachová (na archivním snímku z 11. března 2014). Několik zdrojů blízkých premiérovi Bohuslavu Sobotkovi 4. června ČTK řeklo, že je připraven na místo končícího ministra Marcela Chládka navrhnout ženu. Valachová přitom podle těchto zdrojů zůstává nyní jedinou ženskou kandidátkou.

Kandidátkou na ministryni školství by se měla stát náměstkyně ministra pro legislativu a lidská práva Kateřina Valachová (na archivním snímku z 11. března 2014). Několik zdrojů blízkých premiérovi Bohuslavu Sobotkovi 4. června ČTK řeklo, že je připraven na místo končícího ministra Marcela Chládka navrhnout ženu. Valachová přitom podle těchto zdrojů zůstává nyní jedinou ženskou kandidátkou. Zdroj: CTK

Za svůj první úkol označila Kateřina Valachová, která má jako ministryně školství nahradit Marcela Chládka, vyjednání vyššího rozpočtu. Bude také žádat tři až pět miliard korun z rozpočtu navíc. Na střet s ministrem financí, který chce rezortu peníze ubrat, si ale musí počkat. Prezident jen oznámil, že se s Valachovou hodlá sejít, ale termín jmenování nestanovil.

Budoucí ministryni školství není co závidět. Nejen proto, že jejím prvním prubířským kamenem bude vyjednávání s Andrejem Babišem. „Nedovolím, aby prostředky byly kráceny, z požadavku neustoupím. Vláda se zavázala, že zvýší o tři procenta platy pedagogickým i nepedagogickým pracovníkům, ministr financí s tím musí počítat. Vyjednávání o rozpočtu budou tvrdá a věřím, že úspěšná,“ prohlásila Valachová. V tomto střetu jí může vydatně pomoci premiér.

Ministerstvo v rozvalu, a tím rezort školství je, už ale bude muset dávat dohromady sama. Část odborníků odešla nebo odchází, část lidí bude muset vyměnit kvůli služebnímu zákonu. Ví to a sebevědomě tvrdí: „Proběhne to v pořádku.“ Možná si věří právem.

Umí jednat a dosáhnout kompromisu

Ať se na ni zeptáte kohokoli, podporovatelů i kritiků, první, co vám o osmatřicetileté právničce řeknou, je, že umí jednat, dohodnout se a dosáhnout kompromisu. Nepřímo to vlastně potvrdil i premiér Bohuslav Sobotka, když zdůvodňoval, proč si vybral právě Valachovou. „Důvodem je její reálná znalost politického prostředí, ve kterém se bude muset velmi rychle zorientovat, pokud má naplnit očekávání,“ řekl.

Tu budoucí ministryně má, zkušenosti mimo jiné získala v legislativě Senátu a v poslední době se podílela i na vzniku zákonů, které předkládal bývalý ministr školství. To je výhoda, třeba v dolní komoře parlamentu by měla už na červnové schůzi obhajovat návrh vysokoškolského zákona.

Renomé si bude muset vydobýt

Po odborné stránce ovšem nemá se školstvím nic společného. A z jejích prvních všeobjímajících prohlášení se zatím ani nedá nic předvídat. Renomé mezi odborníky si zkrátka bude muset pracně vydobýt. Sobotka od nové ministryně čeká co nejrychlejší prosazení zákona o vysokých školách, přípravu reformy financování regionálního školství, podporu technického a středního školství a také novou koncepci financování českého sportu.

Ministři školství to v Česku vůbec nemají snadné. Nová žena v jeho čele bude v pořadí už jedenáctou hlavou složitého rezortu. Navíc bude do funkce nastupovat s určitým hendikepem. Těžko se totiž bude zbavovat podezření, že její nominace byla víceméně genderovou záležitostí.