Válková kvůli mafiím spustila prověrky insolvenčních správců

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO)

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) Zdroj: CTK

Ministerstvo spravedlnosti kvůli přibývajícím případům řádění takzvaných insolvenčních mafií odstartovalo kontroly insolvenčních správců. Během tří měsíců zkontroloval úřad Heleny Válkové (ANO) na 150 provozen. U poloviny z nich zjistilo nedostatky. U některých dokonce kontroloři zjistili, že na uvedené adrese žádný správce nesídlí. A tudíž, že nahlášená adresa slouží jen k tomu, aby se správce dostal k insolvencím z určitého regionu.

„V tomto důsledku již ministerstvo zrušilo povolení jednomu insolvenčnímu správci, zahájilo několik dalších řízení o zrušení zvláštního povolení a zahájilo několik řízení o správním deliktu,“ sdělil mluvčí rezortu Jiří Hovorka.

Případů firem napadených insolvenčními mafiemi v poslední době přibývá. Svaz průmyslu a dopravy ČR jich eviduje kolem šesti desítek. Vrchní státní zastupitelství již dostalo seznam těchto kauz k prošetření, uvedl viceprezident svazu a majitel skupiny Brano Pavel Juříček. Právě jeho firma se rovněž stala terčem útoku insolvenčních nájezdníků. Deník E15 nedávno popsal také případ farmaceutické firmy Wake nebo výrobců osvětlovacích systémů Hormen CE, Halla a Trevos.

Mafie prý stojí i za pádem OP Prostějov

Kromě zdravých podniků si ale mafie vybírají také slabší kusy stáda, které by přitom podle viceprezidenta Svazu průmyslu mohly přežít. „Jedním z příkladů, kdy firma mohla přežít, ale mafie ji rozkradla, je OP Prostějov,“ dal příklad Juříček. Insolvenční mafie fungují často tak, že pomocí vymyšlených pohledávek se snaží vyhlédnutou firmu položit na lopatky a pak z ní urvat co nejvíce. Podle Juříčka na tom často spolupracují též insolvenční správci a soudci. Svaz průmyslu má prý současně indicie, že na úrovni krajů existují vazby těchto mafií na politické strany.

Samotné mafie působí podle Juříčka hlavně v rámci jednotlivých krajů. Není prý ale vyloučené, že jsou propojené i celostátně, například přes jednotlivé soudce. „Tyto skupiny ale nejsou početné. Myslím, že by se vešly do jednoho či dvou autobusů včetně spolupracujících správců a soudců,“ dodal.

Více než polovina věřitelů odešla s prázdnou

Bídu tuzemských insolvencí ukázala také analýza společnosti InsolCentrum, která rozebrala 227 000 údajů z insolvenčního rejstříku. „Majetek se ztrácí před i po rozhodnutí po úpadku,“ poznamenala jednatelka InsolCentra Jarmila Veselá. Výsledkem pak například předloni bylo, že v 58 procentech případů nedostali věřitelé vůbec nic. Z celkové částky 1,9 miliardy korun získané prodejem majetku zkrachovalých firem se k věřitelům dostala necelá polovina. Zbytek se utopil v nákladech na řízení a na odměnách insolvenčním správcům.

„Jde o systémové selhávání insolvenčních řízení,“ řekla na tiskové konferenci Svazu průmyslu advokátka Hana Marvanová. S Juříčkem se shodla, že insolvenční pravidla by neměli tvořit převážně jen soudci, jako tomu bylo dosud. „Insolvence je primárně ekonomický problém,“ dodala.

Přesto se podle šéfa Brano Group a představitele Svazu průmyslu Juříčka začíná lehce blýskat na časy. „Zdá se, že státní správa začíná na problém lehce reagovat,“ uvedl.

Ministerstvo spravedlnosti by například chtělo zpřísnit dohled nad insolvenčními správci. „V současné době probíhá na insolvenčním oddělení analýza, jak dále posílit dohledové pravomoci ministerstva v oblasti dohledu nad insolvenčními správci,“ uzavřel mluvčí úřadu Hovorka.